PRESSMEDDELANDEN 17 juli 2014

Sue Wagner blir medlem i Apples styrelse

Bill Campbell går i pension efter 17 års tjänst

CUPERTINO, Kalifornien – 17 juli 2014 – Apple meddelade idag att Susan L. Wagner, grundare och chef för BlackRock, har valts ut till Apples styrelse. Bill Campbell, den styrelsemedlem som har varit med längst, går i pension efter 17 års tjänst.
Wagner var en av grundarna av BlackRock 1988 och hjälpte företaget att bli ett av de mest framgångsrika kapitalförvaltningsbolagen. Hon innehade flera olika ledningsroller, inklusive vice styrelseordförande, fram till mitten av 2012. Hon fortsätter att arbeta i styrelsen för BlackRock och DSP BlackRock (Indien) samt Swiss Re, Wellesley College och Hackley School.

”Sue är en pionjär i finansbranschen och vi tycker det är spännande att kunna välkomna henne till Apples styrelse”, säger Apples VD Tim Cook. ”Vi tror att hennes gedigna erfarenhet, framför allt inom fusioner och förvärv och uppbyggnad av en global verksamhet på både utvecklade marknader och tillväxtmarknader, är oerhört värdefulla eftersom Apple fortsätter att växa världen över.”

”Vi har gjort en djupgående sökning efter någon som kan förstärka styrelsens bredd ytterligare när det gäller talang och bakgrund och vi är glada att vi har hittat en så framstående person”, säger Art Levinson, Apples styrelseordförande. ”Jag är säker på att Sue kommer att ha en stor och positiv påverkan på vårt företag.”

”Jag har alltid beundrat Apple för de innovativa produkterna och det dynamiska ledningsteamet, och jag känner mig hedrad över att få bli en del av styrelsen”, säger Wagner. ”Jag har otroligt stor respekt för Tim, Art och de övriga styrelsemedlemmarna och jag ser fram emot att få arbeta med dem.”

Wagner tog examen med hösta betyg vid Wellesley College med en BA i engelska och ekonomi och har en MBA i finans vid University of Chicago. Hon har tagits upp på Fortune Magazines lista över affärsvärldens 50 mest inflytelserika kvinnor samt fått erkännande av National Council for Research on Women. På BlackRock ledde hon och stödjer fortsättningsvis Women’s Initiative Network som upprättades för att ge kvinnor möjlighet att uppnå sin fulla potential inom företaget.

Bill Campbells relation med Apple började 1983 då han började på företaget som vice VD för marknadsföring. Tillsammans med grundarna Steve Jobs och Mike Markkula är Campbell den styrelsemedlem som funnits med längst i företagets historia.

”Bills insatser hos Apple är ovärderliga och vi är oerhört tacksamma. På styrelsens och hela företagets vägnar vill jag tacka honom för att han har varit en ledare, mentor och vän”, säger Cook. ”När Bill valdes in i Apples styrelse var företaget nära undergång. Han hjälpte inte bara Apple att överleva utan han fick oss att nå framgångar vi inte ens hade kunnat föreställa oss 1997.”

”Det har varit spännande att se hur historien har utvecklat sig under de senaste 17 åren, och nu är Apple världens främsta teknikföretag. Det har varit en glädje att jobba med Steve och Tim”, säger Campbell. ”Företaget går bättre nu än någonsin och Tims ledarskap med ett starkt team gör att Apple kommer att fortsätta att vara ett fantastiskt företag även i framtiden.”

Apple designar Mac-datorerna samt OS X, iLife, iWork och professionella program. Apple leder den digitala musikrevolutionen med iPod och iTunes Store. Apple har förnyat mobiltelefonen med banbrytande iPhone och App Store och stakar ut den framtida utvecklingen inom mobila medier och datorteknik med iPad.

Presskontakt:
Alan Hely
Apple
alanhely@apple.com
+44 (0)20 7184 1193

© 2014 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls.  Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS och Macintosh är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.