PRESSMEDDELANDEN 23 oktober 2012

Apple presenterar 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm

SAN JOSE, Kalifornien – 23 oktober 2012 – Apple presenterade idag en helt ny version av sin populära 13-tums MacBook Pro med imponerande Retina-skärm och helt flashbaserad lagring i en ny kompakt design. 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm är bara 1,9 cm tunn och väger inte mer än 1,6 kg, vilket gör den 20 procent tunnare och nästan ett halvt kilo lättare än den nuvarande 13-tumsmodellen av MacBook Pro.
”13-tums MacBook Pro är vår mest populära Mac, som nu har fått en tunnare och lättare design, snabb flashlagring och imponerande Retina-skärm”, sa Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing. ”Retina-skärmen vänder upp och ned på begreppet bärbar dator med levande färger, knivskarp text och fler pixlar än på 15- eller 17-tums bärbara datorer från andra tillverkare.”
Nya MacBook Pro med 13-tums Retina-skärm innehåller över 4 miljoner pixlar, vilket är nästan dubbelt så många som i en HDTV. Retina-skärmen har 227 pixlar per tum och pixlarna är så tätt packade att det inte går att urskilja dem med blotta ögat på normalt läsavstånd. Därför blir bilder oerhört skarpa och texten lika tydlig som på ett utskrivet pappersark. Med fyra gånger så många pixlar som den nuvarande 13-tumsmodellen av MacBook Pro kan du visa video med HD-pixelprecision och glädjas åt högupplösta bilder med enorm detaljrikedom. Retina-skärmen på 13 tum använder IPS-teknik med en betraktningsvinkel på 178 grader, ger 75 procent mindre reflexioner och 29 procent högre kontrast jämfört med den nuvarande generationen.
Flashlagringen är upp till fyra gånger så snabb som hos traditionella hårddiskar i bärbara datorer, vilket gör helt nya MacBook Pro oerhört snabb både när du vill väcka datorn eller starta dina favoritprogram.* Snabb flashlagring kombinerat med de senaste Dual-Core-processorerna från Intel gör att 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm utan problem kan köra dina mest krävande program.
13-tums MacBook Pro med Retina-skärm finns med 2,5 GHz Intel Core i5-processorer och snabbare 2,9 GHz Intel Core i7-processorer som tillval, Intel HD Graphics 4000, 8 GB 1600 MHz minne och upp till 768 GB flashlagring. Två Thunderbolt-portar och två USB 3.0-portar gör det enkelt att ansluta flera bildskärmar och högpresterande kringutrustning och en ny HDMI-port ger snabb och smidig anslutning till en HDTV. 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm har även en FaceTime-HD-kamera, två mikrofoner, förbättrade högtalare, 802.11n Wi-Fi med tre strömmar, Bluetooth 4.0 och MagSafe 2-strömkontakt.
Batteriet i 13-tums MacBook Pro ger sju timmars trådlös aktivitet och kan vara i standby-läge i upp till 30 dagar.** Den helt nya Power Nap-funktionen i OS X Mountain Lion gör att MacBook Pro med Retina-skärm håller sig uppdaterad även när den vilar. Power Nap uppdaterar automatiskt Mail, Kontakter, Kalender, Påminnelser och Bildström och när datorn är ansluten till elnätet hämtar funktionen dessutom programuppdateringar och säkerhetskopierar datorns innehåll med hjälp av Time Machine.
Helt i linje med Apples miljöengagemang och arbete för effektiv strömanvändning uppfyller nya 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm de stränga kraven i Energy Star 5.2 och har certifierats med EPEAT Gold.*** Unibody-höljet tillverkas av återvinningsbart aluminium och levereras med strömsnåla LED-bakbelysta bildskärmar utan kvicksilver och arsenik. Apples bärbara datorer innehåller inga bromerade flamskyddsmedel, är fria från PVC och tillverkas av återvinningsbara material.
Nya 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm levereras med OS X Mountain Lion som innehåller Meddelanden, Notiscenter, systemomfattande delning, AirPlay-skärmdubblering, diktering, Game Center och den nya förbättrade säkerhetsfunktionen Gatekeeper. iCloud är inbyggt i grunden till OS X och Mountain Lion gör det enklare än någonsin att hålla filer uppdaterade på din Mac, iPhone, iPad och iPod touch.
Pris och tillgänglighet
13-tums MacBook Pro med Retina-skärm med 2,5 GHz Dual-Core Intel Core i5-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,1 GHz, 8 GB minne och 128 GB flashlagring kostar från 16 495 kr inkl. moms. Samma modell fast med 256 GB flashlagring kostar från 19 495 kr inkl. moms. Vid beställningsbyggen finns alternativ som snabbare Dual-Core Intel Core i7-processorer och flashlagring på upp till 768 GB. Mer detaljerad teknisk information, alternativ för beställningsbyggen och tillbehör finns på apple.com/se/macbook-pro. 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm finns att köpa på Apple Online Store (www.apple.com/se), i Apple Store-butiker och hos auktoriserade Apple-återförsäljare.
*Testerna utfördes av Apple i oktober 2012 på MacBook Pro-modeller med Retina-skärm som ännu inte var i produktion. Mer information finns på apple.com/se/macbook-pro/features-retina/.
**Testning av trådlöst webbprotokoll utfördes av Apple i oktober 2012 på MacBook Pro-modeller med Retina-skärm som ännu inte var i produktion. Batteriets livslängd och antalet uppladdningar varierar beroende på användning och inställningar. Mer information finns på apple.com/se/macbook-pro/features-retina/.
***Baserat på kategorier av strömsnålhet och produkter som listades i EPA ENERGY STAR 5.2-databasen under oktober 2012. EPEAT är en oberoende organisation som hjälper kunder att jämföra miljöegenskaper hos bärbara och stationära datorer. Produkter som uppfyller alla de obligatoriska och minst 75 procent av de frivilliga kraven klassas som EPEAT Gold-produkter. EPEAT-programmet grundades av naturskyddsföreningen EPA i USA och baseras på IEEE 1680-standarden för utvärdering av persondatorers miljöpåverkan. Mer information finns på www.epeat.net.
Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 30 56

    © 2012 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, MacBook, Retina, FaceTime, MagSafe, OS X, Time Machine, AirPlay, iCloud, iPhone, iPad och iPod touch är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.