PRESSMEDDELANDEN 19 maj 2016

Applebutik på Union Square speglar ny design och samhällsinitiativ

SAN FRANCISCO – 19 maj 2016 – Apple informerade idag om den nya butiken på Union Square i San Francisco, med många nya funktioner och tjänster som även ska användas i andra Applebutiker över hela världen. Den nya butikens unika 13 meter höga skjutdörrar i glas öppnas för kunderna lördagen den 21 maj kl. 10.00 lokal tid. 
 
”I dag för femton år sedan öppnade Apple sina två första butiker, och vi är glada att kunna fira detta genom att öppna en Applebutik på Union Square i San Francisco”, säger Angela Ahrendts, vice-VD för Retail and Online Stores på Apple. ”Vi utvecklar inte bara vår butiksdesign, utan även syftet med våra butiker. Och butikerna får spela en större roll i samhället genom att vi utbildar och underhåller besökare och hjälper vårt nätverk av lokala entreprenörer.” 
 
Glasdörrarna på Apples Union Square-butik öppnas upp mot Post Street och Union Square. Byggnadens unika placering kopplar samman San Franciscos mest kända torg med ett yngre och nyare i norr, så att vi får en vacker samlingsplats för allmänheten. På torget hittar du såväl konst som sittplatser, offentligt wifi, en 15 meter hög ”grön vägg” och regelbundna uppträdanden med akustisk musik. Butiken drivs helt och hållet med förnybar energi, vilken omfattar ström som produceras via solceller på byggnadens tak.
 
”Vi har ett djupt engagemang för de städer vi finns i och är medvetna om vilken stor roll arkitekturen spelar i samhället”, sa Jonathan Ive, Chief Design Officer på Apple. ”Allt utgår från butiksfasaden där vi tar transparens till en helt nivå som smälter samman insidan och utsidan, vilket river murar och gör den tillgänglig för alla.” 
 
 Den nya designen på Apple-butiken på Union Square innehåller bland annat:
  • ”The Avenue” som inspirerats av fönsterskyltningar längs en boulevard som ändras dynamiskt efter årstiderna. Avenue-väggarna är interaktiva ”fönster” där Apples produkter och tjänster väcks till liv med allt från musik till kreativitet, appar, fotografi och mycket mer. Nya ”Creative Pros”, som är Apples konstnärliga kreativitetsexperter, ger råd och bidrar med expertis vid alla skyltningar. På Avenue kan kunderna även hitta produkter märkta med ”Only at Apple” som står för en noga utvald samling tillbehör från andra tillverkare.  
  • ”Genius Grove” är ett ställe där kunder kan få hjälp av ett Genius under ett behagligt tak av lokala träd – mitt inne i butiken.
  • ”The Forum” är en sprudlande samlingsplats som är uppbyggd runt en videovägg i 6K-upplösning. Här hittar du ”Today at Apple” där världens mest begåvade konstnärer, fotografer, musiker, spelare, utvecklare och entreprenörer får chansen att informera våra kunder och inspirera dem till att ta steget fullt ut och göra det de brinner för. Today at Apple innehåller året-runt-program för barn, nya evenemang för lärare varjemånad, pass för redan färdiga och hoppfulla blivande utvecklare, kreativa pass tillsammans med lokala experter inom kreativa konstformer som musik eller video, spelkvällar med redaktörer från Apples App Store och mycket annat. Forum och videoväggen är platser där kunderna kan upptäcka sådant som event om att skapa filmer i iTunes, eller ta del av premiärspelningar av ny musik och nya musikvideor som bara finns på Apple Music. 
  • ”The Plaza” kommer bara att finnas i Apples största butiker, vilket omfattar Appple Union Square. Plaza är öppet dygnet runt och har offentligt wifi och sittplatser. På så sätt kan Today at Apple även hållas utomhus. Vissa helger hålls det uppträdanden från välkända lokala artister som Travis Hayes och världsstjärnor som Escondido här. Efteråt deltar de i specialintervjuer om sitt yrke i Forum-området. I Plaza i Apple-butiken på Union Square finns en fontän från 1969 av den välkända skulptören Ruth Asawa från San Francisco och ett nytt verk av den lokala konstnären Laura Kimpton – ”Kärlek”– som beställts av Hyatt Hotels. 
  • “The Boardroom” är ett intimt utrymme där butikens affärsteam ger entreprenörer, utvecklare och andra kunder med små och medelstora företag handfasta råd och utbildning.

Apple öppnade den första butiken i San Francisco 2004. Den låg på Stockton Street och hade ungefär 100 medarbetare. Efter att ha välkomnat mer än 20 miljoner besökare och varit med vid lanseringen av iPhone, iPad, MacBook Air, Apple TV, Apple Watch och annat har teamet som flyttar till butiken på Union Square vuxit till mer än 350 personer. 
 
I Forum och Plaza i butiken erbjuds det regelbundet utbildningstillfällen, men Apple strävar efter att förbättra konstnärliga utbildningar även utanför butiken, runt om i San Francisco. Apple samarbetar med Ruth Asawa School of the Arts i San Francisco för att bygga upp en studio för visuell konst med 45 arbetsstationer som alla har de senaste produkterna från Apple. 
 
När Apple lanserade Macintosh 1984 var det början på en revolution. Idag står Apple ständigt för nya innovationer med produkter som iPhone, iPad, Mac, Apple Watch och Apple TV. Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, OS X, watchOS och tvOS – ger en smidig upplevelse på alla Apple-enheter och skapar nya möjligheter med banbrytande tjänster som App Store, Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples 100 000 medarbetare brinner för att skapa produkter av hög kvalitet och förbättra kundernas tillvaro.
 
Presskontakt:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
08-703 30 48

    © 2016 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, App Store, iTunes, Apple Music, iPhone, iPad, MacBook Air, Apple TV och Apple Watch är varumärken som tillhör Apple. Namn påandra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.