PRESSMEDDELANDEN 22 oktober 2013

OS X Mavericks släpps idag och kan laddas ner kostnadsfritt från Mac App Store

SAN FRANCISCO – 22 oktober 2013 – Apple meddelade idag att OS X Mavericks, den tionde större uppdateringen av världens mest avancerade operativsystem, nu finns att laddas ner utan kostnad från Mac App Store. OS X Mavericks har över 200 nya funktioner, bland annat iBooks och Kartor för Mac, en ny version av Safari, bättre stöd för flera skärmar, taggar och flikar i Finder och nya kärntekniker för banbrytande strömsnålhet och prestanda.
”Mavericks är en suverän uppdatering som innehåller många nya appar och funktioner, samtidigt som prestandan och batteritiden hos din Mac förbättras”, säger Craig Federighi, Apples vice VD för Software Engineering. ”Vi vill ge alla Mac-användare tillgång till de senaste funktionerna, de mest avancerade teknikerna och den bästa säkerheten. Vi tror att vi bäst uppnår detta genom att införa ett nytt sätt att tänka när det gäller mjukvara för persondatorer där uppgraderingar av operativsystemet är gratis.”
OS X Mavericks innehåller nya banbrytande funktioner, bland annat:
• iBooks som ger dig snabb tillgång till ditt iBooks-bibliotek, över två miljoner böcker i iBooks Store och fungerar på alla dina enheter.
• Kartor som ger dig tillgång till kraftfulla kartfunktioner direkt på datorn och hjälper dig att planera en resväg som du sedan kan skicka till din iPhone för röstnavigering på resan.
• Den smidiga Kalender-appen som uppskattar restiden mellan möten och ger dig en karta med väderprognoser.
• En ny version av Safari med funktionen Delade länkar som hjälper dig att hålla koll på nyhetsflödet på webben genom att samla länkar från personer du följer på Twitter och LinkedIn.
• iCloud-nyckelring som är ett säkert sätt att spara dina inloggningsuppgifter till olika webbplatser, kreditkortsnummer och Wi-Fi-lösenord. Uppgifterna skickas till alla dina Apple-enheter så att du slipper komma ihåg dem.
• Bättre stöd för flera skärmar som gör det enklare att använda och utnyttja flera skärmar samtidigt, utan att du behöver göra några inställningar.
• Interaktiva notiser som du kan använda till att svara på meddelanden och FaceTime-samtal samt även ta bort mejl utan att lämna det aktiva programmet.
• Finder-flikar som gör skrivbordet mer överskådligt genom att flera Finder-fönster slås ihop till ett enda fönster med flera flikar.
• Finder-taggar som är ett nytt, kraftfullt sätt att ordna och hitta filer överallt på datorn eller i iCloud.
Mavericks innehåller också nya kärntekniker som ökar prestandan och förbättrar batteritiden hos din Mac. Funktionerna Timer Coalescing och App Nap sparar ström och minskar energiförbrukningen på ett smart sätt. Komprimerad minnesteknik krymper automatiskt inaktivt minne, vilket gör att din Mac svarar snabbare. Mavericks ger också betydligt högre prestanda för system med integrerad grafik tack vare optimerat OpenCL-stöd och dynamisk tilldelning av grafikminne.
Pris och tillgänglighet
OS X Mavericks släpps idag och kan laddas ner kostnadsfritt från Mac App Store. En Mac som fungerar med OS X Mountain Lion kan också köra Mavericks. Du kan uppgradera till Mavericks utan kostnad direkt från OS X Snow Leopard, Lion eller Mountain Lion. En fullständig lista över systemkrav och kompatibla datorer finns på www.apple.com/se/osx/specs. OS X Server 3.0 kräver Mavericks och finns på Mac App Store för 149 kronor inkl. moms.
Apple designar Mac-datorerna – världens bästa persondatorer – och OS X, iLife, iWork samt en rad professionella appar. Apple leder den digitala musikrevolutionen med iPod och iTunes Store. Apple har förnyat mobiltelefonen med den banbrytande iPhone och App Store och stakar ut den framtida utvecklingen inom mobila medier och datorteknik med iPad.
Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
arhnstedt@apple.com
08-703 30 56

    © 2013 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, Mac App Store, iBooks, Safari, Finder, iBooks Store, iPhone, iCloud, Keychain, FaceTime och App Nap är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.