PRESSMEDDELANDEN 23 maj 2017

Nokia och Apple undertecknar patentlicens och affärsavtal samt löser alla juridiska processer

Cupertino, USA och Espoo, Finland – Nokia och Apple tillkännagav idag att de har löst samtliga juridiska processer kring immateriella rättigheter och har träffat ett flerårigt patentlicensavtal.  
”Det här är ett betydelsefullt avtal mellan Nokia och Apple”, sade Maria Varsellona, Chief Legal Officer på Nokia och ansvarig för Nokias patentlicensiering. ”Detta förändrar vår relation med Apple. Från att ha varit motparter i rättsliga mål blir vi nu affärspartners som samarbetar för att kunna erbjuda våra kunder det allra bästa.”
Enligt affärsavtalet ska Nokia förse Apple med produkter och tjänster som rör nätverksinfrastruktur. Apple kommer att återuppta försäljningen av Nokias digitala hälsoprodukter (som tidigare tillhörde varumärket Withings) i Apples fysiska butiker och online. Utöver detta planerar Apple och Nokia ytterligare samarbeten kring digital hälsa. Genom regelbundna möten mellan Nokias och Apples ledning kommer de se till att samarbetet fortlöper effektivt och att det gynnar båda parter och deras kunder.
”Vi är nöjda med lösningen på konflikten och ser fram emot att utveckla vår affärsrelation med Nokia”, sade Jeff Williams, Chief Operating Officer på Apple.
”Det här avtalet stärker vårt samarbete”, sade Basil Alwan, Nokias VD för verksamhet rörande ip och optiska nätverk. ”Vi ser fram emot att stötta Apple.”
Detaljerna i avtalet är konfidentiella men det framgår att Nokia erhåller en förskottsbetalning från Apple såväl som fortlöpande intäkter under avtalstiden.
Avtalsvärdet återspeglas delvis genom patentlicensierad nettoförsäljning via Nokia Technologies och delvis genom nettoförsäljning via Nokias övriga affärsgrupper. Nokia fortsätter enligt befintliga rutiner att redogöra sina patentlicensintäkter i sin kvartalsredovisning. De förväntar sig att intäkter från avtalet blir märkbara under andra kvartalet 2017 och att de även kommer att omfatta engångsintäkter.  
Med anledning av Apples förskottsbetalning avser Nokia att tillhandahålla en omfattande uppdatering av sitt optimeringsprogram för kapitalstruktur i samband med resultaten från det tredje kvartalet 2017.
När Apple lanserade Macintosh 1984 var det början på en revolutionerande era. Idag står Apple ständigt för nya innovationer med produkter som iPhone, iPad, Mac, Apple Watch och Apple TV. Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, macOS, watchOS och tvOS – ger en smidig upplevelse på alla Apple-enheter och skapar nya möjligheter med banbrytande tjänster som App Store, Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples över 100 000 medarbetare brinner för att göra de bästa produkterna i världen och att lämna världen i bättre skick än när vi började.

INFORMATION TILL REDAKTÖRER:

Andreas Rødland

media.se@apple.com

08-703 30 48

Mark Durrant

Nokia

mark.durrant@nokia.com

+44 787 527 6867

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48