PRESSMEDDELANDEN 6 januari 2016

Rekord under julsäsongen för App Store

App Store har nu betalat ut nästan 40 miljarder USD till utvecklare och fortsätter att driva arbetstillväxten

CUPERTINO, Kalifornien – 6 januari 2016 – Apple meddelade idag att kunder runt om i världen bidragit till den framgångsrikaste julsäsongen någonsin för App Store, med nya rekord under jul- och nyårsveckorna.
Under de två veckorna fram till den 3 januari spenderade kunderna över 1,1 miljarder USD på appar och köp inuti appar ochslog nya rekord varje vecka för antalet kundbesök och köp. Den 1 januari 2016 blev den hittills största dagen i App Stores historia då kunderna spenderade över 144 miljoner USD. Det slår det tidigare endagsrekordet som sattes baraveckan innan, på juldagen.
”App Store har haft en rekordbra julsäsong. Vi ärglada över att våra kunder laddat ner och använt så många suveräna appar för iPhone, iPad, Mac, Apple Watch och Apple TV och totalt spenderat över 20 miljarder USD på App Store bara under det gångna året”, sa Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing. ”Vi vill tacka alla utvecklare som har skapat världens mest innovativa och underhållande appar åt våra kunder. Det ska bli kul att se vad som kommer 2016.”
Sedan 2008 har utvecklarna tjänat nästan 40 miljarder USD på App Store i hela världen, varav en tredjedel bara under det senaste året.
Mycket tack vare framgången med App Store bidrar Apple nu till att skapa och stödja 1,9 miljoner arbetstillfällen enbart i USA. Nästan tre fjärdedelar av alla dessa jobb – över 1,4 miljoner – kan tillskrivas alla de apputvecklare, mjukvaruingenjörer och entreprenörer som bygger iOS-appar samt icke-IT-relaterade jobb som direkt eller indirekt stöds av appekonomin.*
Apple har tidigare meddelat att iOS-appekonomin har skapat 1,2 miljoner arbetstillfällen i Europa och 1,4 miljoner arbetstillfällen i Kina.
Spel, sociala nätverk och underhållning var några av årets populäraste kategorier på App Store för alla Apple-produkter. Kunderna utmanade sig själva i Minecraft: Pocket Edition, Trivia Crack och Heads Up!samt höll kontakten med släkt och vänner via Facebook Messenger, WeChat ochSnapchat. Spel och prenumerationsbaserade appar dominerade årets topplistor, däribland Clash of Clans, Monster Strike, Game of War - Fire Age och Fantasy Westward Journey samt Netflix, Hulu och Match.
Lanseringen av nya Apple TV och Apple Watch har banat väg för en helt ny appupplevelse som förändrar hur människor tar del av innehåll via televisionen och som ger dem möjlighet att snabbt få en överblick av viktig information på Apples mest personliga skapelse någonsin. Några av depopuläraste apparna på nya Apple TV sedan den lanserades i oktober är Rayman Adventures, Beat Sports och HBO NOW. Bland apparna på topplistan för Apple Watch finns tränings- och hälsoappar som Nike+ Running och Lifesum samt iTranslate och Citymapper inom resekategorin.
* Antalet nya arbetstillfällen baseras på forskning av dr Michael Mandel, Progressive Policy Institute. App Economy Jobs in theUnited States, 6 januari 2016
När Apple lanserade Macintosh 1984 var det början på en revolution. Idag står Apple ständigt för nya innovationer med produkter som iPhone, iPad, Mac, Apple Watch och Apple TV. Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, OS X, watchOS och tvOS – ger en smidig upplevelse på alla Apple-enheter och skapar nya möjligheter med banbrytande tjänster som App Store, Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples 100 000 medarbetare brinner för att göra produkter av hög kvalitet och förbättra kundernas tillvaro.
Presskontakt:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
08-703 30 48
 

    © 2016 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, App Store, Apple TV och Apple Watch är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.