PRESSMEDDELANDEN 22 februari 2017

Apple Park öppnar för medarbetare i april

Föreläsningssal uppkallas efter Steve Jobs

CUPERTINO, Kalifornien – 22 februari 2017 – Apple meddelade idag att Apple Park, företagets nya campusområde på 70 hektar, kommer att vara klart att ta emot medarbetare i april. Det kommer att ta över ett halvår att flytta in över 12 000 människor och man räknar med att anläggningsarbeten med byggnader och parkområden kommer att fortgå hela sommaren.
Apple Park, som Steve Jobs tänkte sig som ett centrum för kreativitet och samarbete, förvandlar kilometervis av asfaltområden till en grön oas i hjärtat av Santa Clara Valley. Campusområdets ringformade huvudbyggnad på drygt 260 000 kvadratmeter är fullständigt inklädd i världens största böjda glaspaneler.
Nu på fredag den 24 februari skulle Steve ha fyllt 62 år. För att hedra hans minne och hans bestående inflytande på Apple och på världen kommer föreläsningssalen i Apple Park, som öppnar senare i år, att få namnet Steve Jobs Theater. Salen har tusen platser och ingången är en sex meter hög glascylinder, 50 meter i diameter, som bär upp ett tak i metallisk kolfiber. Steve Jobs Theater ligger uppe på en kulle – en av de högsta punkterna i Apple Park – med utsikt över ängar och mot huvudbyggnaden.
”Steves vision för Apple sträckte sig långt bortom hans egen livstid. Han ville att Apple Park skulle bli ett hem för innovation för kommande generationer”, säger Apples vd Tim Cook. ”Arbetsutrymmena och parkområdena är tänkta att inspirera vårt team och gynna miljön. Vi har åstadkommit en av världens mest energieffektiva byggnader och campusområdet kommer att drivas helt med förnybar energi.”
”Steve älskade och inspirerades av det kaliforniska landskapets ljus och rymd. Det stimuleradehans tankeverksamhet och Apple Park fångar allt detta på ett makalöst bra sätt”, säger Laurene Powell Jobs. ”Han skulle ha blommat upp, precis som jag är säker på att Apples medarbetare kommer att göra, på det här campusområdet som genomströmmas av ljus.”
”Steve ägnade så mycket energi åt att skapa och främja vitala, kreativa miljöer”, säger Apples designchef Jony Ive. ”Vi har tagit oss an utformning, konstruktion och uppförande av vårt nya campus med samma entusiasm och designprinciper som präglar våra produkter. Genom att förlägga otroligt avancerade byggnader i ett böljande parklandskap har vi lyckats skapa en härligt öppen miljö där människor kan skapa och arbeta tillsammans. Det har varit en ynnest för oss att under många år ha haft ettnära samarbete med det fantastiska arkitektkontoret Foster + Partners.”
Apple Park kommer även att rymma ett besökscenter med en Apple Store-butik och ett kafé öppet för allmänheten, ett 9 300 kvadratmeter stort gym för Apple-medarbetare, säkra FoU-anläggningar och föreläsningssalen Steve Jobs Theater. Parken erbjuder drygt tre kilometer stigar där medarbetare kan promenera och joggasamt en fruktträdgård, en äng och en damm på den mark som ryms inom själva ringbyggnaden.
Byggandet av Apple Park, som utformats i samarbete med Foster + Partners, innebär att nästan 465 000 kvadratmeter asfalt och betong har ersatts med gräsbevuxna fält och över 9 000 träd som växer naturligt i Kalifornien och är motståndskraftiga mot torka. Apple Park drivs helt med förnybar energi och kommer att ha en av världens största solkraftsinstallationer på plats i form av solpaneler på taken som ger 17 megawatt. Här finns också världens största byggnad med naturlig ventilation, som enligt planen inte ska behöva någon uppvärmning eller luftkonditionering under nio av årets tolv månader.
När Apple lanserade Macintosh 1984 var det början på en revolution. Idag står Apple ständigt för nya innovationer med produkter som iPhone, iPad, Mac, Apple Watch och Apple TV. Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, macOS, watchOS och tvOS – ger en smidig upplevelse på alla Apple-enheter och skapar nya möjligheter med banbrytande  tjänster som App Store, Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples över 100 000 medarbetare brinner för att skapa produkter av hög kvalitet och förbättra kundernas tillvaro.
Presskontakt:
Andreas Rødland
andreas@apeland.no
99 59 99 50
 

    © 2017 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apple-logotypen och Apple Store ärvarumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.