PRESSMEDDELANDEN 21 mars 2016

Apple vidareutvecklar hälsoappar med CareKit

Nytt mjukvaruramverk hjälper utvecklare att låta användare ta ett aktivare grepp om sin hälsa

CUPERTINO, Kalifornien – 21 mars 2016 – Idag presenterade Apple det nya mjukvaruramverket CareKit. Det är utformat så att utvecklare kan hjälpa användare att aktivt hantera sina hälsoproblem. iPhone-appar som drar nytta av CareKit gör det enklare för användare att hålla koll på sina vårdplaner, övervaka symptom och medicinering samt ger insikter som leder till att användarna får en bättre förståelse för sin hälsa. Tack vare möjligheten att dela information med läkare, sjuksköterskor och familjemedlemmar får personer som använder CareKit-kompatibla appar möjlighet att ta ett aktivare grepp om sin hälsa.
”Vi är otroligt glada över den positiva effekt som ResearchKit redan har visat  gällande den medicinska forskningens framstegstakt och omfattning, och vi har insett attmånga av dess principer kan användas inom den personliga vården”, säger Jeff Williams, Apples operativa chef. ”Vi är övertygade om den stora nyttan av att ge användarna verktyg som hjälper dem att förstå vad som händer med deras hälsa, och apparna som drar nytta av CareKit gör detta möjligt genom att användarna kan ta ett aktivare grepp om sin vård.”
CareKit släpps som ett ramverk med öppen källkod nästa månad och gör det möjligt för utvecklare att fortsätta bygga vidare på de första fyra Apple-designade modulerna:
  • Care Card hjälper användarna att hålla koll på sina personligt anpassade vårdplaner och aktiviteter, exempelvis gällande medicinering eller rehabiliteringsövningar. Aktiviteter kan spåras automatiskt och registreras med hjälp av sensorerna i Apple Watch eller iPhone.
  • Symptom- och mätfunktion som gör det enkelt för användare att registrera symptom och mående, som att övervaka temperaturen efter tecken på eventuella infektioner eller mäta smärta eller trötthet. Framstegsuppdateringar kan omfatta enkla enkäter, bilder som visar statusen för sårläkning eller aktiviteter som beräknats med iPhones accelerometer och gyroskop (exempelvis rörelseintervall).
  • Insight-översikt kartlägger symptom i förhållande till aktiviteter i Care Card för att överskådligt visa hur behandlingar fungerar.
  • Connect gör det enkelt för användare att dela information och kommunicera med läkare, vårdlag eller familjemedlemmar om hälsan och eventuella förändringar i tillståndet.


”När ResearchKit kom insåg vi snabbt den stora nyttan med mobila appar för att genomföra kliniska studier av hög kvalitet till låg kostnad och med oöverträffad räckvidd”, säger Ray Dorsey, med dr, och David M. Levy, professor i neurologi på University of Rochester Medical Center. ”Vi hoppas att CareKit ska hjälpa oss sluta gapet mellan våra forskningsresultat och hur vår dagliga vård av Parkinsons-patienter ser ut. Det öppnar upp helt nya möjligheter när det gäller demokratiseringen av forskning och medicinsk praktik.”
Utvecklarna av hälso- och sjukvårdsappar ser fram emot att kunna bygga in CareKit-moduler i sina appar för Parkinsons-patienter, status efter kirurgi, hälsokontroll i hemmet, diabeteshantering, psykisk hälsa och graviditetshälsa.
 
  • Sage Bionetworks och University of Rochester använder CareKit till att omvandla ResearchKit-studien mPower till ett viktigt verktyg som förbättrar informationen till patienter om deras hälsotillstånd och till vårdgivare om patienternas behandling.
  • Texas Medical Center skapar appar som vägleder och stöder dess 8 miljoner patienter i vårdvalet. Syftet är att förbättra patienternas vård och hälsotillstånd genom en förbättrad kommunikation med deras vårdlag.
  • Beth Israel Deaconess Medical Center kommer att erbjuda sina patienter större insikter i vården av deras kroniska åkommor via analysenheter som övervakar deras tillstånd i hemmet och lagrar informationen säkert i HealthKit.
  • One Drop ger patienter ett bättre alternativ för diabetesbehandling.
  • Iodines Start hjälper patienter som tar antidepressiva läkemedel att förstå om medicineringen fungerar för dem eller inte, och hjälper deras läkare att fatta mer välgrundade vårdbeslut.
  • Glow, Inc. kommer att integrera CareKit-moduler i sin graviditetsapp Glow Nurture som vägleder kvinnor genom en hälsosammare graviditet.


Mer information finns på www.apple.com/carekit .
När Apple lanserade Macintosh 1984 var det början på en revolution. Idag står Apple ständigt för nya innovationer med produkter som iPhone, iPad, Mac, Apple Watch och Apple TV. Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, OS X, watchOS och tvOS – ger en smidig upplevelse på alla Apple-enheter och skapar nya möjligheter med banbrytande tjänster som App Store, Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples 100 000 medarbetare brinner för att skapa produkter av hög kvalitet och förbättra kundernas tillvaro.
Presskontakt:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
+46 (0)8-703 30 48
 

© 2016 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, CareKit, iPhone, App Store, Apple Watch, ResearchKit och HealthKit är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.