PRESSMEDDELANDEN 23 februari 2015

Apple investerar 1,7 miljarder euro i nya europeiska datacenter

Toppmoderna anläggningar på Irland och i Danmark ska drivas med 100 procent förnyelsebar energi.

CORK, Irland – 23 februari 2015 – Apple har idag aviserat sina planer på att investera 1,7 miljarder euro på bygget och driften av två datacenter i Europa som drivs med 100 procent förnyelsebar energi. Anläggningarna i grevskapet Galway på Irland och i Jutland i centrala Danmark kommer att driva Apples webbtjänster som iTunes Store, App Store, iMessage, Kartor och Siri för kunder över hela Europa.
”Vi är tacksamma för Apples fortsatta framgångar i Europa och stolta över att vår investering stärker samhällen över hela kontinenten”, sa Apples VD Tim Cook. ”Det här är en betydande ny investering som utgör Apples största projekt i Europa någonsin. Vi  ser verkligen fram emot att expandera vår verksamhet, skapa hundratals lokala arbetstillfällen och introducera några av våra mest avancerade gröna byggtekniker hittills.”
Apple ligger bakom 672 000 europeiska jobb, varav 530 000 är direkt kopplade till utvecklingen av iOS-appar. Sedan lanseringen av App Store under 2008 har utvecklare över hela Europa tjänat mer än 6,6 miljarder euro från den världsomspännande försäljningen av appar och köp inuti appar.
Apple har 18 300 direktanställda medarbetare i 19 europeiska länder och har skapat över 2 000 jobb bara under det senaste året. Förra året omsatte Apple mer än 7,8 miljarder euro hos europeiska företag och leverantörer som bidrar till tillverkning av Apple-produkter och drift av verksamheter i hela världen.
I likhet med Apples övriga datacenter kommer de nya anläggningarna att drivas helt och hållet på rena, förnyelsebara energikällor från första dagen. Apple kommer även att bilda lokala partnerskap för att utveckla fler projekt kring förnyelsebar energi från vindkraft och andra källor som kan producera energi i framtiden. De här anläggningarna kommer att ha lägst miljöpåverkan hittills bland Apples datacenter.
”Vi är övertygade om att innovation handlar om att lämna världen i bättre skick än vi tog emot den, och att det är hög tid att arbeta mot klimatförändringar nu”, sa Lisa Jackson, Apples vice VD för Environmental Initiatives. “Vi ser fram emot att sporra tillväxten inom gröna branscher på Irland och i Danmark och att utveckla energisystem som drar nytta av deras outtömliga vindresurser. Vårt starka miljöansvar är bra för planeten, bra för vårt företag och bra för den europeiska ekonomin.”
De båda datacentren, som vart och ett har en yta på 166 000 kvadratmeter, förväntas tas i drift under 2017 och är utformade med bonusfördelar för de närliggande samhällena. För projektet i Athenry på Irland kommer Apple att återställa mark som tidigare använts för odling och avverkning av träd som är främmande för den lokala floran och återföra ett lokalt förankrat trädbestånd i Derrydonnellskogen. Projektet kommer även att erbjuda utbildningsplatser utomhus för lokala skolor, liksom gångleder för samhället.
I Viborg i Danmark kommer Apple att undanröja behovet av fler generatorer genom att placera datacentret intill ett av Danmarks största elektriska ställverk. Anläggningen är även utformad för att ta vara på spillvärme från utrustningen i anläggningen och leda den till det lokala fjärrvärmesystemet. På det sättet bidrar Apple till uppvärmningen av hem i det närliggande samhället.
Presskontakt:
Josh Rosenstock
Apple
jrosenstock@apple.com
020 3284 6045

 

    © 2015 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, iTunes Store, App Store, iMessage och Siri är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.