PRESSMEDDELANDEN 24 augusti 2017

Apple bygger nytt datacenter i Iowa i USA

Anläggningen utanför Des Moines ska drivas med 100 procent förnybar energi

Apples nya datacenter kommer att betjäna miljontals människor i Nordamerika som använder Siri, iMessage, Apple Music och andra Apple-tjänster.
Des Moines, Iowa – Idag presenterade Apple sina planer på att bygga ett avancerat datacenter på 122 000 kvadratmeter i Waukee i Iowa. Centret byggs för att bättre betjäna nordamerikanska användare av iMessage, Siri, App Store och andra Apple-tjänster. Anläggningen kommer, precis som Apples övriga datacenter, att drivas helt och hållet med förnybar energi. 
Apple investerar 1,3 miljarder dollar och skapar mer än 550 bygg- och driftsjobb i området runt Des Moines. Dessutom bidrar företaget med upp till 100 miljoner dollar till Public Improvement Fund som har upprättats för att främja Waukee-områdets samhällsutveckling och infrastruktur.
Apple investerar 1,3 miljarder dollar och skapar mer än 550 bygg- och driftsjobb i området runt Des Moines.
”På Apple söker vi ständigt nya sätt att förbättra upplevelsen för våra kunder. Vårt nya datacenter i Iowa kommer att betjäna miljontals människor i Nordamerika som använder Siri, iMessage, Apple Music och andra Apple-tjänster. Och det ska drivas helt och hållet med förnybar energi”, säger Tim Cook, CEO på Apple. ”Apple har skapat 2 miljoner jobb i samtliga 50 stater, och vår nya investering är ett tillägg till de redan 10 000 arbetstillfällen vi stöttar i Iowa och bidrar till ännu större ekonomiska möjligheter.”
Den nya fonden Public Improvement Fund ska upprättas och hanteras av staden Waukee med syftet att stötta utvecklingen av samhällsinitiativ såsom parker, bibliotek och områden för fritidsaktiviteter samt infrastrukturella behov. Det första initiativet som fonden stödjer är bygget av Waukee Youth Sports Campus som omfattar ett växthus, en lekplats, en fiskepir och idrottsplaner för skolor och allmänna sportevenemang.
Apple samarbetar med lokala partner för att investera i projekt med förnybar energi från vind och andra källor för att driva datacentret. Apple har redan uppnått målet att driva alla sina verksamheter världen över med 100 procent förnybar energi i USA och 23 andra länder. 
”Vi är hedrade över Apples val att förlägga sitt hittills mest teknologiskt avancerade datacenter till Iowa”, säger Iowas guvernör Kim Reynolds. ”Apples åtagande att vara ledande inom innovation och förnybar energi stämmer väl överens med vårt eget åtagande. Investeringen i Iowa är betydande för vårt arbete med att fortsätta utvecklas som tekniskt nav och att expandera vår arbetskraft.”
”Vi Waukee-invånare mottar Apple med öppna armar”, säger Waukees borgmästare Bill Peard. ”Den nya anläggningen innebär prestigefulla jobb och en viktig utveckling av infrastrukturen i staden. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Apple kring detta initiativ i årtionden framåt.”
Bygget av datacentret förväntas påbörjas i början av nästa år och Apple planerar att sätta det i drift år 2020. 
Apple är en av USA:s största arbetsgivare och sysselsätter fler än 2 miljoner människor. Förra året spenderade man mer än 50 miljarder dollar hos fler än 9 000 leverantörer och tillverkare i USA. Sedan App Store lanserades 2008, har programutvecklare tjänat mer än 16 miljarder dollar på App Store-försäljning världen över.

Media

Bilder på Apples datacenter i Iowa

När Apple lanserade Macintosh 1984 var det början på en revolutionerande era. Idag står Apple ständigt för nya innovationer med produkter som iPhone, iPad, Mac, Apple Watch och Apple TV. Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, macOS, watchOS och tvOS – ger en smidig upplevelse på alla Apple-enheter och skapar nya möjligheter med banbrytande tjänster som App Store, Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples över 100 000 medarbetare brinner för att göra de bästa produkterna i världen och att lämna världen i bättre skick än när vi började.

Presskontakt:

Andreas Rødland

media.se@apple.com

08-703 30 48