PRESSMEDDELANDEN 4 juni 2018

watchOS 5 kommer med nya kraftfulla funktioner för aktivitet och kommunikation till Apple Watch

Två Apple Watch-klockor som visar nya mjukvarufunktioner.
watchOS 5 gör det enkelt för användarna att leva sunt och hålla kontakten med Apple Watch.
San Jose, Kalifornien – Idag gav Apple en förhandsvisning av den stora uppdateringen watchOS 5, till världens mest populära klocka som hjälper användarna att leva hälsosamt och hålla kontakten. Apple Watch blir ett ännu kraftfullare stöd vad gäller träning, kommunikation och snabb åtkomst till information och innehåller en rad nya funktioner, bland annat tävlingar med Aktivitetsdelning, automatisk träningssensor, avancerade löpfunktioner, Walkie-Talkie, Apples app Podcaster och tredjepartsappar på Siri-urtavlan.  
”Vi är otroligt glada över den positiva inverkan som Apple Watch har på människors liv”, säger Apples Chief Operating Officer Jeff Williams. ”Tack vare Apple Watch kan våra kunder hålla kontakten, få ut ännu mer av sin träning och i många fall även upptäcka livshotande tillstånd. I samband med lanseringen av watchOS 5 är vi glada över att presentera de nya aktivitets- och kommunikationsfunktionerna som tar Apple Watch till en helt ny nivå.”

Aktivitetstävlingar

Aktivitetsdelning har med watchOS 5 förbättrats så att användare kan bjuda in andra Apple Watch-användare till en aktivitetstävling över sju dagar och få poäng när de fyller aktivitetsringarna. De får samtidigt coachningsnotiser som hjälper dem att behålla motivationen och vinna veckans tävling.

Automatisk träningssensor

För de populäraste träningsaktiviteterna på Apple Watch påminner den automatiska träningssensorn om att starta rätt typ av träning och samlar poängen retroaktivt. Den här funktionen skickar också påminnelser om att avsluta träningspasset när användaren har varit inaktiv ett tag och glömt att avsluta.

Nya träningsformer

Nu har yoga och vandring lagts till bland tolv andra träningsformer som noggrant mäter förbrukade aktiva kalorier och intjänade träningsminuter.

Nya löpfunktioner

watchOS 5 innehåller funktioner med hög prestanda för löpningsentusiaster, bland annat ett nytt tempovärde (steg per minut) för både inomhus- och utomhuslöpning och -promenader. Den har också ett tempolarm för utomhuslöpning som meddelar om användaren ligger före eller efter uppsatt måltempo. En helt ny tempomätare, Rolling mile pace, för den senaste löpta kilometern har lagts till som ett komplement till genomsnittligt tempo och aktuellt tempo, för användare som vill kontrollera tempo under den senaste löpta kilometern.  

Walkie-Talkie

En Apple Watch som visar den nya Walkie-Talkie-funktionens skärm
Den nya Walkie-Talkie-funktionen ger snabb röstkommunikation med andra Apple Watch-användare runtom i världen.
watchOS 5 innehåller funktionen Walkie-Talkie som innebär ett helt nytt sätt att kommunicera med bara rösten och en tryckning på handleden. Nu finns det ett roligt och enkelt sätt att hålla kontakten med vänner och familj. Den nya klocka-till-klocka-kommunikationen är snabb, personlig och kan aktiveras mellan alla användare av kompatibla Apple Watch-klockor runtom i världen via wifi eller mobilt nätverk.1

Apples Podcaster-app

En vit Apple Watch som visar den nya Podcaster-skärmen
Den populära appen Podcaster från Apple kommer till Apple Watch.
Nu kan användare lyssna på sina favorit-podcaster var de än är med Apples Podcaster på Apple Watch och streama podcaster i katalogen med hjälp av Siri. Avsnitten synkas automatiskt till Apple Watch och appen uppdaterar automatiskt till det senaste avsnittet även när användarna lyssnar på någon annan enhet. En ny funktion för utvecklare gör att musik, ljudböcker och meditationspass från appar såsom Pandora, Audible och 10% Happier synkas till Apple Watch. På så sätt kan innehåll spelas upp offline utan att användaren behöver ha iPhone nära till hands.

Siri-uppdateringar

Med hjälp av maskininlärning blir den uppdaterade Siri-urtavlan på Apple Watch en ännu bättre personlig assistent. Nu får användaren mer förutseende och proaktiva genvägar under dagen utifrån rutiner, platser och information såsom puls efter träning, pendlingstid med hjälp av Kartor vid passande tidpunkter eller sportresultat för användarens favoritlag. Siri-urtavlan visar också aktivt innehåll från externa favoritappar såsom Nike+ Run Club, Glow Baby och Mobike.

Förbättrade notiser

Notiser från tredjepartsappar kan nu ha interaktiva kontroller och användas utan att man behöver öppna appen. Det kan till exempel finnas ett alternativ i en bokningsnotis från Yelp att ändra tiden eller antal gäster direkt via notisen.

Studentlegitimation

En vit Apple Watch som visar skärmen för den nya Student ID-funktionen.
Apple Watch kan nu användas istället för studentlegitimation.
Med watchOS 5 ersätter Apple Watch studentlegitimation. Studenter får åtkomst till platser såsom bibliotek, studentboenden och aktiviteter genom att bara lyfta handleden. De kan också betala för mellanmål, tvätt och middagar runt campus-området bara genom att lägga till sina id-kort till Wallet på Apple Watch. Programmet lanseras i samarbete med Duke, University of Alabama och University of Oklahoma i höst. Funktionen utökas sedan till Johns Hopkins University, Santa Clara University och Temple University i slutet av året.

Pride- och sommararmband

Apple lanserar också idag en ny urtavla för att fira Pride, som användare kan ladda ner från urtavlegalleriet i Apple Watch-appen. Pride Edition-armbandet i vävt nylon har uppdaterats med en ny regnbågsremsa och där en del av beloppet går till följande organisationer som arbetar för HBTQ-frågor: Gender Spectrum, GLSEN, ILGA, PFLAG, National Center for Transgender Equality och The Trevor Project. Apple presenterar också nya sommararmband i färgerna havsgrön, persika och himmelsblå.
Priser och tillgänglighet
  • watchOS 5 blir tillgängligt i höst som en gratis uppdatering till Apple Watch Series 1 och senare och kräver iPhone 5s eller senare med iOS 12. watchOS 5 blir inte tillgänglig på den första Apple Watch-versionen. Funktionerna kan ändras. Vissa funktioner kanske inte är tillgängliga i alla länder.
  • Pride-urtavlan är tillgänglig i urtavlegalleriet i Apple Watch-appen på iPhone och kräver iOS 11.4 och watchOS 4.3.1.
  • Det nya Pride Edition-armbandet i vävt nylon är tillgängligt idag på  apple.se och blir senare i veckan tillgängligt i Apple-butiker i Sverige och i 35 andra länder och regioner, bland andra Australien, Brasilien, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Hongkong, Italien, Japan, Kanada, Kina, Nederländerna, Schweiz, Singapore, Spanien, Sydkorea, Storbritannien, Tyskland och USA. Vävt nylonarmband i Pride Edition kostar 525 SEK. 
  • Apple Watch-sportband i de nya färgerna går att beställa på apple.se från och med idag i Australien, Belgien, Brasilien, Danmark, Filippinerna, Finland, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Hongkong, Irland, Italien, Japan, Kanada, Kina, Luxemburg, Malaysia, Mexiko, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Puerto Rico, Ryssland, Schweiz, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, USA och Österrike. Sportbandet kostar 525 SEK.

Media

Bilder på watchOS 5

    1Walkie-Talkie är inte tillgängligt i Förenade Arabemiraten, Pakistan och Kina.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48