PRESSMEDDELANDEN 5 juni 2017

macOS High Sierra innehåller avancerad teknik för lagring, video och grafik

Förbättringar av populära appar som Bilder, Safari, Mail med mera.

macOS High Sierra är den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för stationära datorer.
San Jose, Kalifornien – Apple förhandsvisade idag macOS High Sierra, den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för stationära datorer, med ny kärnteknik för lagring, video och grafik som banar vägen för framtida innovation på Mac. macOS High Sierra innehåller ett helt nytt filsystem, stöd för HEVC (High-Efficiency Video Coding) och en uppdatering av Metal, Apples avancerade grafikteknik som är kraften bakom allt från maskininlärning till skapande av innehåll med virtuell verklighet. macOS High Sierra innehåller även flera förbättringar av appar som Mac-användare använder dagligen, till exempel Bilder, Safari och Mail
macOS High Sierra innehåller ny teknik för lagring, video och grafik på Mac
”macOS High Sierra innehåller viktig framåtblickande teknik och nya möjligheter för utvecklare som vill dra nytta av maskininlärning och skapa fängslande innehåll med virtuell verklighet på Mac”, sa Apples vice vd för Software Engineering Craig Federighi. ”De kärntekniska innovationerna i macOS High Sierra, kombinerat med våra framsteg inom hårdvara, fortsätter att föra Mac framåt på nya och spännande sätt.”

Ny kraftfull systemteknik

Apple File System
Apple File System (APFS) har förbättrad prestanda, säkerhet och tillförlitlighet för data samt skapar en grund för framtida lagringsinnovationer. Apple File System är en avancerad arkitektur som har optimerats för dagens massiva lagringstekniker och gör att vanliga saker som att kopiera filer och kataloger sker direkt. Den bidrar också till att skydda data från strömavbrott och systemkrascher samt skyddar filer med inbyggd kryptering. macOS High Sierra bevarar även fullständig läs- och skrivkompatibilitet med tidigare formaterade HFS-enheter och data samt är utformad för att rymma framtida framsteg inom lagringsteknik
Metal 2 släpper loss ännu mer grafikprestanda. Den snabbar upp grafik och beräkningar för skapande av proffsinnehåll, spel, maskininlärning med mera.
Högeffektiv videokodning med HEVC
Stöd för branschstandarden HEVC (H.265) gör det möjligt att streama video och spela upp videofiler i 4K med enastående kvalitet och som även är 40 procent mindre än den nuvarande standarden H.264.1 Med HEVC gör Apple det möjligt att streama video av hög kvalitet i nätverk där tidigare bara HD-streaming var möjlig, medan hårdvaruaccelerationen på nya iMac och MacBook Pro ger otroligt snabb och energieffektiv HEVC-kodning och -redigering.
Metal 2
Metal är det snabbaste och effektivaste sättet att dra nytta av grafikprocessorns kraft på Mac. Metal 2 har en förbättrad API och ökad prestanda som hjälper utvecklare att snabba på sina appar. Den har ett utökat stöd för maskininlärning som används i röstigenkänning, bearbetning av naturligt språk och datorseende. Kombinationen av Thunderbolt 3 och Metal 2 gör att de mest krävande användarna kan få tillgång till kraftfulla externa grafikprocessorer. Ett External Graphics Developer Kit ger utvecklare all hårdvara och mjukvara de behöver för att optimera sina appar
Innovationerna i macOS i kombination med framsteg inom Mac-hårdvaran ger nya upplevelser som virtuell verklighet och maskininlärning.
Virtuell verklighet
macOS High Sierra drar nytta av prestandan hos Metal 2 och den senaste Mac-hårdvaran samt har tillagt stöd för skapande av innehåll med virtuell verklighet (VR) för första gången, vilket innebär att utvecklare kan skapa fängslande spel-, 3d- och VR-innehåll på Mac. Ledande VR-företag samarbetar med Apple för att driva VR-innovationen på Mac med funktioner som kommer senare i år – Valve optimerar sin SteamVR-plattform för macOS och gör det möjligt att ansluta ett HTC Vive Headset, medan Unity och Epic tar sina VR-utvecklingsverktyg till macOS. Senare i år får Final Cut Pro X även stöd för professionella 360-graders arbetsflöden med möjlighet till import, redigering och export av 360-graders video.

Förbättringar av appar som Mac-användare gillar

Bilder gör det enklare än någonsin att ordna, hantera och redigera dina bilder.
Bilder
Bilder i macOS High Sierra får ett nytt sidofält som alltid syns och visar album och ordningsverktyg. Den omgjorda redigeringsvyn innehåller nya kraftfulla verktyg som Kurvor för finjustering av färg och kontrast samt Selektiv färg för att göra justeringar inom ett definierat färgintervall. Live Photos kan nu redigeras med roliga effekter och Minnen samlar användarens bilder och videor kring flera nya ämnen. Bilder har nu stöd för externa redigeringsappar så att Photoshop, Pixelmator och andra appar kan startas direkt i Bilder och redigeringar sparas i bildbiblioteket. Och för första gånger ger stöd för projekttillägg från tredje part användarna tillgång till utskrifts- och publiceringstjänster som Animoto, ifolor, Shutterfly, WhiteWall och Wix direkt inuti appen Bilder.
Andra appförbättringar:
 • Safari kan automatiskt använda läsaren för att öppna artiklar i ett rent och avskalat format medan blockering av automatisk uppspelning förhindrar att ljud automatiskt spelas upp i webbläsaren.
 • Intelligent förhindrande av spårning i Safari använder maskininlärning för att identifiera och ta bort spårningsdata som annonsörer använder till att följa användarens webbaktivitet. 
 • Mail-sökning går snabbare och enklare med Bästa sökträffar som placerar de relevantaste resultaten högst upp i användarens mejllista.
 • Siri på Mac svarar med en naturlig och mer uttrycksfull röst, och när Apple Music används lär Siri sig användarens musiksmak, skapar anpassade spellistor och svarar på kunskapsfrågor om musik.
 • Anteckningar har nu enkla tabeller där användaren kan skriva i celler, göra redigeringar och flytta rader och kolumner.
 • Spotlight ger information om flygstatus som avgångs- och ankomsttider, förseningar, gater, terminaler och till och med en karta över flygrutten.
 • Med iCloud-fildelning kan användare dela filer som lagrats i iCloud Drive och samarbeta med andra.
Priser och tillgänglighet
 • Förhandsversionen för utvecklare av macOS High Sierra kan laddas ner av medlemmar i Apple Developer Program på developer.apple.com från och med idag, och ett offentligt betaprogram blir tillgängligt för Mac-användare i slutet av juni på beta.apple.com. macOS High Sierra kommer i höst som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering från Mac App Store. Mer information finns på apple.com/se/macos/high-sierra-preview.
 • Registrerade medlemmar i Apple Developer Program kan få allt de behöver för att optimera sina appar för extern grafik med External Graphics Developer Kit för 8 890 kr. Det innehåller ett externt PCI-utbyggnadschassi för Thunderbolt 3, grafikkortet AMD Radeon RX 580 med 8 GB vram och en usb-c-hubb

Media

Bilder på MacOS High Sierra

  1 Mängden skivutrymme som sparas beror på den specifika videofil och hårdvara som används. De faktiska resultaten kan variera.

Presskontakt:

Andreas Rødland

media.se@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48