PRESSMEDDELANDEN 10 juni 2013

Apple presenterar iOS 7

Helt ny design med ett imponerande användargränssnitt och nya suveräna funktioner

SAN FRANCISCO – 10 juni 2013 – Idag presenterade Apple iOS 7, den största uppdateringen av iOS sedan den första modellen av iPhone, med ett nytt imponerande användargränssnitt. iOS 7 har en helt ny design med subtila rörelser, en elegant färgpalett och tydliga funktionella lager som ger en mer levande och dynamisk känsla. Typografin har förfinats för att ge ett renare, enklare intryck och användningen av genomskinlighet och rörelse gör även de enklaste uppgifterna fängslande. iOS 7 innehåller hundratals nya suveräna funktioner, bland annat Verktygscenter, Notiscenter, förbättrad multitasking, AirDrop, förbättringar av Bilder, Safari och Siri och nya iTunes-radio, en kostnadsfri internetradiotjänst som baseras på det du lyssnar på i iTunes.
”iOS 7 är den viktigaste uppdateringen av iOS sedan den första modellen av iPhone”, säger Craig Federighi, Apples vice VD för Software Engineering. ”För att utveckla den sammankallade vi ett expertteam med kompetens inom en rad olika områden från design till programmering. Med tanke på vad vi åstadkommit tillsammans ser vi iOS 7 som en spännande nystart.”
”Det finns en djup och varaktig skönhet i enkelhet, tydlighet och effektivitet. Verklig enkelhet uppstår inte bara genom frånvaron av plotter och utsmyckningar – det handlar om att skapa ordning ur det komplexa”, säger Jony Ive, Apples vice VD för Design. ”iOS 7 är ett tydligt uttryck för dessa mål. Det har en helt ny struktur som är enhetlig och används genomgående i hela systemet.”
iOS 7 är helt omdesignat med ett alldeles nytt användargränssnitt, men de hundratals miljoner användare som är vana vid iPhone, iPad och iPod touch kommer ändå att känna igen sig. Det nya gränssnittet får faktiskt telefonen att se större ut eftersom allt är utformat för att dra största möjliga nytta av hela skärmen. De omdesignade typsnitten ser otroliga ut på Retina-skärmen och ger ännu skarpare text.
iOS 7 introducerar Verktygscenter. Nu finns alla reglage du behöver bekvämt samlade på en plats. Genom att svepa från nederkanten av skärmen får du tillgång till reglage för Flygplansläge, Wi-Fi, Bluetooth och Stör ej, eller möjlighet att justera skärmens ljusstyrka, pausa eller spela upp en låt, hoppa till nästa låt eller streama musik med AirPlay. Verktygscenter ger dessutom direkttillgång till appar som Klocka, Kamera, Kalkylator och ficklampan.
Med iOS 7 kan du öppna Notiscenter direkt från låsskärmen så att du kan se alla notiser med en enkel dragning. Den nya funktionen Idag i Notiscenter ger en översiktsvy av dagen med en sammanfattning av viktig information som vädret, trafikförhållanden, möten och aktiviteter.
Den förbättrade multitaskingen i iOS 7 ger utvecklare möjlighet att aktivera multitasking för valfri app i bakgrunden med en ny API. Användare får möjlighet att växla mellan sina appar på ett visuellare och intuitivare sätt. iOS 7 lägger märke till vilka appar du använder och håller automatiskt innehållet uppdaterat i bakgrunden.
AirDrop är ett helt nytt sätt att snabbt och enkelt dela innehåll med personer i närheten. När du har något du vill dela med dig av visar AirDrop vilka kontakter du har i närheten. Välj bara vem du vill dela med, så sköter AirDrop resten. AirDrop-överföringar sker via peer-to-peer-nätverk, så du kan använda det var som helst, utan nätverk eller inställningar. Överföringarna är helt krypterade så att innehållet förblir skyddat och privat.
iPhone används till att ta fler bilder varje dag över hela världen än någon annan kamera och i iOS 7 innehåller den nya Kamera-appen filter så att du kan lägga till fotoeffekter i realtid. Appen Kamera innehåller nu ett kvadratiskt kameraalternativ och du kan snabbt växla mellan de fyra kamerorna – video, foto, kvadrat och panorama – bara genom att svepa.
iOS 7 innehåller den omdesignade appen Bilder som introducerar funktionen Ögonblick – ett nytt sätt att automatiskt ordna bilder och videor baserat på tid och plats. Du kan zooma ut för att visa alla bilder ordnade efter ögonblick, samlade ögonblick och år. iOS 7 innehåller iCloud-bilddelning som är det enklaste sättet att dela utvalda bilder med utvalda personer. Med iCloud-bilddelning kan släkt och vänner bidra till dina delade bildströmmar med sina egna bilder och videor och den nya vyn Aktivitet visar uppdateringar från dina delade strömmar på en enda plats.
Med Safaris omdesignade användargränssnitt kan du se mer av innehållet genom bland annat surfning i helskärmsläge. Det nya smarta sökfältet förenklar sökningar och bokmärken och Safari-flikar har placerats i en ny vy. En iCloud-nyckelring samlar lösenord och kreditkortsuppgifter på ett säkert sätt och gör dem tillgängliga på alla dina enheter. Det blir både enkelt och säkert att surfa på lösenordsskyddade webbplatser eller att fylla i uppgifter automatiskt när du handlar på webben. Förbättrade föräldrakontroller gör det möjligt att blockera tillgången till webbplatser med vuxet innehåll, eller att bara ge tillgång till en begränsad samling godkända webbplatser.
Siri låter bättre än någonsin med nya manliga och kvinnliga röster och har integrerad Twitter-sökning så att du kan fråga Siri vad andra säger på Twitter*. Siri har nu även Wikipedia-integrering med tillgång till världens populäraste referenswebbplats på internet. Siri erbjuder Bing-webbsökning inuti appen och möjlighet att ändra enhetsinställningar och spela upp meddelanden från röstbrevlådan.
Appen Musik har en ny snygg design och innehåller nya iTunes-radio, en kostnadsfri internetradiotjänst med över 200 stationer och en otrolig musikkatalog från iTunes Store i kombination med funktioner som bara finns i iTunes. iTunes-radio är det bästa sättet att upptäcka ny musik. När du rattar in iTunes-radio på din iPhone, iPad, iPod touch, Mac, PC eller Apple TV får du tillgång till stationer som inspireras av musik du redan lyssnar på, Stationer i blickfånget som valts ut av Apple och genrefokuserade stationer som är personligt anpassade efter just din smak. iTunes-radio utvecklas med den musik du lyssnar på och hämtar. Ju mer du använder iTunes-radio och iTunes, desto bättre lär den känna din smak och desto personligare blir din lyssnarupplevelse. iTunes-radio ger även tillgång till exklusiva ”premiärlyssningar” från bästsäljande artister, Siri-integration och möjlighet att köpa det du lyssnar på med en enkel tryckning.
Med sina över 900 000 appar är App Store världens största marknadsplats för appar. iOS 7 innehåller nu funktionen Visa populära appar i närheten, ett nytt sätt att hitta appar baserat på din nuvarande plats, och iOS 7 håller automatiskt dina appar uppdaterade. App Store har också en ny kategori för barn där föräldrar och lärare enkelt kan hitta appar för barn efter deras ålder.
Bland de nya iOS 7-funktionerna finns också:
• Ett nytt aktiveringslås för Hitta min iPhone som kräver ditt Apple-ID och lösenord innan du kan slå av Hitta min iPhone, radera data eller återaktivera en enhet som blivit fjärraderad
• Nattläge i Kartor som reagerar på omgivningsljuset när du använder den i mörkret
• FaceTime-ljud för samtal med hög kvalitet via datanätverk
• Notissynkronisering som avfärdar en notis på alla dina enheter om du avfärdar den på en enhet
• Blockering i Telefon, FaceTime och Meddelanden som förhindrar att särskilda personer kontaktar dig
• Tencent Weibo-stöd för användare i Kina, en kinesisk-engelsk tvåspråkig ordbok och förbättrad kinesisk inmatning med handskriftsigenkänning för flera kinesiska tecken
• Möjlighet för företag att driftsätta och hantera iPhone och iPad effektivare
• Förbättrad bilintegration som tar en Apple-designad upplevelse till bilen för första gången
Betaversionen av iOS 7 och programutvecklarpaketet (SDK) finns tillgängliga nu för medlemmar i iOS Developer Program pådeveloper.apple.com. iOS 7 kommer i höst som en kostnadsfri programuppdatering för iPhone 4 och senare, iPad 2 och senare, iPad mini och iPod touch (femte generationen). Vissa funktioner kanske inte är tillgängliga för alla produkter.
*Amerikansk engelska, franska och tyska blir tillgängliga vid lanseringen av iOS 7. Fler språk läggs till efter hand.
Apple designar Mac-datorerna – världens bästa persondatorer – och OS X, iLife, iWork samt en rad professionella program. Apple leder den digitala musikrevolutionen med iPod och iTunes Store. Apple har förnyat mobiltelefonen med den banbrytande iPhone och App Store och stakar ut den framtida utvecklingen inom mobila medier och datorteknik med iPad.
Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 30 56

© 2013 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, iPhone, AirDrop, Safari, Siri, iTunes Radio, iTunes, iPad, iPod touch, Retina, AirPlay, iCloud, Keychain, iTunes Store, Apple TV, App Store och FaceTime är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.