PRESSMEDDELANDEN 20 januari 2016

Nya musikappar från Apple förvandlar iOS-enheter till bärbara inspelningsstudios för låtskrivare och beatmakare

Fånga inspirationen i flykten med den nya appen Musikmemon


Skapa musik som en DJ med nya Live Loops i GarageBand


CUPERTINO, Kalifornien – 20 januari 2016 – Apple presenterade idag ett nytt tillskott och en stor uppdatering av serien med iOS-appar för musikskapande. Nu blir det enkelt för användare att utveckla sin musikaliska ådra och skapa ljuv musik överallt. Med den helt nya appen Musikmemon kan musiker och låtskrivare snabbt fånga, ordna och utveckla låtidéer direkt på iPhone. En omfattande uppdatering av GarageBand för iOS introducerar dessutom flera nya funktioner, däribland Live Loops som är ett kul sätt attskapa musik som en riktig DJ med bara en iPhone eller iPad.
”Musiker runtom i världen, från stora artister till amatörer, använder Apples enheter till att skapa fantastisk musik. Med hjälp av den nya innovativa appen Musikmemon kommer de att kunna fånga sina låtidéer på iPhone och iPad direkt när inspirationen slår till”, sa Philip Schiller, Apples vice VD för Worldwide Marketing. ”GarageBand är världens populäraste app för musikskapande, och tack vare den här uppdateringen kan vem som helst enkeltutveckla sin musikaliska talang med hjälp av kraftfulla nya Live Loops och Drummer-funktioner. Uppdateringen innehåller även stöd för den stora skärmen på iPad Pro och 3D Touch på iPhone 6s och iPhone 6s Plus.”
”Ibland hinner jag helt enkelt inte skriva ner mina idéer, så hittills har jag använt Röstmemon och Anteckningar för att snabbtfånga låtar innan jag glömmer bort dem. Musikmemon är som en superkombination av de två apparna”, förklarade Ryan Adams, kritikerrosad sångare, låtskrivare och producent. ”Jag blev oerhört imponerad när jag insåg att Musikmemon kan förvandla en enda gitarrslinga till en hel komposition med en skön, virtuell trummis och komp med ståbas eller elbas. Det var som om en artificiell musiker hade läst mina innersta tankar.”
”Jag spelade in mitt första album med GarageBand och jag använder appen än idag”, sa T-Pain, Grammy-vinnare, artist och producent. ”Det är underbart att kunna använda nya Live Loops i GarageBand för att snabbt bygga upp spår och beats och skapa effekter med musikinstrument. Det kommer att förändra hur en hel generation skapar musik.”
Musiker och låtskrivare runtom i världen har använt sig av appen Röstmemon på iPhone för att snabbt fånga sina idéer, och flerahitlåtar började som just röstmemon. Inspirationen till den nya appen Musikmemon hämtades från Röstmemon och tar användningen ett steg längre med funktioner för musiker som utvecklats specifikt för låtskrivande och utveckling av musikaliska idéer. Med Musikmemon kan du spela in ett musikinstrument i okomprimerat format med hög kvalitet via den inbyggda mikrofonen på iPhone. Sedan kan du namnge, tagga och betygsätta inspelningen för att börja bygga upp ett bibliotek medlåtidéer. Appen kan analysera rytm och ackord i inspelningar med akustisk gitarr och piano och omedelbart lägga till trummor och basgång som utgör ett virtuellt, anpassningsbart kompband som spelar med i låten. Musikmemon kan till och med ta fram noter utifrån de ackord som spelas. iCloud gör dina musikmemon tillgängliga på alla dina Apple-enheter så att du kan öppna dem i GarageBand eller Logic Pro X och bygga vidare på dina låtar. Musiker kan enkelt skicka sina idéer via e-post eller dela dem med sina fans via Apple Music Connect. Mer information om den nya appen Musikmemon hittar du på www.apple.com/se/music-memos/.
GarageBand för iOS är världens populäraste app för mobilt musikskapande och i nya uppdaterade GarageBand 2.1 introduceras funktionen Live Loops som är ett helt nytt och intuitivt sätt att skapa fantastisk musik. Inspirationen till Live Loops kommer från trummaskiner och DJ:arnas hårdvarustyrenheter. Med den här funktionen kan vem som helst enkelt skapa musik genom att trycka på celler och kolumner i ett lättöverskådligt rutnät och därigenom utlösa olika slingor med instrument och samplingar. Slingorna kan framföras, arrangeras och mixas Iive och GarageBand håller automatiskt alla dina beats synkade med perfekt tempo och tonhöjd. För att du snabbt ska komma igång levereras Live Loops med ett helt bibliotek med Apple-designademallar i olika genrer, däribland EDM, hip-hop, dubstep och rock. Du kan även skapa egna slingor från scratch.
GarageBand 2.1 för iOS innehåller även den nya Drummer-funktionen med nio virtuella EDM-trummisar och akustiska trummisar, alla med ett eget sound, samt ett större urval basförstärkare. Rutinerade GarageBand-användare kan nu skapa ännu mer dynamiska och fulländade låtar med hjälp av nya automatiseringsfunktioner, reglageinspelning och en ny enkel equalizer. GarageBand 2.1 gör sig otroligt bra på den stora 12,9-tums Retina-skärmen på nya iPad Pro och ger tillgång till fler reglage och större spelutrymme. På iPhone 6s och iPhone 6s Plus har appen nu även stöd för 3D Touch, vilket gör att du kan spela med ännu mer känsla. Mer information om nya GarageBand för iOS hittar du på www.apple.com/se/ios/garageband/.
Priser och tillgänglighet
Appen Musikmemon kan laddas ner gratis från App Store och är kompatibel med iPhone 4s och senare samt iPad 2 och senare. GarageBand 2.1 för iOS följer med nya iOS-enheter med lagringsutrymme på 32 GB eller mer, finns som gratis uppgradering för befintliga användare med kompatibla enheter med iOS 9 eller senare och finns att köpa på App Store för 50 kronor.
När Apple lanserade Macintosh 1984 var det början på en revolution. Idag står Apple ständigt för nya innovationer med produkter som iPhone, iPad, Mac, Apple Watch och Apple TV. Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, OS X, watchOS och tvOS – ger en smidig upplevelse på alla Apple-enheter och skapar nya möjligheter med banbrytande tjänster som App Store, Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples 100 000 medarbetare brinner för att göra produkter av hög kvalitet och förbättra kundernas tillvaro.
Presskontakt:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
08-703 30 48
 

    © 2016 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, iPhone, GarageBand, iPad, iCloud, Logic Pro X, Apple Music, Retina, iPad Pro och App Store är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.