PRESSMEDDELANDEN 1 juni 2017

Swift Playgrounds får fler funktioner – nu kan elever lära sig koda med robotar, drönare och musikinstrument

Elever styr riktiga enheter med Apples populära programmeringsspråk Swift

Swift Playgrounds innehåller nya spännande sätt att lära sig koda med hjälp av verkliga robotar, drönare och musikinstrument.
Cupertino, Kalifornien — Apple meddelade idag att det kommer nya, spännande sätt att lära sig koda på i Swift Playgrounds, iPad-appen för undervisning av kodning. Nu kan du koda med robotar, drönare och musikinstrument. Swift Playgrounds passar utmärkt för elever och nybörjare som vill lära sig att koda med Swift, Apples kraftfulla och intuitiva programmeringsspråk som används till att skapa appar i världsklass. Apple samarbetar med ledande enhetstillverkare för att göra det lättare att ansluta Bluetooth-kompatibla robotar i appen Swift Playgrounds så att barn kan programmera och styra populära enheter som LEGO MINDSTORMS EV3, Sphero SPRK+ och Parrot-drönare. Från och med måndagen den 5 juni går det att ladda ner uppdateringen Swift Playgrounds 1.5 gratis på App Store.
Mer än en miljon barn och vuxna använder Swift Playgrounds till att lära sig grunderna om kodning med Swift.
”Mer än en miljon barn och vuxna över hela världen använder redan Swift Playgrounds och Swift-kod till att lära sig grunderna i kodning på ett roligt och interaktivt sätt”, säger Craig Federighi, vice vd för Software Engineering på Apple. ”Nu kan de direkt se koden de skapat och styra sina favoritrobotar, -drönare och -instrument direkt med Swift Playgrounds. Det är ett otroligt spännande och effektivt sätt att lära sig på.”
Med Swift Playgrounds är det enkelt att ansluta till enheter från andra tillverkare, till exempel LEGO MINDSTORMS Education EV3.
”Vi har nu inlett ett samarbete med Apple för att ge ännu fler elever runtom i världen möjligheten att lära sig koda”, säger Esben Stærk Jørgensen, vd för LEGO Education. ”Vi parar ihop våra välbekanta LEGO-bitar och vår inställning till lekfullt lärande genom praktiska övningar, som är genomgående i LEGO MINDSTORMS Education EV3, med den kraftfulla utbildningsplattformen Swift Playgrounds. Det gör att alla kan programmera sina LEGO MINDSTORMS-skapelser med riktig Swift-kod.”
Med Swift Playgrounds kan alla programmera och styra de här populära enheterna via appen:
  • LEGO MINDSTORMS Education EV3 är enormt populär i skolor runtom i världen. Den ger elever möjligheten att lära sig koda och lösa verkliga problem medan de styr robotar i form av LEGO-figurer, fordon, maskiner och uppfinningar de själva har skapat. Med Swift Playgrounds kan barn koda och hålla koll på motorerna och sensorerna i sina skapelser.   
Sphero SPRK+ Robot
  • Sphero SPRK+ är en populär robotboll som rullar, svänger, gasar och byter färg. Sensorerna meddelar när Sphero kör på något, och allt går att styra med Swift-kod.
Parrot Mambo MiniDrone
  • Drönarna Mambo, Airborne och Rolling Spider från Parrot kan lyfta, landa, svänga och göra tricks, till exempel volter, uppe i luften. Allt detta kan användarna styra genom kodning.
UBTECH Jimu Robot MeeBot Kit
  • Med robotsatsen Jimu Robot MeeBot från UBTECH kan barn programmera sina robotar till att gå, vinka och dansa.
Wonder Workshop Dash Robot
  • Dash från Wonder Workshop är en spännande utbildningsrobot för förskoleelever och elever på låg- och mellanstadiet som är särskilt utformad för att barnen ska lära sig grunderna i kodning, lösa problem på ett kreativt sätt och förbättra sina programmeringskunskaper.
Skoogmusic Skoog 2.0
  • Skoog är en beröringskänslig kub som gör det möjligt för alla barn, oavsett kunskapsnivå, att ha kul samtidigt som de utforskar, skapar och spelar musik med Swift-kod. 
Priser och tillgänglighet 
Swift Playgrounds 1.5 med stöd för enheter från andra tillverkare kan laddas ner gratis på App Store från och med måndagen den 5 juni. Swift Playgrounds fungerar på alla iPad Air- och iPad Pro-modeller och på iPad mini 2 eller senare med iOS 10 eller senare. Mer information hittar du på adressen: apple.com/se/swift/playgrounds

Bilder på enheter som fungerar med Swift Playgrounds

Presskontakt:

Andreas Rødland

media.se@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48