UPDATE 4 juni 2018

Apple presenterar ARKit 2

Gör det möjligt för utvecklare skapa de mest innovativa AR-apparna till världens största AR-plattform

Pojke sitter framför en LEGO-byggnad i ett rum och håller i en iPad med LEGO AR City på skärmen.
LEGO AR City använder ARKit 2-funktioner såsom delade upplevelser, permanent AR och 3D-föremålsavkänning för att levandegöra LEGO-alster och -figurer.
Apple presenterade idag ARKit 2, en plattform som gör det möjligt för utvecklare att integrera delade upplevelser, permanenta AR-upplevelser som är knutna till en viss plats, igenkänning av föremål samt image tracking, vilket gör AR-appar ännu mer dynamiska. Apple presenterar även en ny mätningsapp för iOS som använder AR för att snabbt mäta storleken på föremål i verkligheten samt ett nytt filformat med öppen källkod i iOS 12, usdz, som har utformats för att integrera förstärkt verklighet djupare i iOS och göra AR-föremål tillgängliga i hela ekosystemet med Apple-appar.  
Apple har levererat stora framsteg inom förstärkt verklighet till utvecklare i snabb takt sedan ARKit levererades i höstas, och det här är redan den tredje versionen. ARKit ger utvecklare verktyg för att skapa AR-upplevelser som förändrar hur iOS-användare ser världen på både roliga och produktiva sätt.   

ARKit 2

Utvecklare kan nu integrera funktioner som gör det möjligt för flera användare att spela ett spel.
Delade upplevelser med ARKit 2 gör förstärkt verklighet ännu mer engagerande på iPhone och iPad och flera användare kan nu spela ett spel eller samarbeta på projekt såsom hemrenoveringar. Utvecklare kan även lägga till ett åskådarläge, så att släkt och vänner kan se AR-spelet från en annan iOS-enhet.  
Permanent AR förändrar även hur användare interagerar med AR-appar genom att skapa möjligheter att lämna föremål i verkligheten som användarna kan gå tillbaka till. De kan påbörja ett pussel på ett bord och gå tillbaka till det i samma tillstånd eller skapa ett konstprojekt under några veckor utan att börja om varje gång.   
Med delade upplevelser kan användarna nu även se alla händelser i åskådarläge, så du ser vad spelarna ser och mer.
ARKit 2 har även stöd för bildigenkänning och image tracking, vilket gör det möjligt att hitta 3D-föremål som leksaker eller skulpturer. Det går därmed att automatiskt tillämpa reflektioner från verkligheten på AR-föremål och AR-upplevelsen blir en ännu mer realistisk blandning av den virtuella och den verkliga världen.  

Mätning  

Den nya mätningsappen i iOS 12 använder AR för att snabbt mäta storleken på föremål i verkligheten, ungefär som ett måttband. Den nya appen ger automatiskt mått på föremål som bildramar, affischer och skyltar och kan även visa diagonala mått och beräkningsområde. Dessutom kan användarna ta en bild och dela den med korrekta mått direkt från iPhone eller iPad.  

Överblick och usdz  

iPhone X som visar en AR-glob på ett skrivbord.
usdz är baserad på Pixars Universal Scene Description och gör det enkelt att uppleva förstärkt verklighet nästan varsomhelst i iOS.
iOS 12 gör det enkelt att uppleva förstärkt verklighet nästan varsomhelst i iOS. Apple presenterar det nya filformatet usdz med öppen källkod i samarbete med Pixar. usdz har optimerats för delning i appar som Meddelanden, Safari, Mail, Filer och News och har kraftfulla grafik- och animeringsfunktioner. Överblick för AR använder även usdz till att göra det möjligt för användarna att placera 3D-föremål i verkligheten för att se hur det skulle fungera i ett visst utrymme.  
ARKit 2 och usdz är en del av en förhandsversion av iOS 12 för utvecklare som kan laddas ner av medlemmar i Apple Developer Program från och med idag. I höst blir ARKit 2 och stöd för usdz tillgängliga som gratis mjukvaruuppdatering till iPhone 6s och senare, alla iPad Pro-modeller, femte generationen iPad och sjätte generationen iPad.  

Bilder på ARKit 2

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48