PRESSMEDDELANDEN 19 april 2018

Apple ger jordens dag-bidrag i programmet för inbyte och återvinning

Den nya roboten Daisy plockar isär iPhone för att återvinna värdefulla material

Daisy, Apples senaste innovation för materialåtervinning, kan plocka isär nio olika iPhone-modeller för att återvinna värdefulla material som traditionella återvinningsföretag inte klarar.
Cupertino, Kalifornien – Inför jordens dag meddelade Apple idag att man för varje enhet som samlas in genom Apple GiveBack-programmet i butiker och på apple.com från och med nu till och med den 30 april skänker ett bidrag till stiftelsen Conservation International. Som en del i det pågående återvinningsarbetet börjar Apple också använda Daisy, en robot som plockar isär iPhone-enheter effektivare för att återvinna värdefulla material. Både Apple GiveBack och Daisy stöder Apples engagemang för att skapa en sundare planet genom innovation och hjälper företaget att komma ett steg närmare målet att enbart tillverka produkter av återvunna eller förnybara material.  
Daisy kan plocka isär upp till 200 iPhone-enheter i timmen.
”På Apple jobbar vi ständigt med smarta lösningar för att minska vår klimatpåverkan och bevara planetens värdefulla resurser” sa Lisa Jackson, Apples vice vd på Environment, Policy and Social Initiatives. ”För att uppmärksamma jordens dag gör vi det så lätt som möjligt för våra kunder att återvinna enheter och göra något bra för planeten genom Apple GiveBack. Vi ser också fram emot att presentera Daisy för världen. Hon visar vad som blir möjligt när innovation och naturvård möts.”

Apple GiveBack

Conservation International verkar i över 30 länder över hela världen för att bevara och skydda miljön.
Genom Apple GiveBack kan kunder lämna in sina enheter för återvinning eller inbyte i vilken Apple Store som helst eller via apple.com. För varje enhet som samlas in från och med idag till och med den 30 april skänker Apple ett bidrag till Conservation International för att stödja deras arbete med att bevara och skydda miljön.1 Berättigade enheter får poäng som kunderna kan använda till ett köp i butik eller till ett Apple Store-presentkort för senare köp.
Conservation International använder vetenskap, lagstiftning och samarbeten för att skydda den natur som människan är beroende av för att få mat, rent vatten och levebröd. Organisationen grundades 1987 och verkar i över 30 länder på sex kontinenter för en sund och välmående planet.

Daisy, Apples nya återvinningsrobot

Apples nyaste återvinningsrobot, Daisy, är det effektivaste sättet att återvinna mer av de värdefulla material som finns i iPhone. Daisy är resultatet av flera års forskning och utveckling och innehåller revolutionerande teknik som bygger på det Apple har lärt sig av Liam, Apples första demonteringsrobot som lanserades 2016. Daisy är gjord av några av Liams delar och kan demontera nio versioner av iPhone och sortera deras högkvalitativa delar för återvinning. Daisy kan plocka isär upp till 200 iPhone-enheter i timmen, och plocka bort och sortera delar så att Apple kan återvinna material som traditionella återvinningsföretag inte klarar – och dessutom av högre kvalitet.

Apples miljöengagemang

Apples nya huvudkontor i Cupertino drivs med 100 procent förnybar energi och förser till och med det publika elnätet med ren energi när aktiviteten tillfälligt sjunker i huset, genom batterilagring och ett mikronät.
Apple släpper också sin miljörapport idag, som en del av sitt engagemang att skapa en sund planet genom innovation. I miljörapporten beskrivs företagets framsteg inom tre prioriterade områden:    
  • Att minska Apples koldioxidutsläpp genom att använda förnybara energikällor och satsa på strömsnåla produkter och anläggningar.
  • Bevara värdefulla resurser.
  • Bana väg för användning av säkrare material i sina produkter och processer.
Förra veckan meddelade Apple att dess anläggningar världen över nu drivs med 100 procent förnybar energi. Detta innefattar butiker, kontor, datacenter och delade anläggningar i 43 länder, bland annat Kina, Indien, Storbritannien och USA. Företaget meddelade också att ytterligare nio tillverkningspartners har förbundit sig att använda 100 procent förnybar energi för all Apple-produktion. I och med detta har 23 leverantörer förbundit sig att använda förnybar energi. 
På lördag får Apple Watch-användare ett meddelande om jordens dag-utmaningen. Det är en aktivitet som uppmuntrar dem att gå ut, ta tillvara på planeten och slutföra minst ett 30-minuters träningspass. Om de gör det på jordens dag får de en speciell prestationsbelöning och unika märken i iMessage. Från och med imorgon kommer Apple Store-butiker över hela världen att ha logotyper med gröna löv eller fönsterdekaler för att uppmärksamma jordens dag.  

Media

Bilder på Apple GiveBack och Daisy

    1 Programvillkor kan skilja sig åt i olika länder. Gå till apple.com/giveback för mer information.

Presskontakt:

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48