PRESSMEDDELANDEN 23 oktober 2012

Nya iMac med imponerande design, kristallklar skärm och högre prestanda

SAN JOSE, Kalifornien – 23 oktober 2012 – Apple presenterade idag en helt ny iMac med imponerande design, kristallklar skärm med mindre reflexioner och snabbare processorer.* Tredje generationen Intel Quad-Core-processorer, kraftfull NVIDIA-grafik och en innovativ lagringslösning kallad Fusion Drive gör nya iMac till Apples mest avancerade stationära dator någonsin.
”Vi har gjort världens ledande stationära allt-i-ett-dator bättre på alla sätt med en imponerande design, kristallklar skärm och högre prestanda”, sa Philip Schiller, vice VD för Worldwide Marketing på Apple. ”Nya iMac är otroligt tunn, men den är fullmatad med prestanda och teknik som gör den till vår mest nyskapande stationära dator någonsin.”
Nya iMac har byggts om från grunden så att all avancerad teknik får plats i ett aluminium- och glashölje med upp till 40 procent mindre volym jämfört med föregående modell. Kanterna är endast 5 mm tunna. iMac är tillverkad med en oöverträffad precision och finish som ger en fantastisk dator- och designupplevelse. Nya iMac har även en helt nyutvecklad skärm som minskar reflexioner med 75 procent utan att göra avkall på färgåtergivning och kontrast. I den nya designen är skyddsglaset laminerat på LCD-skärmen och en antireflexbehandlad yta har lagts på genom en plasmabaserad fixeringsprocess med hög precision. Varje enskild iMac-skärm har kalibrerats med en avancerad spektroradiometer.
Nya iMac har tredje generationen Quad-Core Intel Core i5-processorer och kan uppgraderas till Core i7. De senaste NVIDIA GeForce-processorerna ger upp till 60 procent högre prestanda för krävande spel och grafikintensiva appar. Varje ny iMac levereras nu som standard med 8 GB minne på 1600 MHz och en 1 TB hårddisk. Kunder kan även konfigurera en ny iMac med upp till 32 GB minne och en ny 3 TB hårddisk eller 768 GB flashlagring för bästa prestanda. Två Thunderbolt-portar och fyra USB 3.0-portar ger ännu större utbyggnadsmöjligheter och stöd för tillbehör med höga prestanda hos iMac.
Fusion Drive är en innovativ ny lagringslösning som ger kunderna prestanda hos flashlagring och lagringskapaciteten hos hårddiskar. Den kombinerar 128 GB flashlagring med en traditionell hårddisk på 1 TB eller 3 TB och skapar en enhetlig lagringsvolym som hanterar filer på ett smart sätt för optimala läs- och skrivprestanda. Fusion Drive anpassar sig till hur du använder din iMac och flyttar automatiskt filer och program som du ofta använder till flashdelen, vilket ger högre prestanda och snabbare tillgång till filer.
Apple har också uppdaterat Mac mini med tredje generationen Dual-Core Intel Core i5- och Quad-Core Intel Core i7-processorer som är upp till dubbelt så snabba. Även den integrerade grafiken har uppgraderats och är upp till 65 procent snabbare än tidigare.** Mac mini levereras som standard med minne på 4 GB med 1600 MHz som kan utökas till 16 GB. Nya Mac mini behåller sin otroligt kompakta aluminiumdesign och får fyra nya USB 3.0-portar utöver portarna för Thunderbolt, HDMI, SDXC, Gigabit Ethernet och FireWire 800.
Både iMac och Mac mini uppfyller de stränga kraven för Energy Star 5.2 och EPEAT Gold.*** iMac drar upp till 50 procent mindre ström än tidigare generation i viloläge och har en kvicksilverfri LED-bakbelyst skärm som är tillverkad med arsenikfritt glas. Mac mini behåller sin status som världens strömsnålaste stationära dator och förbrukar endast 11 W när den inte används. iMac och Mac mini har PVC-fria komponenter och kablar, innehåller inga bromerade flamskyddsmedel, använder material som är lätta att återvinna och levereras i förpackningar med effektiv materialanvändning.
iMac och Mac mini levereras med OS X Mountain Lion som innehåller Meddelanden, Notiscenter, systemomfattande delning, AirPlay-skärmdubblering, diktering, Game Center och den förbättrade säkerhetsfunktionen Gatekeeper. iCloud är inbyggt i grunden till OS X och Mountain Lion gör det enklare än någonsin att hålla filer uppdaterade på din Mac, iPhone, iPad och iPod touch.
Pris och tillgänglighet
21,5-tums iMac finns med en 2,7 GHz Quad-Core Intel Core i5-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,2 GHz och NVIDIA GeForce GT 640M till ett rekommenderat cirkapris på 12 795 kronor inkl. moms (10 236 kronor exkl. moms) och med en 2,9 GHz Quad-Core Intel Core i5-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,6 GHz och NVIDIA GeForce GT 650M till ett rekommenderat cirkapris på 14 795 kronor inkl. moms (11 836 kronor exkl. moms). 21,5-tums iMac kan köpas i november hos Apple Online Store (www.apple.com/se) och hos auktoriserade Apple-återförsäljare.
27-tums iMac finns med en 2,9 GHz Quad-Core Intel Core i5-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,6 GHz och NVIDIA GeForce GTX 660M till ett rekommenderat cirkapris på 17 795 kronor inkl. moms (14 236 kronor exkl. moms) och med en 3,2 GHz Quad-Core Intel Core i5-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,6 GHz och NVIDIA GeForce GTX 675MX till ett rekommenderat cirkapris på 19 495 kronor inkl. moms (15 596 kronor exkl. moms). 27-tums iMac kan köpas i december hos Apple Online Store (www.apple.com/se) och hos auktoriserade Apple-återförsäljare.
Mac mini finns med en 2,5 GHz Dual-Core Intel Core i5-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,1 GHz, 4 GB minne och en 500 GB hårddisk till ett rekommenderat cirkapris på 5 795 kronor inkl. moms (4 635 kronor exkl. moms) och med en 2,3 GHz Quad-Core Intel Core i7-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,3 GHz, 4 GB minne och en 1 TB hårddisk till ett rekommenderat cirkapris på 7 795 kronor inkl. moms (6 236 kronor exkl. moms). Mac mini finns även med en 2,3 GHz Quad-Core Intel Core i7-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,3 GHz, OS X Server, 4 GB minne och två 1 TB hårddiskar till ett rekommenderat cirkapris på 9 795 kronor inkl. moms (7 836 kronor exkl. moms). Mac mini kan köpas idag hos Apple Online Store (www.apple.com/se) och hos auktoriserade Apple-återförsäljare.
Mer detaljerad teknisk information, alternativ för beställningsbyggen och tillbehör finns på apple.com/se/imac/ eller apple.com/se/mac-mini/.
*Testerna utfördes av Apple i oktober 2012 på iMac-modeller som ännu inte var i produktion. Mer information finns på apple.com/se/imac/features/.
**Testerna utfördes av Apple i oktober 2012 på Mac mini-modeller som ännu inte var i produktion. Mer information finns på apple.com/se/mac-mini/features.html.
***Baserat på kategorier av strömsnålhet och produkter som listades i EPA ENERGY STAR 5.2-databasen under oktober 2012. EPEAT är en oberoende organisation som hjälper kunder att jämföra miljöegenskaper hos bärbara och stationära datorer. Produkter som uppfyller alla de obligatoriska och minst 75 procent av de frivilliga kraven klassas som EPEAT Gold-produkter. EPEAT-programmet grundades av naturskyddsföreningen EPA i USA och baseras på IEEE 1680-standarden för utvärdering av persondatorers miljöpåverkan. Mer information finns på www.epeat.net.
Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 30 56

    © 2012 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, iMac, FireWire, OS X, AirPlay, iCloud, iPhone, iPad och iPod touch är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.