PRESSMEDDELANDEN 17 maj 2016

Apple hyllar kinesisk musik med en GarageBand-uppdatering

PEKING – 17 maj 2016 – I dag presenterade Apple en uppdatering till GarageBand som hyllar den klassiska kinesiska musikskatten med nya instrument och omfattande översättningar till kinesiska i hela appen. Den här uppdateringen bygger vidare på den stora ljudsamlingen i GarageBand med traditionella kinesiska instrument som pipa, erhu och kinesiska slagverk. Dessutom innehåller den 300 kinesiska musikloopar från Apple som ger användarna möjlighet att släppa lös sin kreativitet och skapa vacker musik med kinesisk klang direkt på en iOS-enhet eller Mac. De som använder GarageBand för iOS får även två nya kinesiska mallar för Live Loops och nya delningsalternativ för populära kinesiska sociala nätverk, så de kan enkelt dela sina verk med vänner och följare på både QQ och Youku.
”GarageBand är världens populäraste app för att skapa musik, och vi är glada över att kunna presentera de nya funktionerna som bygger på traditionell kinesisk musik med dess rika historia”, sa Susan Prescott, vice president för Product Marketing på Apple. ”Med de klassiska kinesiska instrumenten och nya Live Loop-mallarna blir det roligt och enkelt att skapa kinesiskinspirerad musik direkt på din iPhone, iPad eller Mac i den nya GarageBand-appen.”
”Som musiker försöker jag alltid hitta nya musikaliska uttryck, och GarageBand har varit ett suveränt verktyg som gjort det möjligt för mig att experimentera och lägga till nya element i mina låtar medan jag är på språng”, sa prisbelönta artisten JJ Lin. ”Jag gillar verkligen att den senaste uppdateringen till GarageBand innehåller traditionella kinesiska instrument och helt nya loopar så att jag kan leka med att blanda traditionella och moderna ljud som bildar helt nya stilar.”
Pipan, erhun och de kinesiska slagverken i GarageBand kan spelas på iPhone eller iPad med Multi-Touch. På Mac använder du istället den inbyggda funktionen för tangentbordsklaviatur eller ansluter en USB-klaviatur från tredje part. Alla instrument har olika artikulationer, till exempel snabbspelning och tonböjning för pipa och drillar, prydnadstoner och glissando för erhu, som gör det otroligt lätt för en nybörjare att få ett verklighetstroget och uttrycksfullt resultat. iPhone-användare kan också använda 3D Touch med erhu och pipa till att styra vibrato och intensitet. Både pipan och erhun har en automatisk spelfunktion så att användare kan få ett fullständigt framförande av valfritt ackord bara genom att trycka. Användare kan även spela på en samling kinesiska slaginstrument som omfattar trummor, träblock, cymbaler och gongar.
Den här uppdateringen innehåller 300 nya Apple-designade loopar som bygger på en mängd olika instrument och stilar, till exempel guzheng, dizi, yangqin och Peking-opera, som har lagts till i biblioteket med kinesiskt musikinnehåll i appen. Du kan skapa traditionell musik eller helt nya stilar genom att mixa och matcha looparna med kinesiska instrument i GarageBand. GarageBand för iOS har också stöd för Live Loops som är ett nytt och intuitivt sätt att skapa musik: Användare triggar olika loopade instrument och samplingar genom att helt enkelt trycka på celler och kolumner i ett tydligt visuellt rutnät. Den här uppdateringen lägger till två nya kinesiska rutnätsmallar för Live Loops – en traditionell och en modern – med en mängd olika kinesiska instrument och slagverk som alla kan spelas via Live Loops-rutnätet.
Dessutom har översättningen till kinesiska blivit bättre i hela appen. Nu är alla ljud, loopar och instrument översatta till förenklad eller traditionell kinesiska.
Priser och tillgänglighet
De nya uppdateringarna GarageBand 2.1.1 för iOS och GarageBand 10.1.2 för Mac är gratis för alla befintliga användare. GarageBand ingår kostnadsfritt i alla nya iOS- och Mac-enheter. Kunder som har äldre enheter utan GarageBand kan köpa appen för 50 kronor i App Store och Mac App Store. För användare i Storkina visas de nya funktionerna som förval i iOS och i OS X när de har uppdaterat. De nya funktionerna visas som förval i OS X utanför Storkina och kan aktiveras på iOS-enheter i menyn med avancerade inställningar. Du hittar mer information om GarageBand för iOS på https://www.apple.com/se/ios/garageband och om GarageBand för Mac på https://www.apple.com/se/mac/garageband.
När Apple lanserade Macintosh 1984 var det början på en revolution. Idag står Apple ständigt för nya innovationer med produkter som iPhone, iPad, Mac och Apple Watch. Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, OS X, watchOS och tvOS – ger en smidig upplevelse på alla Apple-enheter och skapar nya möjligheter med banbrytande tjänster som App Store, Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples 100 000 medarbetare brinner för att göra produkter av hög kvalitet och förbättra kundernas tillvaro.
Presskontakt:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
08-703 30 48
 

    © 2016 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, GarageBand, Mac, iPhone, iPad, Multi-Touch, 3D Touch, App Store och OS X är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.