PRESSMEDDELANDEN 4 juni 2018

Apple förhandsvisar iOS 12

Delade AR-upplevelser, nya roliga sätt att kommunicera och Skärmtid kommer till iPhone och iPad i höst

Ett urval av 12 Memojis.
iOS 12 ger användarna mer uttrycksfulla sätt att kommunicera i Meddelanden och FaceTime.
San Jose, Kalifornien – Apple presenterade idag iOS 12, den senaste versionen av det mest avancerade mobila operativsystemet som har utformats för att göra det snabbare och smidigare att utföra vanliga uppgifter. iOS 12 förändrar hur iOS-användare ser världen med förstärkt verklighet, gör det roligt att kommunicera på ett uttrycksfullt sätt med Memoji och Group FaceTime samt hjälper kunderna att förstå och ta kontroll över den tid de ägnar åt sina iOS-enheter med hjälp av Skärmtid. Med iOS 12 introduceras Siri Shortcuts som gör att Siri fungerar med alla appar och att det går snabbare att få saker gjorda.  
”Vi är otroligt glada över de nya kommunikationsfunktionerna på iPhone och iPad med Memoji, en mer personlig form av Animoji, roliga kameraeffekter och Group FaceTime”, säger Apples vice vd för Worldwide Marketing Craig Federighi. ”Med iOS 12 ger vi kunderna nya upplevelser som inte var möjliga tidigare. Vi använder avancerade algoritmer som gör förstärkt verklighet ännu mer engagerande och inbyggda funktioner som gör att det går snabbare att få saker gjorda med Siri.”  
Pojke sitter framför en LEGO-byggnad i ett rum och håller i en iPad med LEGO AR City på skärmen.
Utvecklare kan nu integrera delade upplevelser och permanenta AR funktioner vilket gör att användare kan lämna virtuella föremål i verkligheten och gå tillbaka till dem vid ett senare tillfälle.

Snabbare och smidigare  

iOS 12 har utformats för att det ska gå snabbare och smidigare att utföra vanliga uppgifter på iPhone och iPad med prestandaförbättringar i hela systemet. Kameran öppnas upp till 70 procent snabbare, tangentbordet visas upp till 50 procent snabbare och det går smidigare att skriva. Appar kan startas upp till dubbelt så snabbt, till och med när mycket händer i hela systemet. iOS 12 ger prestandaförbättringar till fler enheter än någon tidigare version, från iPhone 5s som lanserades 2013 till vår mest avancerade iPhone någonsin – iPhone X.1  

Delade AR-upplevelser   

iOS är världens största AR-plattform med hundratals miljoner enheter med stöd för förstärkt verklighet.
Med ARKit 2 kan utvecklare skapa de mest innovativa AR-apparna till världens största AR-plattform, med hjälp av nya verktyg för att integrera delade upplevelser, permanenta AR-upplevelser som är knutna till en viss plats, igenkänning av föremål samt image tracking, vilket gör AR-appar ännu mer dynamiska. Det nya filformatet usdz med öppen källkod har utformats i samarbete med Pixar. Det gör det enkelt att uppleva förstärkt verklighet nästan varsomhelst i iOS, till exempel i appar som Meddelanden, Safari, Mail, Filer och News och möjliggör kraftfulla grafik- och animeringsfunktioner.    

Memoji och roliga kameraeffekter  

Med de nya funktionerna kan du kommunicera med släkt och vänner på ett mer uttrycksfullt sätt på iPhone X, tack vare nya Animoji och personliga Memoji-figurer som är roliga och går att anpassa. Skapa snygga Memoji direkt i Meddelanden genom att välja bland ett urval av inkluderande och mångsidiga särdrag för att skapa en unik personlighet. Det befintliga urvalet av Animoji utökas också med ett spöke, en koala, en tiger och en tyrannosaurus rex. Alla Animoji och Memoji har nu blinkningar och tungigenkänning och kan därmed fånga ännu fler uttryck.  
Nya kameraeffekter såsom Animoji, filter, text och dekaler kommer till Meddelanden och FaceTime. Filter såsom serietidning och vattenfärger gör bilder och videor mer personliga. Och med nya etiketter och former kan användarna lägga till undertexter för att lyfta fram en del av en bild. Dessutom kan de lägga till dekaler med ett iMessage-dekalpaket.  

Group FaceTime

iPhone med flera Group FaceTime-samtal öppna på skärmen.
I Group FaceTime används inbyggda funktioner som visar de mest framträdande talarna i gruppen.
FaceTime ändrade hur vi kommunicerar och delar viktiga ögonblick, och med Group FaceTime är det nu enkelt att chatta med flera personer samtidigt. Deltagare kan läggas till närsomhelst, gå med senare om ett samtal fortfarande är aktivt och välja att delta med video eller ljud från en iPhone, iPad eller Mac – eller till och med delta med FaceTime-ljud från Apple Watch.   

Siri Shortcuts

Siri som visar skärm med Siri Shortcuts-biblioteket.
Med anpassningsbara Siri Shortcuts kan människor få mer gjort under dagen.
Siri Shortcuts ger dig ett nytt och mycket snabbare sätt att få saker gjorda eftersom det nu är möjligt att göra så att alla appar fungerar med Siri. Den intelligenta assistenten Siri kan föreslå en åtgärd vid rätt tidpunkt, oavsett om det är att beställa en kaffe på morgonen eller starta ett träningspass på eftermiddagen. Användarna kan anpassa genvägarna genom att skapa ett enkelt röstkommando för att starta uppgiften eller ladda ner den nya Shortcuts-appen för att skapa en serie med åtgärder från olika appar som kan utföras med en enkel tryckning eller anpassade röstkommandon. Det är enkelt för utvecklare att dra nytta av den här nya funktionen med hjälp av Shortcut-API:er.  

Bilder  

På den helt nya fliken För dig visas favoritögonblick på ett och samma ställe och kombinerar Minnen och delade iCloud-album. Tack vare en ny funktion med delningsförslag blir det enklare att dela bilder med vänner, och vänner som tar emot bilder uppmanas att dela tillbaka bilder och videor som de har från samma resa eller händelse. Sökförslag visar de mest relevanta händelserna, personerna, platserna, grupperna, kategorierna och senaste sökningarna. Och med den nya sökfunktionen kan användarna kombinera flera söktermer för att hitta rätt bilder.  

Stör ej, notiser och Skärmtid  

iPhone som visar Skärmtid med Jasons veckorapporter med statistik såsom daglig genomsnittlig användning, insikter och appanvändning.
Skärmtid skapar aktivitetsrapporter och visar hur mycket tid som har ägnats åt appar och webbplatser.
Nya verktyg som är inbyggda i iOS 12 hjälper kunder att förstå och ta kontroll över den tid de ägnar åt att interagera med sina iOS-enheter. Nya lägen i Stör ej avslutas automatiskt utifrån en specificerad tid, plats eller åtgärd och Stör ej vid läggdags hjälper människor att få en bättre nattsömn genom att minska skärmens ljusstyrka och dölja alla notiser på låsskärmen tills på morgonen.  
iOS 12 ger användare fler alternativ för att styra hur notiser visas så att de slipper bli störda. De kan snabbt ställa in så att notiser levereras tyst eller stängs av helt. Med grupperade notiser blir det enklare att visa och hantera flera notiser samtidigt.   
Skärmtid ger användarna detaljerad information och verktyg som hjälper dem att förstå och styra den tid de ägnar åt appar och webbplatser. Dagliga och veckovisa rapporter visar den sammanlagda tid de ägnar åt enskilda appar, användning av kategorier av appar, hur många notiser de tar emot och hur ofta de plockar upp iPhone eller iPad. Skärmtid ger även föräldrar åtkomst till sina barns aktivitetsrapporter direkt från sina egna iOS-enheter med familjedelning i iCloud så att de kan begränsa tider då barnets iOS-enhet kan användas, till exempel vid läggdags.   

Säkerhet och integritetsskydd  

Precis som med alla Apple-mjukvaruuppdateringar är säkerhet och integritetsskydd högsta prioritet i iOS 12. I Safari hjälper förbättrat intelligent skydd mot spårning till att blockera gilla- och dela-knappar samt kommentarswidgetar på sociala medier från att spåra användare utan tillstånd. Safari visar nu förenklad systeminformation när användare surfar på webben så att de inte spåras utifrån sin systemkonfiguration. Safari skapar, fyller i och lagrar automatiskt starka lösenord när användarna skapar nya onlinekonton och meddelar om ett lösenord har använts tidigare så att användarna kan ändra dem.  

Ytterligare appfunktioner   

  • Apple Books har gjorts om för att det ska bli enklare att upptäcka och uppleva böcker och ljudböcker, och med bokhandelsfliken blir det enklare att utforska nya titlar och bläddra bland topplistor, utvalda samlingar och specialerbjudanden. 
  • Apple News har gjorts om för att det ska bli enklare att upptäcka nya kanaler och ämnen eller gå direkt till favoriter. Och på iPad är det enklare att navigera med ett nytt sidofält.
  • Aktier kommer till iPad och visar hur marknaden rör sig med priser som är enkla att förstå och kvalitetsnyheter.
  • CarPlay har nu stöd för externa navigeringsappar som visas direkt i bilens instrumentpanel, tillsammans med appar för musik, meddelanden och samtal samt appar från biltillverkaren. 
  • Röstmemon finns nu på iPad och har stöd för iCloud för att synka inspelningar och ändringar mellan enheter. Tack vare den nya designen är det enklare att spela in, dela och ändra.
  • Siri-översättning utökas till mer än 40 språkpar och har mer kunskaper om sport, kändisar, mat och kost. Siri kan även visa favoritbilder utifrån person, plats, händelse, tid och ämne.
  • Wallet på iPhone och Apple Watch har nu stöd för studentlegitimation, vilket gör det smidigare att få tillgång till allt på campus. 
Tillgänglighet
Förhandsvisningen av iOS 12 för utvecklare är tillgänglig för medlemmar i Apple Developer Program på developer.apple.com från och med idag och en offentlig betaversion blir tillgänglig för iOS-användare senare den här månaden på beta.apple.com. I höst blir iOS 12 tillgänglig som gratis mjukvaruuppdatering till iPhone 5s och senare, alla iPad Air- och iPad Pro-modeller, femte generationen iPad, sjätte generationen iPad, iPad mini 2 och senare samt sjätte generationen iPod touch. Mer information finns på apple.com/ios/ios-12-preview. Funktionerna kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller på alla språk.  

Media

Bilder på iOS 12

    1 Testerna utfördes av Apple i maj 2018 på iPhone 6 Plus med stöd för högsta prestanda med en förhandsversion av iOS 11.4 och en förhandsversion av iOS 12. Start av kamera testades genom att svepa från låsskärmen. Start av app testades genom att öppna den från hemskärmen. Tangentbordet testades med Safari. Prestandan varierar beroende på specifik konfiguration, innehåll, batteriets tillstånd, användning och andra faktorer.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48