PRESSMEDDELANDEN 13 juni 2016

Swift Playgrounds-appen gör det enkelt och roligt att lära sig koda

Ny iPad-app lär ut kodningskoncept och uppmuntrar kreativa experiment

SAN FRANCISCO – ‪13 juni 2016 – Idag presenterade Apple Swift Playgrounds. Det är en ny innovativ app för iPad som gör det enkelt och roligt för alla att lära sig koda. Swift Playgrounds gör kodningen levande, tack vare ett interaktivt gränssnitt som uppmuntrar elever och nybörjare att utforska olika sätt att arbeta med Swift, det lättlärda programmeringsspråket från Apple som används av professionella utvecklare till att skapa appar i världsklass. Swift Playgrounds innehåller Apple-utvecklade programmeringslektioner där eleverna får skriva kod för att styra figurer på skärmen genom en fängslande grafisk värld, lösa pussel och klara utmaningar medan de lär sig grundläggande kodningskoncept. Appen har även inbyggda mallar som uppmuntrar användare att uttrycka sig kreativt och skapa riktiga program som de kan dela med sina vänner via Mail eller Meddelanden eller till och med publicera på webben.
”Jag önskar att Swift Playgrounds hade funnits när jag började lära mig att koda”, sa Craig Federighi, Apples vice vd för Software Engineering. ”Swift Playgrounds är den enda appen i sitt slag som både är enkel nog att passa elever och nybörjare och samtidigt kraftfull nog att skriva riktig kod. Den erbjuder ett helt nytt sätt att göra verkliga kodningskoncept levande och lära den kommande generationen de färdigheter som de behöver för att kunna uttrycka sin kreativitet.”
”Apples nya app Swift Playgrounds är en av de mest kraftfulla och ändå lättanvända kodningsapparna för utbildning vi någonsin sett, och vi ser fram emot att använda den i vår nästa kursplan”, sa Jean MacDonald, grundaren av App Camp for Girls. ”Det är ett roligt och intuitivt sätt för våra elever att lära sig grundprinciperna om kodning på iPad samtidigt som de blir duktiga på Swift, ett språk som kan utvecklas med dem i valfri riktning.”
Biblioteket med Apple-utvecklade programmeringslektioner hjälper eleverna att lära sig grundläggande kodningskoncept, som att skicka kommandon, skapa funktioner, utföra loopar och använda villkorad kod och variabler, och gör det möjligt för dem att gradvis bygga upp självförtroendet och förmågan. Apple kommer regelbundet att släppa nya fristående utmaningar, så att eleverna kan fortsätta att finslipa sina kodningskunskaper i takt med att deras förmågor och intressen utvecklas. Utbildare och utvecklare kan även använda Xcode till att skapa egna unika utmaningar för appen.
Utöver lektionerna levereras Swift Playgrounds med ett antal inbyggda mallar som hjälper blivande utvecklare att ge utlopp för sin kreativitet. Elever och utvecklare kan ändra och bygga vidare på den här koden och anpassa den genom att lägga till grafik och pekinteraktioner. Swift Playgrounds gör det möjligt att skapa ett praktiskt taget obegränsat urval interaktiva program med Swift och ramverken i iOS. Du kan skapa tomma dokument i Swift Playgrounds eller utgå från en av de inbyggda mallarna som är färdiga för påbyggnad, med grafik och användargränssnitt som svarar på beröring och accelerometern eller styr Bluetooth-enheter. Och eftersom Swift Playgrounds använder riktig Swift-kod går det att exportera projekt direkt till Xcode för att skapa program för iOS och macOS som så småningom kan förvandlas till fullfjädrade appar.
Eftersom Swift Playgrounds utformats från grunden för Multi-Touch-gränssnittet på iPad kan du skapa hela program med bara några få tryck. Ett nytt kodningstangentbord gör det lätt att snabbt skriva ytterligare tecken som är vanliga i Swift-programmering genom att svepa över en tangent medan ett snabbvalsfält visar de mest troliga kommande kommandona eller värdena beroende på sammanhang.  Tack vare en popover-knappsats behöver du dessutom bara trycka för att redigera en siffra på sin plats, röra vid ett färgvärde för att visa en färgväljare eller dra gränserna för en loop eller funktionsdefinition så att den omsluter befintlig kod. Du kan också dra vanliga kodningselement från ett inbyggt bibliotek för att skapa ny kraftfull kod med minimal eller ingen inmatning från tangentbordet. Program ser fantastiska ut när de körs i helskärmsläget på iPad med Retina-skärm och känns helt självklara, med gensvar på interaktioner via pekgester och accelerometern på iPad.
Tillgänglighet
En förhandsversion av Swift Playgrounds släpps idag för medlemmar i Apple Developer Program som en del av förhandsversionen av iOS 10 för utvecklare och släpps även med den offentliga betaversionen av iOS 10 i juli. Den färdiga versionen av Swift Playgrounds släpps kostnadsfritt via App Store till hösten. Swift Playgrounds är kompatibel med alla modeller av iPad Air och iPad Pro samt iPad mini 2 och senare som kör iOS 10. Mer information samt videor, bilder och demonstrationer finns påapple.com/swift/playgrounds.
Presskontakt:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
08-703 30 48

    © 2016 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Swift Playgrounds, iPad, Swift, Xcode, macOS, Multi-Touch, Retina, App Store, iPad Air, iPad Pro och iPad mini är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.