PRESSMEDDELANDEN 3 mars 2014

Apple lanserar CarPlay som ger föraren ett smartare, säkrare och roligare sätt att använda iPhone i bilen

CarPlay lanseras tillsammans med ledande biltillverkare på Geneve International Motor Show

GENEVE – 3:e Mars 2014 - Apple tillkännager idag att ledande biltillverkare lanserar CarPlay, ett smartare, säkrare och roligare sätt att använda iPhone i bilen. CarPlay ger iPhone-användare ett otroligt intuitivt sätt att ringa samtal, använda kartor, lyssna på musik och komma åt textmeddelanden med bara ett ord eller en tryckning. Användare kan enkelt styra CarPlay från bilens eget gränssnitt eller bara genom att tryck ned och hålla in knappen för röststyrning på ratten för att aktivera Siri, utan att distrahera föraren. Bilar från Ferrari, Mercedes-Benz och Volvo lanserar CarPlay till sina förare den här veckan. Andra biltillverkare som kommer att introducera CarPlay är BMW Group, Ford, General Motors, Honda, Hyundai Motor Company, Jaguar Land Rover, Kia Motors, Mitsubishi Motors, Nissan Motor Company, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki och Toyota Motor Corp.
"CarPlay har utformats från grunden för att ge förare en suverän upplevelse när de använder sin iPhone i bilen" säger Greg Joswiak, Apples vice VD för iPhone och iOS Product Marketing. "iPhone-användare vill alltid ha nära tillgång till innehållet på sina telefoner och CarPlay låter förarna använda sin iPhone i bilen med minimal distraktion. Vi har flera ledande biltillverkare som lanserar CarPlay och vi är glada över att det kommer att ske denna vecka i Geneve".
Apple har varit ledande i integrering av teknik i bilen för konsumenter i över ett decennium. CarPlay integrerar din bil och iPhone till en enastående upplevelse som låter föraren fokusera på bilkörningen, samtidigt som de kan använda sin iPhone.
När iPhone är ansluten till ett fordon med CarPlay kan du enkelt med hjälp av Siri få tillgång till dina kontakter, ringa samtal, ringa upp missade samtal eller lyssna på röstmeddelanden. När du får ett textmeddelande eller en notifiering kan du med hjälp av ett röstkommando få Siri att läsa upp meddelandet samt diktera svar eller helt enkelt ringa ett samtal.
CarPlay gör vägbeskrivningar mer intuitiva genom att tillsammans med appen Kartor förutse destinationer baserat på senaste gjorda resor, via kontakter, e-post eller textmeddelande, och ger köranvisningar, trafikförhållanden och beräknad ankomsttid. Du kan också enkelt be Siri om att få steg för steg beskrivning av rutten som tillsammans med appen Kartor kommer att visas på bilens inbyggda skärm.
CarPlay ger föraren tillgång till all deras musik, podcaster och ljudböcker genom enkel navigering via bilens inbyggda kontroller eller helt enkelt genom att be Siri att spela upp vad du vill lyssna på. CarPlay stödjer även utvalda tredjepartsljudappar inklusive Spotify och iHeartRadio, så att du kan lyssna på dina favoritradiotjänster eller sportradio-appar medan du kör.
Priser och tillgänglighet
Apple CarPlay finns som en uppdatering till iOS 7 och fungerar med iPhone utrustade med Lightning-kontakt, detta inkluderar iPhone 5s, iPhone 5c och iPhone 5. CarPlay kommer att finnas i utvalda bilar under 2014.
Apple designar Mac-datorerna – världens bästa persondatorer – och OS X, iLife, iWork samt en rad professionella program. Apple leder den digitala musikrevolutionen med iPod och iTunes Store. Apple har förnyat mobiltelefonen med den banbrytande iPhone och App Store och stakar ut den framtida utvecklingen inom mobila medier och datorteknik med iPad.

Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 30 56 

© 2014 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, iPhone, Siri och iTunes Radio är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.