PRESSMEDDELANDEN 24 september 2013

Apple uppdaterar iMac

CUPERTINO, Kalifornien – 24 september 2013 – Apple uppdaterade idag iMac med fjärde generationen fyrkärniga Intel-processorer, ny grafik, nästa generations Wi-Fi och snabbare PCIe-flashlagringsalternativ. Uppdaterade iMac kombinerar den senaste tekniken med den häpnadsväckande tunna designen och imponerande bildskärmen hos världens ledande stationära allt-i-ett-dator.
”iMac fortsätter att vara ett exempel på hur snygg, snabb och kul en stationär dator kan vara”, säger Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing. ”På insidan av det supertunna aluminiumhöljet rymmer iMac de senaste Intel-processorerna, snabbare grafik, nästa generations Wi-Fi med 802.11ac och snabbare PCIe-flashlagring.”
Basversionen av 21,5-tums iMac är utrustad med en fyrkärnig Intel Core i5-processor på 2,7 GHz och en ny Iris Pro-grafikprocessor som ger oslagbar integrerad grafikprestanda. Den avancerade 21,5-tumsmodellen och båda 27-tumsmodellerna har fyrkärniga Intel Core i5-processorer på upp till 3,4 GHz och NVIDIA GeForce-grafikkort i 700-serien med dubbelt så mycket grafikminne och upp till 40 procent snabbare prestanda än föregående generation.* Kunder som vill ha bästa möjliga prestanda kan uppgradera till fyrkärniga Intel Core i7-processorer på upp till 3,5 GHz och NVIDIA GeForce GTX 780M-grafikkort med 4 GB grafikminne.
iMac har nu stöd för nästa generations Wi-Fi med 802.11ac. När iMac är ansluten till en 802.11ac-basstation levererar den upp till tre gånger snabbare trådlös prestanda än föregående generation.
Uppdaterade iMac stöder nu PCIe-baserad flashlagring som gör Fusion Drive och helt flashbaserade lagringsalternativ upp till 50 procent snabbare än föregående generation.* Populära Fusion Drive kombinerar det stora lagringsutrymmet hos hårddiskar med flashlagringens höga prestanda, vilket gör att det går snabbare att starta datorn och öppna appar och filer. Kunderna kan konfigurera iMac med Fusion Drive på 1 TB eller 3 TB och helt flashbaserade lagringsalternativ på upp till 1 TB finns nu tillgängliga.
iMac har som standard 8 GB minne och en hårddisk på 1 TB och kunderna kan konfigurera sin iMac med upp till 32 GB minne och en hårddisk på upp till 3 TB. iMac är också utrustad med två Thunderbolt- och fyra USB 3.0-portar för anslutning till externa lagringsenheter och annan kringutrustning med hög prestanda.
Helt i linje med Apples miljöengagemang och arbete för effektiv strömanvändning uppfyller iMac de stränga kraven i Energy Star 5.2 och har certifierats med EPEAT Gold.** iMac-datorerna har LED-bakbelysta bildskärmar utan kvicksilver och i arsenikfritt glas. De har PVC-fria komponenter och kablar, är fria från bromerade flamskyddsmedel, tillverkade av återvinningsbara material och har materialsnåla förpackningar.
iMac levereras med OS X Mountain Lion som innehåller Meddelanden, Notiscenter, systemomfattande delning, AirPlay-dubblering, diktering, Game Center och den förbättrade säkerhetsfunktionen Gatekeeper. iCloud är inbyggt i grunden till OS X och Mountain Lion gör det enklare än någonsin att hålla innehåll uppdaterat på Mac, iPhone, iPad och iPod touch.
Pris och tillgänglighet
Nya iMac kan nu köpas påApple Online Store, i Apple Store-butiker och hos utvalda auktoriserade Apple-återförsäljare. 21,5-tums iMac finns med en fyrkärnig Intel Core i5-processor på 2,7 GHz med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,2 GHz och Intel Iris Pro till ett rekommenderat cirkapris på 12 295 kronor inkl. moms (9 836 kronor exkl. moms) och med en fyrkärnig Intel Core i5-processor på 2,9 GHz med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,6 GHz och NVIDIA GeForce GT 750M till ett rekommenderat cirkapris på 13 995 kronor inkl. moms (11 196 kronor exkl. moms). 27-tums iMac finns med en fyrkärnig Intel Core i5-processor på 3,2 GHz med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,6 GHz och NVIDIA GeForce GTX 755M till ett rekommenderat cirkapris på 16 995 kronor inkl. moms (13 596 kronor exkl. moms) och med en fyrkärnig Intel Core i5-processor på 3,4 GHz med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,8 GHz och NVIDIA GeForce GTX 775M till ett rekommenderat cirkapris på 18 995 kronor inkl. moms (15 196 kronor exkl. moms). Mer detaljerad teknisk information, alternativ för beställningsbyggen och tillbehör finns påwww.apple.com/se/imac.
*Testerna utfördes av Apple i september 2013 på iMac-modeller som ännu inte var i produktion. Mer information finns påwww.apple.com/se/imac/features.
**Baserat på kategorier av strömsnålhet och produkter som listades i EPA Energy Star 5.2-databasen i september 2013. EPEAT är en oberoende organisation som hjälper kunder att jämföra miljöegenskaper hos bärbara och stationära datorer. Produkter som uppfyller alla de obligatoriska och minst 75 procent av de frivilliga kraven klassas som EPEAT Gold-produkter. EPEAT-programmet grundades av naturskyddsföreningen EPA i USA och baseras på IEEE 1680-standarden för utvärdering av persondatorers miljöpåverkan. Mer information finns påwww.epeat.net.
Apple designar Mac-datorerna – världens bästa persondatorer – och OS X, iLife, iWork samt en rad professionella appar. Apple leder den digitala musikrevolutionen med iPod och iTunes Store. Apple har förnyat mobiltelefonen med den banbrytande iPhone och App Store och stakar ut den framtida utvecklingen inom mobila medier och datorteknik med iPad.
Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt@apple.com
08-703 30 56

© 2013 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, iMac, OS X, AirPlay, iCloud, iPhone, iPad och iPod touch är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.