PRESSMEDDELANDEN 7 januari 2013

Över 40 miljarder nedladdningar från App Store varav närmare hälften under 2012

December månad slår alla tidigare rekord med över två miljarder nedladdningar

CUPERTINO, Kalifornien – 7 januari 2013 – Apple meddelade idag att företagets kunder har laddat ned över 40 miljarder appar*, varav nästan 20 miljarder bara under 2012. Det finns över 500 miljoner aktiva konton på App Store och under december satte affären nytt månadsrekord med över två miljarder hämtade appar. Apples enastående utvecklare har skapat över 775 000 appar för iPhone-, iPad- och iPod touch-användare runtom i världen och fått över sju miljarder dollar i betalning från Apple.
”Det har varit ett helt otroligt år för iOS-utvecklarna”, säger Eddy Cue, Apples vice VD för internetmjukvara och internettjänster. ”Utvecklarna har tjänat över sju miljarder dollar på App Store och vi fortsätter att investera genom att ge dem tillgång till det bästa ekosystemet så att de kan skapa världens mest innovativa appar.”
Under 2012 laddades spelet Temple Run, som utvecklats av de äkta makarna bakom Imangi Studios, ned fler än 75 miljoner gånger. Freemium-spelen DragonVale och Clash of Clans från de två framväxande spelutvecklarna Backflip Studios och Supercell drog tillsammas in över 100 miljoner dollar och nya tjänster som Uber, Flipboard, HotelTonight och AirBnB lockade miljontals iOS-användare. Företag som Electronic Arts, Ubisoft, Autodesk, Marvel och Major League Baseball fortsatte att öka antalet släppta iOS-spel medan utvecklare som J.J. Abrams Bad Robot Interactive och Bottle Rocket Apps fortsatte att tänja på gränserna för vad användarna kan göra med iOS-appar.
”Framgångarna med spelet Temple Run under 2012 var minst sagt överraskande”, berättar Keith Shepherd, en av grundarna av Imangi Studios. ”Vår tanke var bara att skapa ett roligt och enkelt spel, men när det släpptes på App Store var succén ett faktum. Under det senaste året har Temple Run laddats ned över 75 miljoner gånger till iOS-enheter.”
”Vi har haft otroliga framgångar med iOS”, förklarar Samir Hanna, vice VD för konsumentprodukter på Autodesk. ”Från början var vårt enda mål att göra SketchBook tillgänglig för iPhone-användare, för att på så vis presentera Autodesk. Tre år senare erbjuder vi 20 olika appar för iOS-användare som har laddats ned över 50 miljoner gånger och vi fortsätter att presentera nya kreativa idéer och designverktyg för både konsumenter och proffs.”
”App Store ger oss möjligheter som vi tidigare aldrig ens vågat drömma om”, berättar J.J. Abrams på Bad Robot Interactive. ”Vi utformade vår app Action Movie FX för att ge användare av iPhone, iPad och iPod touch tillgång till specialeffekter i Hollywood-stil och vi är överlyckliga att miljontals fans runtom i världen uppskattar alla de möjligheter som appen ger dem precis lika mycket som vi.”
”Bottle Rocket Apps har nu över 100 heltidsanställda vars enda uppgift är att utveckla suveräna appar”, säger Calvin Carter, VD på Bottle Rocket Apps. ”Under mina 20 år i teknikbranschen har jag aldrig sett en så levande marknad för mjukvara som App Store.”
Apple ger utvecklarna tillgång till en mängd resurser och verktyg som hjälper dem att skapa fantastiska appar, plus ett kraftfullt ekosystem och en marknadsplats där kunderna på ett enkelt och säkert sätt kan utforska apparna. Apple erbjuder också utvecklarna bra sätt att tjäna pengar på apparna, till exempel genom köp direkt i appar, prenumerationer och annonser, och hjälper till att marknadsföra och stötta utvecklarnas arbete på såväl App Store som andra forum.
Banbrytande App Store erbjuder över 775 000 appar för iPhone-, iPad- och iPod touch-användare i 155 länder runtom i världen. Bland dessa finns fler än 300 000 appar som skapats särskilt för iPad. Kunderna på App Store kan välja och vraka bland mängder av appar inom 23 kategorier, bland annat tidningar och tidskrifter i Tidningskiosk, spel, företag, nyheter, sport, hälsa och träning samt resor.
*40 miljarder unika nedladdningar, exklusive nedladdade kopior och uppdateringar.
Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 3056

    © 2013 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, App Store, iPhone, iPad och iPod touch är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.