PRESSMEDDELANDEN 22 oktober 2013

Apple presenterar helt nya Mac Pro – den mest radikala Mac-datorn någonsin

SAN FRANCISCO – 22 oktober 2013 – Apple höjde idag ribban för proffsdatorer genom att lansera helt nya Mac Pro. Datorn är designad kring en innovativ termisk kärna och har de senaste Intel Xeon-processorerna med upp till tolv processorkärnor, dubbla grafikprocessorer i proffsklass, sex Thunderbolt 2-portar, PCIe-baserad flashlagring och supersnabbt ECC-minne. Helt nya Mac Pro erbjuder enastående prestanda i en imponerande ny design och är tillgänglig från och med december för 27 995 kronor inkl. moms (22 396 kronor exkl. moms).
 
”Nya Mac Pro är vår framtidsvision för proffsdatorn. Allting har gjorts om från grunden och den är helt enkelt unik”, säger Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing. ”Nya Mac Pro har en banbrytande ny design som bara är en åttondel så stor som föregående generation Mac Pro och som rymmer Xeon-processorer med upp till tolv processorkärnor, dubbla FirePro-grafikprocessorer, supersnabbt ECC-minne, ny PCIe-flashlagring, Thunderbolt 2-utbyggnadsmöjligheter och mer därtill.”
 
”Mac Pro är revolutionerande i fråga om design och prestanda för allt från blixtsnabba DaVinci Resolve till videoinsamling i realtid med UltraStudio 4K”, säger Grant Petty, CEO på Blackmagic Design.
                                               
”Tack vare Mac Pros dubbla grafikprocessorer i proffsklass kan MARI köras fem gånger så snabbt, vilket resulterar i en användarupplevelse som inte liknar någonting vi sett tidigare. Den typen av prestanda är rena drömmen för digitala konstnärer”, säger Bill Collis, CEO på The Foundry. 
 
”Mac Pro har Thunderbolt 2 med 20 Gbit/s som slår allt annat på marknaden och ändrar förutsättningarna för extern lagring totalt”, säger James Lee, CEO på PROMISE Technology.
 
Helt nya Mac Pro är uppbyggd kring en central termisk kärna som gör att datorn kan dela sin värmekapacitet mellan alla processorerna på ett effektivt sätt. Luft tas in med hjälp av en innovativ och otroligt effektiv fläkt som gör nya Mac Pro lika tyst som en Mac mini. Resultatet är en proffsdator med oöverträffad prestanda i ett hölje som bara är 25 cm högt och en åttondel så stort till volymen som hos den föregående Mac Pro-modellen.
 
Nya Mac Pro är helt omarbetad och designad för att klara de mest krävande arbetsuppgifter. Den har Intel Xeon-processorer med fyra, sex, åtta eller tolv processorkärnor som kan köras med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,9 GHz, vilket ger dubbla flyttalsprestanda jämfört med föregående generation Mac Pro. Två AMD FirePro-grafikprocessorer i proffsklass med upp till 12 GB grafikminne ger upp till sju teraflop datorkraft och upp till åtta gånger bättre grafikprestanda än föregående generation Mac Pro.* OpenGL och OpenCL har optimerats i OS X Mavericks för att utnyttja den fulla kraften hos processorn och de dubbla grafikprocessorerna hos Mac Pro.
 
Nya Mac Pro har PCIe-baserad flashlagring som ger sekventiella läshastigheter på upp till 1,2 Gbit/s och som är upp till tio gånger snabbare än traditionella hårddiskar. ECC DDR3-minnet körs i upp till 1 866 MHz med en fyrkanalig minnesstyrenhet och ger nya Mac Pro upp till 60 Gbit/s i minnesbandbredd, vilket är dubbelt så mycket jämfört med föregående generation Mac Pro.* Mac Pro har sådan enastående kraft och bandbredd att du kan redigera 4K-video i full upplösning och spela upp video i realtid.
 
Med hela sex Thunderbolt 2-portar, med en bandbredd på upp till 20 Gbit/s per enhet, höjer nya Mac Pro ribban för utbyggnadsmöjligheter rejält. Thunderbolt 2-portarna har stöd för upp till sex seriekopplade enheter vardera, vilket ger proffsen möjlighet att ansluta upp till 36 högpresterande externa enheter, från externa lagringsenheter och flera PCI-utbyggnadsenheter till breakout-boxar för ljud och bild. Thunderbolt 2 använder befintliga kopparkablar eller optiska Thunderbolt-kablar, är helt bakåtkompatibelt med befintliga Thunderbolt-tillbehör och kablar och har dessutom stöd för de senaste 4K-skärmarna. OS X Mavericks har en ny självkonfigurerande IP over Thunderbolt-mjukvarufunktion som skapar en snabb länk mellan Thunderbolt-kompatibla Mac-datorer.
 
Nya Mac Pro ger oöverträffad kraft åt Apples proffsprogram som Final Cut Pro X, Logic Pro X och Aperture. Final Cut Pro X har optimerats för dubbla grafikprocessorer för att ge bättre realtidsuppspelning, snabbare rendering och export samt 4K-videoövervakning via Thunderbolt 2 och HDMI. Tack vare flashlagringen går det snabbare att importera och exportera tusentals högupplösta bilder med Aperture. Logic Pro X drar nytta av flashlagringen för att läsa in projekt otroligt snabbt och Thunderbolt 2 möjliggör ett stort antal ljudkanaler med låg latens, utan att det krävs extra PCI-kort.
 
Nya Mac Pro levereras med OS X Mavericks. Mavericks är den tionde större versionen av världens mest avancerade operativsystem och kan hämtas gratis på Mac App Store. Förutom över 200 nya funktioner introducerar Mavericks nya kraftfulla funktioner, som taggar och flikar i Finder, bättre stöd för flera skärmar och nya kärntekniker för banbrytande prestanda, däribland komprimerat minne som håller din Mac snabb och alert. Mavericks innebär även betydande prestandaförbättringar för system med dubbla grafikprocessorer via optimerad OpenGL och OpenCL. Om du vill veta mer eller ladda ner Mavericks kan du besöka www.apple.com/se/osx/.
 
Mac Pro uppfyller de stränga kraven för Energy Star 6.0 och har certifierats med EPEAT Gold.** Mac Pro förbrukar upp till 70 procent mindre ström än föregående generation, är tillverkad av 79 procent mindre aluminium och minskar förpackningsmaterialet med 80 procent jämfört med den nuvarande Mac Pro-modellen. Mac Pro innehåller inga bromerade flamskyddsmedel, är fri från PVC, använder återanvändbara material och har materialsnål system- och förpackningsdesign.
 
Pris och tillgänglighet
Helt nya Mac Pro finns att köpa från och med december på Apple Online Store, i Apple Store-butiker och hos utvalda auktoriserade Apple-återförsäljare. Mac Pro finns med en fyrkärnig Intel Xeon E5-processor på 3,7 GHz med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,9 GHz, två AMD FirePro D300-grafikprocessorer med 2 GB VRAM-minne vardera, 12 GB minne och 256 GB PCIe-baserad flashlagring för 27 995 kronor inkl. moms (22 396 kronor exkl. moms) samt med en sexkärnig Intel Xeon E5-processor på 3,5 GHz med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,9 GHz, två AMD FirePro D500-grafikprocessorer med 3 GB VRAM-minne vardera, 16 GB minne och 256 GB PCIe-baserad flashlagring för 36 995 kronor inkl. moms (29 596 kronor exkl. moms).
 
Vid beställningsbyggen finns alternativ som snabbare åttakärniga eller tolvkärniga Intel Xeon E5-processorer, AMD FirePro D700-grafikprocessorer med 6 GB VRAM-minne, upp till 64 GB minne och upp till 1 TB PCIe-baserad flashlagring. Mer detaljerad teknisk information, alternativ för beställningsbyggen och tillbehör finns på www.apple.com/se/mac-pro.
 
*Uppgifterna om prestanda baseras på tekniska specifikationer uppmätta i oktober 2013 på Mac Pro-enheter som ännu inte var i produktion.
**Baserat på kategorier av strömsnålhet och produkter i EPA Energy Star 6.0-databasen i oktober 2013. EPEAT är en oberoende organisation som hjälper kunder att jämföra miljöegenskaper hos bärbara och stationära datorer. Produkter som uppfyller alla de obligatoriska och minst 75 procent av de frivilliga kraven klassas som EPEAT Gold-produkter. EPEAT-programmet grundades av naturskyddsföreningen EPA i USA och baseras på IEEE 1680-standarden för utvärdering av persondatorers miljöpåverkan. Mer information finns på www.epeat.net.
 
Apple designar Mac-datorerna – världens bästa persondatorer – och OS X, iLife, iWork samt en rad professionella program. Apple leder den digitala musikrevolutionen med iPod och iTunes Store. Apple har förnyat mobiltelefonen med den banbrytande iPhone och App Store och stakar ut den framtida utvecklingen inom mobila medier och datorteknik med iPad.
 
Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt@apple.com
08-703 30 56    © 2013 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, Mac Pro, OS X, Final Cut Pro, Logic, Aperture, Mac App Store och Finder är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.