PRESSMEDDELANDEN 13 juni 2016

Apple förhandsvisar iOS 10, den största iOS-lanseringen någonsin

Innehåller en helt uppdaterad version av appen Meddelanden, ny Home-app, helt nya versioner av apparna Bilder, Musik och News – och Siri, Kartor, Telefon och Meddelanden blir tillgängliga för utvecklare

SAN FRANCISCO – ‪13 juni 2016 – Apple förhandsvisade idag iOS 10, den största lanseringen någonsin av världens mest avancerade mobila operativsystem, som innehåller en helt uppdaterad version av appen Meddelanden som ger användare möjligheten att skicka mer uttrycksfulla och animerade meddelanden till nära och kära, däribland klistermärken och helskärmseffekter. iOS 10 innebär nya möjligheter för Siri att interagera med appar, ny snygg design av apparna Kartor, Bilder, Apple Music och News samt den nya appen Home, som erbjuder ett enkelt, säkert och centralt sätt att hantera produkter för automatisering i hemmet. iOS 10 medför dessutom fantastiska nya möjligheter för utvecklare att arbeta med Siri, Kartor, Telefon och Meddelanden.
”iOS 10 är den största lanseringen någonsin och innehåller underbara nya sätt att uttrycka sig i appen Meddelanden samt en systemspecifik app för automatisering i hemmet. Apparna Musik, Kartor och News har fått ny snygg design och är nu mer intuitiva och kraftfulla, vilket gör allt som du älskar hos iPhone och iPad ännu bättre”, säger Apples vice VD för Software Engineering Craig Federighi. ”iOS 10 erbjuder möjligheten att använda Siri tillsammans med QuickType och Bilder, innehåller den nya appen Home för automatisering i hemmet och gör Siri, Kartor, Telefon och Meddelanden tillgängliga för utvecklare. Dessutom bidrar den nya versionen till ökad säkerhet och sekretess med kraftfulla tekniker som Differential Privacy.”
Personliga och uttrycksfulla meddelanden
Meddelanden är den iOS-app som används allra mest och med iOS 10 blir den roligare och mer uttrycksfull tack vare möjligheten att skicka animerade och personliga meddelanden till nära och kära. Användaren kan nu skicka meddelanden med mäktiga animationer och fylla hela skärmen med exempelvis ballonger, konfetti eller fyrverkerier för att fira en särskild händelse, skicka meddelanden i osynligt bläck som inte visas förrän mottagaren sveper med fingret över det samt skapa handskrivna anteckningar för en mer personlig touch. Automatiska förslag gör det enkelt att ersätta ord med emojis, funktionen Tapback gör att du snabbt och lätt kan svara på meddelanden med en enkel tryckning och utökade länkar gör att du kan visa inbäddat innehåll och spela upp medieinnehåll utan att behöva lämna konversationen.
iOS 10 utökar appen Meddelanden med kraften hos App Store och ger utvecklare möjligheten att skapa roliga nya sätt för användaren att kommunicera i en tråd med exempelvis klistermärken, som kan klistras in i konversationer, möjligheten att snabbt anpassa GIF-bilder och redigera bilder, skicka betalningar eller boka in middagar och biobesök, allt direkt från Meddelanden.
Siri blir tillgänglig för utvecklare
iOS 10 ger Siri nya, fantastiska användningsområden och funktionen kan nu användas med fler av de appar som du älskar att använda. För första gången kan utvecklare nu utnyttja alla de smarta fördelarna med Siri och göra det möjligt för användare att interagera direkt med appar genom att använda rösten. Med hjälp av SiriKit kan utvecklare nu enkelt designa sina appar så att de kan dra nytta av Siri för meddelanden, telefonsamtal, bildsökning, bokningar, betalningar och träning eller använda Siri till att styra CarPlay-appar och klimatanläggningar samt ställa in radiokanaler inuti biltillverkarnas egna appar.
Appen Kartor har fått en ny, snygg design
Kartor i iOS 10 har fått en ny, snygg design som gör appen ännu mer intuitiv och användarvänlig. Appen är nu tillgänglig för utvecklare och tack vare nya tillägg kan appar som OpenTable användas för att integrera bokningar direkt i Kartor och användaren kan enklare boka en taxiresa via tjänster som Uber och Lyft, utan att lämna Kartor. Kartor har dessutom blivit ännu smartare och kan automatiskt ge färdanvisningar till den plats som du sannolikt vill ta dig till härnäst, baserat på dina dagliga rutiner eller möten som planerats in i kalendern. När du har lagt in en rutt kan Kartor söka längs vägen efter bensinstationer, restauranger och kaféer med mera och beräkna hur ett eventuellt stopp skulle påverka restiden.
Återupplev gamla minnen i Bilder
Bilder i iOS 10 hjälper dig att väcka gamla minnen till liv och återuppleva minnesvärda ögonblick i bildgalleriet genom att automatiskt plocka fram dem i Memories. Memories söker igenom alla dina bilder och videor och hittar favoriter och bortglömda händelser, resor och människor för att sedan presentera dem i en vacker samling. Ett minne innehåller även en automatiskt sammansatt film, en så kallad Memory Movie, komplett med bakgrundsmusik, text och snygga övergångar.
Memories använder avancerat datorseende för att sortera in personer och platser med mera i album med hjälp av enhetens funktioner för ansikts-, föremåls- och platsigenkänning. Den här smarta funktionen blåser liv i dina minnen och bilder på ett personligt, trevligt och samtidigt säkert sätt.
Home-app för enklare automatisering av hemmet
Appen Home är helt integrerad i iOS och erbjuder ett enkelt och säkert sätt att installera, hantera och styra produkter för hemautomatisering från ett ställe. Tillbehör kan styras separat eller samlas i grupper som styrs med ett gemensamt kommando och de kan även styras med hjälp av Siri. Du kan använda dig av fjärrhantering eller ställa in automatiseringen av ditt hem via Apple TV. Tillbehören kan svara med automatiska utlösare som ställs in utifrån tidpunkt, plats eller åtgärd.
Antalet produkter som stöder HomeKit fortsätter att öka globalt och bara i år har närmare 100 produkter för hemautomatisering blivit kompatibla med HomeKit, vilket innebär att utrustning som termostater, belysning, persienner, låsanordningar och videokameror med mera nu kan styras med appen Home. Senare i år kommer ledande byggföretag som Brookfield, KB Home, Lennar Homes och R&F Properties att börja integrera många av dessa HomeKit-enheter i nya bostäder.
Apple Music och News har fått en helt ny design
Apple Music har fått en helt ny design, som gör användarupplevelsen enklare och tydligare från början till slut. Tjänsten använder ett nytt designspråk som sätter musiken i centrum och har fått en ny struktur som gör det enkelt att navigera och upptäcka ny musik. Flikarna Bibliotek, För dig, Bläddra och Radio har fått en helt ny design i syfte att ge tjänsten en ännu mer särpräglad känsla och gränssnittet har utökats med fliken Sök, som gör det ännu enklare att hitta musik. Tillsammans bidrar de här förändringarna till en tydlig och intuitiv design. Även appen News har fått en ny design i iOS 10, som innehåller en ny För dig-funktion med tydliga sektioner som gör det enklare för användaren att hitta nyhetsartiklar, stöd för notiser om nyhetshändelser och avgiftsbelagda prenumerationer.
iOS-upplevelsen
I iOS 10 kan du enklare och snabbare än någonsin komma åt den information du behöver. Raise to Wake gör att skärmen aktiveras automatiskt när du lyfter din iPhone, vilket gör att du snabbt och lätt kan skaffa en överblick av alla dina notiser direkt från den låsta skärmen. Notiser, Idag-vyn och Kontrollcenter når du enkelt genom att svepa eller trycka och djupare 3D Touch-integrering gör det enklare än någonsin att interagera med appar på iPhone 6s och iPhone 6s Plus.
Ytterligare funktioner i iOS 10
  • Siri möjliggör nya QuickType-funktioner, däribland visning av sammanhangsbaserade förslag på information baserat på plats, kalenderhändelser eller kontakter. Funktionen för förutseende textinmatning stöder flera språk utan att användaren behöver byta tangentbord.
  • Appen Telefon hanterar VoIP-samtal från andra leverantörer, transkribering av röstmeddelanden och ett nytt tillägg för nummerpresentation, som varnar för oönskade telefonsamtal.
  • De inbyggda apparna har uppdaterats med Split View i Safari på iPad, samarbetsläge i Anteckningar och redigering av Live Photos.
  • Apple Pay kan nu användas för enkla, säkra köp på vissa webbplatser via Safari, utöver betalning i butik och inuti appar.
  • Med funktionen Bedtime Alarm i appen Klocka kan du ställa in ett regelbundet sömnschema och få påminnelser när det är dags att gå och lägga sig.


Sekretess i iOS 10
Sekretess och integritet spelar en viktig roll vid utformningen av Apples hårdvara, mjukvara och tjänster. iMessage, FaceTime och HomeKit använder E2E-kryptering för att skydda dina data genom att göra dem oläsliga för Apple och andra parter. iOS 10 använder information som finns tillgänglig på enheten för att identifiera personer, föremål och händelser i Bilder och erbjuda QuickType-förslag. Tjänster som Siri, Kartor och News skickar data till Apples servrar, men inga data används för att skapa användarprofiler.
I iOS 10 använder Apple för första gången en teknik som heter Differential Privacy och som bidrar till att upptäcka användningsmönster hos ett stort antal användare, utan att kompromissa med individens integritet. I iOS 10 kommer den här tekniken att bidra till förbättringar av QuickType och förslag på emojis, förslag på djupa länkar i Spotlight och Lookup Hints i Anteckningar.
Tillgänglighet
Förhandsvisningen av iOS 10 för utvecklare är tillgänglig för medlemmar i iOS Developer Program pådeveloper.apple.com från och med idag och en offentlig betaversion blir tillgänglig för iOS-användare i juli påbeta.apple.com. I höst blir iOS 10 tillgänglig som gratis mjukvaruuppdatering till iPhone 5 och senare, alla iPad Air- och iPad Pro-modeller, fjärde generationen iPad, iPad mini 2 och senare samt sjätte generationen iPod touch. Mer information finns påapple.com/ios/ios10-preview. Funktionerna kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller på alla språk.
När Apple lanserade Macintosh 1984 var det början på en revolution. Idag står Apple ständigt för nya innovationer med produkter som iPhone, iPad, Mac och Apple Watch.Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, macOS, watchOS och tvOS – ger en smidig upplevelse på alla Apple-enheter och skapar nya möjligheter med banbrytande tjänster som App Store, Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples 100 000 medarbetare brinner för att skapa produkter av hög kvalitet och förbättra kundernas tillvaro.
Presskontakt:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
08-703 30 48
 

    © 2016 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apple-logotypen, Siri, Apple Music, App Store, SiriKit, CarPlay, Apple TV, HomeKit, iPhone, 3D Touch, QuickType, Safari, iPad, Live Photos, Apple Pay, iMessage, FaceTime, Spotlight, iPad Air, iPad Pro, iPad mini och iPod touch är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.