PRESSMEDDELANDEN 28 maj 2014

Apple köper upp Beats Music och Beats Electronics

CUPERTINO, Kalifornien – 28 maj 2014 – Apple meddelade idag att de har slutit ett avtal om att köpa upp den välrenommerade abonnemangstjänsten Beats Music för streamad musik samt Beats Electronics som tillverkar Beats populära hörlurar, högtalare och ljudmjukvara. Som en del av uppköpet kommer Beats grundare Jimmy Iovine och Dr. Dre att arbeta hos Apple. Apple köper upp de två företagen för ett sammanlagt belopp på 3 miljarder USD, vilket utgörs av ett inköpspris på ca 2,6 miljarder USD och ca 400 miljoner USD i ett incitamentsprogram som utfaller över tid.
”Musik är en så stor del i alla människors liv och det är något vi bryr oss extra mycket om hos Apple”, säger Tim Cook, Apples VD. ”Det är därför som vi ständigt investerar i musik och skapar suveräna team så att vi kan fortsätta att skapa världens mest innovativa produkter och tjänster för musik.”
”Jag har alltid känt att Beats hör ihop med Apple”, säger Jimmy Iovine. ”När vi startade företaget inspirerades vi av Apples oöverträffade förmåga att kombinera kultur med teknik. Apples djupa engagemang för musikentusiaster, artister, låtskrivare och musikbranschen är något helt unikt.”
Iovine har legat i framkanten när det gäller innovation i musikbranschen i årtionden och han har varit en viktig partner för Apple och iTunes i över tio år. Han har producerat eller samarbetat med några av de mest framgångsrika artisterna i iTunes Stores historia, vilket har varit en bidragande faktor till att göra den till världens populäraste tjänst för musikförsäljning. Iovine och Dr. Dre är ljudpionjärer, artister och entreprenörer.
Beats Electronics har tagit med sig energin, känslan och spänningen från inspelningsstudion direkt till lyssnarna och har introducerat högkvalitativ ljudunderhållning för en helt ny generation. Beats Music utvecklades av ett team som har jobbat inom musikbranschen under hela sina yrkesliv och ger musikentusiaster en fantastisk specialutformad ljudupplevelse.
”Musiken finns i Apples blod och det kommer den alltid att göra”, säger Eddy Cue, Apples vice VD för internetmjukvara och internettjänster. ”I och med uppköpet av Beats skapar vi ett ännu bättre musiksortiment, från gratis streaming med iTunes-radio till abonnemangstjänster i världsklass med Beats, och förstås musikköp från iTunes Store som kunderna har gillat i åratal.”
På bara fem år sedan lanseringen har Beats ”b” blivit förstahandsvalet i musik- och sportbranscherna, och de är marknadsledande på marknaden för premiumhörlurar. Musikstjärnor som Lady Gaga, Lil Wayne och Nicki Minaj har designat egna Beats-hörlurar och -högtalare. Modedesigners som Alexander Wang, Futura och Snarkitecture har samarbetat för att skapa produkter i begränsad upplaga, och berömda idrottare som LeBron James, Serena Williams och Neymar använder Beats som en viktigt del av träningen och förberedelserna inför tävlingar. Beats har på kort tid blivit en del av den amerikanska popkulturen, och i och med uppköpet görs Beats produktsortiment tillgängligt i många fler länder via Apple Online Store, Apple Store-butikerna samt utvalda Apple-auktoriserade återförsäljare.
Apple förväntar sig att transaktionen avlutas under räkenskapsårets fjärde kvartalet, beroende på myndighetstillstånd.
Beats Electronics (Beats) grundades formellt 2008 av den legendariske artisten och producenten Dr. Dre samt ordföranden för Interscope Geffen A&M Records Jimmy Iovine. I företaget ingår Beats by Dr. Dre-serien med högkvalitativa hörlurar, öronsnäckor och högtalare, samt den patenterade Beats Audio-mjukvaran och abonnemangstjänsten Beats Music för streamad musik. Genom dessa har Beats Electronics tagit med sig energin, känslan och spänningen från inspelningsstudion direkt till lyssnarna och har introducerat högkvalitativ ljudunderhållning för en helt ny generation.
Beats Music är en abonnemangstjänst för streamad musik som fokuserar på att tillhandahålla en anpassad musikupplevelse för varje användare genom en unik kombination av digitalt nyskapande och genuint musikintresse. Tjänsten har programmerats av ett pålitligt team med erkända musikexperter som tillsammans har 300 års erfarenhet inom alla genrer, och Beats Musik kan därmed erbjuda rätt musik på rätt tid och plats, anpassad till användarens musiksmak. Resultatet är en artistvänlig digital musiktjänst som gör mer än att bara ge tillgång till musik – den skapar dessutom känslomässiga band till den.
Presskontakt:
Adam Howorth
Apple
adamh@apple.com
+44 (0) 20 7184 1202
 

    © 2014 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, iTunes och iTunes Store är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.