Artikel 5 juli 2018

App Store fyller 10 år

Hur kreativitet, innovation och entreprenörskap skapade ett världsomspännande appfenomen

Animerad illustration av olika aktiviteter som sker på flera rörliga knappar ovanpå en iPhone.
På 10 år har App Store förändrat hur människor lever, arbetar och spelar.
När Apple introducerade App Store den 10 juli 2008 med 500 appar blev det grunden till ett kulturellt, socialt och ekonomiskt fenomen som har förändrat hur människor arbetar, spelar, träffas, reser och mycket mer. Under det senaste årtiondet har App Store skapat en säker plats där användare i alla åldrar hittar de bästa apparna och en livlig appekonomi där utvecklare i alla storlekar och från världens alla hörn kan blomstra. Idag besöker kunder i 155 länder App Store oftare, stannar längre och laddar ner och använder fler appar än någonsin tidigare.
Även om mycket vatten har runnit under broarna sedan appar först kom till iPhone, och senare till iPad, lyfter milstolparna och berättelserna nedan fram några av de viktigaste ögonblicken från de senaste tio åren. Det är så här App Store har gjort mjukvarudistrubutionen mer demokratisk och förändrat hur vi lever våra liv varje dag.

I. App Store öppnar dörrarna för utvecklare och ger kunderna tillgång till en helt ny slags upplevelse

App Store ger utvecklare en banbrytande lösning för att distribuera mjukvara och kunderna får chansen att uppleva appar på ett helt nytt sätt.
Phil Schiller, senior vice president, Worldwide Marketing, Apple: “In its first decade, the App Store has surpassed all of our wildest expectations — from the innovative apps that developers have dreamed up, to the way customers have made apps part of their daily lives — and this is just the beginning. We could not be more proud of what developers have created and what the next 10 years have in store.”
Marco Arment, utvecklare av Overcast och iOS-utvecklare sedan lång tid tillbaka: ”Sedan dag ett har App Store varit det enklare sättet för utvecklare att nå ut med appar till flest användare. Den gjorde att vi slapp krånglet och kostnaderna med att göra ett eget distributions- och betalningssystem, att utveckling blev mycket mer tillgänglig för alla och att vi kunde fokusera på det vi verkligen brinner för: att skapa de bästa apparna vi kan. Under de senaste tio åren har App Store utvecklats till det mäktigaste, mångsidigaste och mest tillgängliga ekosystemet för mjukvara som världen någonsin har sett.”
Chad Evans, vice vd, Product Development, Major League Baseball: ”Det fanns en otrolig känsla av förväntan och spänning den dag då App Store lanserades och vi fick se MLB At Bat bland de 500 första apparna. Men vi tror inte att någon insåg den otroliga effekt de här apparna skulle få för hur fans upplever sport. Vi är glada att vi hade turen att delta i den historiska utvecklingen för App Store under de senaste tio åren. Det är spännande att tänka på vilka möjligheter de kommande tio åren kommer att medföra när vi fortsätter att arbeta med Apple för att föra fansen ännu närmare deras favoritteam och baseboll.”

Första generationen iPhone med första App Store för iOS på skärmen.
App Store levererade redan från början en magisk upplevelse till kunderna, från den första iterationen 2008, och gav dem tillgång till en helt ny värld med mjukvara.
Innan 2008 dominerades mjukvarubranschen av några få stora företag. App Store öppnade dörren för alla utvecklare – från egenföretagare till stora studior – som kan komma på en bra idé, bygga en suverän app och smidigt leverera den till ett växande antal kunder världen över som idag överstiger en miljard människor.
MLB At Bat, Tap Tap Revenge, Trism, The New York Times, eBay och Travelocity var bland de många olika slags appar som fanns redan från början och skapade helt nya sätt att resa, spela spel, läsa nyheterna och uppleva sport från en enhet i handen.
Att skydda användarnas integritet är A och O i Apples ekosystem, så redan från början har Apple ägnat stor möda åt att ge utvecklarna tydliga riktlinjer för att skapa en trygg och tillförlitlig marknadplats för appar så att kunder runt om i världen kan få bästa möjliga upplevelse för att upptäcka och få tillgång till appar.

II. Företag som startades för mobila enheter blomstrar

iPhone med meditationsappen Calm på skärmen.
App Store innebar startskottet för nya branscher och förändrade hur kunder interagerar med organisationer och start-up-företag som Calm.
Keith Shepherd och Natalia Luckyanova, grundare av Imangi Studios, som skapade Temple Run: ”App Store och iPhone har förändrat våra liv. Vårt första spel, Imangi, lanserades samma dag som App Store öppnades. Nu, tio år senare, har vi skapat över tio spel, bland annat Temple Run som har laddats ner över en MILJARD gånger. Vår studio har vuxit från oss två till ett team på 35 personer. Inget av allt detta skulle ha varit möjligt utan App Store.”
Apples toppmoderna hårdvara och mjukvara som snabbt utvecklas tillsammans med kreativa idéer från utvecklare som såg potentialen i att iPhone fanns i kundernas fickor gav upphov till nya branscher som för all framtid skulle förändra hur människor lever, arbetar och spelar – en revolution som fortsätter än idag.
Start-up-företag såsom Instagram, Calm, Uber och Instacart drog nytta av funktioner som iPhone-kameran, Apple Pay, gps och platstjänster för att leverera anpassade on-demand-upplevelser. Många har skapat miljardverksamheter där allt började med appar i App Store. Samtidigt började både traditionella företag och sådana som började som webbplatser, till exempel Twitter, Facebook, eBay, Yelp, Airbnb och Amazon, att bygga appar för att möta nya kundbeteenden.
Appar har därför blivit ett av det viktigaste sätten för kunder att interagera med företag och sköta vanliga uppgifter – boka flygbiljetter, hotellrum eller bord på en restaurang, köpa presenter eller betala räkningar.

III. Spel blir en hit och når ut till nya fans

En mängd människor som spelar Pokémon Go på natten i en park i Hongkong.
App Store är den populäraste marknaden för spel och erbjuder allt från nya originalgenrer till gamla favoriter såsom Pokémon Go.
Shigeru Miyamoto, Representative Director och partner, Nintendo: ”Vi är glada att vi har kunnat leverera Super Mario Run, en ny Super Mario-upplevelse som går att spela med bara en hand på iPhone, till hundratals miljoner kunder tack vare App Store. App Store ger oss möjlighet att dela glädjen med Nintendo-spel med nya målgrupper och vi kommer att fortsätta att sträva efter att ge App Stores kunder nya och unika spelupplevelser.”
Riccardo Zacconi, CEO på King som skapade Candy Crush: ”Vi lanserade Candy Crush Saga på App Store för fem år sedan. App Store var otroligt bra för oss och innebar att vi kunde nå ut till en helt ny global målgrupp. Människor har spelat våra spel i alla sju världsdelar – till och med på Antarktis! Det här visar vilket stort inflytande App Store har och hur stor räckvidd den har fått.”
Daniel Wu, vd för Hero Entertainment som skapade Red Tides: ”App Store ger oss möjlighet att ta fantastiska e-sport upplevelser från stationära datorer till mobila enheter, låta spelfans och spelare träffas online och offline och verkligen ha roligt med spelen och till och med umgås på nya sätt.”
App Store gjorde spel till något självklart, tack vare den enkla Multi-Touch-tekniken på iPhone och iPad och hur smidigt det är att spela i farten. Kunderna drogs till tidiga spel såsom Super Monkey Ball, PAC-MAN, Angry Birds, Words With Friends, Real Racing och Temple Run, vilket ledde till att iOS blev världens populäraste spelplattform.
Spel såsom Heads Up!, Pokémon Go, HQ och Fortnite har skapat gemensamma kulturupplevelser världen över, medan ny teknik har bidragit till mobilspel av konsolkvalitet såsom Vainglory, The Witness och Arena of Valor. Detta har inneburit en oöverträffad spelupplevelse för över en miljard kunder.

IV. Köp inuti appar och prenumerationer ger nya upplevelser

iPhone X visar appen Headspace på skärmen.
Tack vare köp inuti appar kan utvecklare erbjuda appar gratis så att kunderna kan prova dem innan de betalar för att få tillgång till fler funktioner. Med prenumerationer i appar såsom Headspace kan kunderna också få tillgång till nya funktioner.
Horace Dediu, analytiker, Asymco: ”App Store har helt förändrat hur människor får tillgång till och betalar för mjukvara och tjänster. Endast med styrkan hos ett ekosystem med mjukvara kan prenumerationer uppstå och växa till en sådan nivå. App Store skapade ett sätt för andra att bli framgångsrika – många fler än någon hade kunnat föreställa sig på sätt som ingen hade kunnat tänka sig – och gav människor chansen att skapa i helt nya dimensioner.”
När köp inuti appar infördes 2009 kunde kunder ladda ner en app och sedan betala för att få tillgång till olika nivåer och funktioner så att fler människor fick chansen att uppleva nya appar innan de valde att köpa dem. I juni 2010 hade en miljard USD betalats ut till utvecklare från köp inuti appar och betalappar.
2011 införde App Store stöd för prenumerationsappar och 2016 utökades stödet till alla 25 kategorier, bland andra spel, barn och hälsa och träning. Över 28 000 iOS-appar erbjuder nu prenumerationer, till exempel Netflix, iQiYi, Tinder, LinkedIn, Sing! By Smule, Headspace och Dropbox vilket gör det enkelt för miljontals nya kunder att snabbt upptäcka och anmäla sig till eller sluta prenumerera på de här tjänsterna. Prenumerationer har ökat med 95 procent mot föregående år och i skrivande stund (juni 2018) har utvecklare tjänat över 100 miljarder USD på App Store.

V. Streamad underhållning tar fart

Kvinna som tittar på en film på iPad utomhus.
Fler kunder tittar på tv-program, filmer och video i farten.
Richard Plepler, ordförande och vd, HBO: ”När vi bestämde oss för att introducera HBO NOW fanns det ingen tvekan om att vår exklusiva partner för lanseringen skulle vara Apple. Ett av de viktigaste ögonblicken i HBO:s historia var när vi presenterade streamingtjänsten med Apple och när HBO NOW kom till App Store.”
App Store har varit kärnan i den snabba utvecklingen av video på mobila enheter. De stora skärmstorlekarna och upplösningen på iPhone och iPad har gjort kunderna mer bekväma med att titta på video i farten medan tjänster såsom HBO NOW, Hulu, Netflix och Sling TV samt det rikliga utbudet av kvalitetsprogram gör att kunderna kan uppleva underhållning som de gillar när och var de vill.

VI. Kreativitet, produktivitet och utbildning sträcker sig utanför kontorets och klassrummets väggar

Apple Pencil som används för liggande stolen på iPad.
Tack vare appar för kreativitet, produktivitet och utbildning kan kunderna lära sig på roliga och engagerande sätt.
James Cuda, grundare och CEO på Savage Interactive som skapade Procreate: ”Redan från början ville vi sälja Procreate exklusivt via App Store eftersom vi på så sätt kunde nå ut till kunder överallt och det blev enkelt att erbjuda nya funktioner, svara på feedback och se till att konstnärer får bästa möjliga upplevelse. Det har varit livsomvälvande att vara en del av App Stores resa där miljontals av våra kunder upptäcker skapande av digital konst för första gången, medan många branschledande konstnärer märker vilken mäktig kombination iPad Pro och Apple Pencil är. Procreate skulle helt enkelt inte ha varit möjlig utan App Store.”
Yan Lin, CEO på Dr. Panda som har utvecklat populära barnspel: ”Tack vare de otroliga möjligheter som App Store har medfört har Dr. Panda förändrats från ett litet kinesiskt start-up-företag till ett globalt varumärke för barn, som både barn och föräldrar gillar, med 50 miljoner nerladdningar världen över på bara sex år.”
Lanseringen av iPad 2010 gav kunder enorma möjligheter att skapa och lära sig saker. Yrkesverksamma världen över väljer iPad Pro för att utforska kreativitet och produktivitet på nya nivåer, tack vare att den är så bärbar och mångsidig, och elever och studenter på alla nivåer drar nytta av iPad som ett verktyg för att jobba och spela. Idag kan kunderna uppleva över 1,3 miljoner appar som har utformats särskilt för iPad, till exempel Procreate, Lightroom, Microsoft Office 365 och Prêt-à-Template, som gör att de kan vara kreativa i farten utanför kontoret eller studion och varsomhelst där de får inspiration.
Med sina över 200 000 utbildnings- och referensappar såsom Explain Everything och The Elements från Touch Press har iPad bidragit till mångsidiga och engagerande sätt att lära sig saker på, uttrycka kreativitet och uppmuntra till samarbete. Utbildningsappar som Froggipedia, WWF Free Rivers och Boulevard AR har snabbt tagit till sig förstärkt verklighet (AR) för att göra lärandeupplevelsen ännu mer fängslande för elever.

VII. Appar för hälsa, träning och välbefinnande stiger i popularitet

Kayla Itsines på Sweat kör en träningsrutin på scen under WWDC.
Träningsappar såsom Sweat uppmuntrar iPhone-, iPad- och Apple Watch-användare att hålla sig aktiva och leva sundare.
Tobi Pearce, CEO och grundare av Sweat, en träningsapp och gemenskap för kvinnor samt Kayla Itsines, medgrundare av BBG Guide och Sweat Trainer: ”App Store ger Sweat möjlighet att nå ut till och påverka människors liv världen över genom hälsa och träning, skapa en större gemenskap och ge användarna mer flexibilitet gällande när, var och hur de tränar. Att vara en del av Apples ekosystem har gett oss ständiga tillväxtmöjligheter som helt har förändrat vår organisations bana.”
Francoise A. Marvel, MD, Corrie Health-teamet, Johns Hopkins, kardiologi: ”Under de senaste 10 åren har App Store bidragit till innovation inom patientvård genom att den har skapat en plattform för toppmoderna medicinappar såsom Corrie hos Johns Hopkins. Vår mobila hälsoforskning använder sig av App Store för att ge våra patienter tillgång till appar som räddar och förändrar liv.”
Apple Watch och HealthKit banade vägen för utvecklare att göra appar för hälsa, träning och välbefinnande mer innovativa, intelligenta och interaktiva vilket i sin tur har inspirerat kunder att bli mer aktiva och tänka mer på sin hälsa. Nerladdningen av dessa appar har ökat med 75 procent sedan lanseringen av Apple Watch och leds av appar som Zova, Nike, Lose It!, Dexcom, One Drop, Glow, 10% Happier och Yoga Glo.
Över 500 läkare och medicinforskare har använt Apples mjukvaruverktyg ResearchKit och CareKit till kliniska studier med över tre miljoner deltagare om tillstånd som rör allt från autism och Parkinsons sjukdom till rehabilitering i hemmet efter en operation och sjukgymnastik. Tack vare de här innovativa verktygen kan kunder i allt högre grad använda iOS- och Apple Watch-appar till att övervaka hälsa och välmående i allmänhet.

VIII. Hjälpmedelsappar ger nya möjligheter till samhällsgrupper

Lärare som arbetar med en elev som använder en iPad.
De inbyggda hjälpmedelsfunktionerna i iOS ger viktigt stöd till kunder med hjälpmedelsbehov.
Richard Ellenson, utvecklare och CEO på Cerebral Palsy Foundation: ”När det gäller hjälpmedelsteknik och hjälpmedel är det omöjligt att överskatta hur viktig App Store är. För personer med funktionsnedsättningar, yrkesverksamma, familjemedlemmar och alla som någonsin har undrat över potentialen hos en person som fungerar lite annorlunda – eller tampas med stora utmaningar – har App Store förändrat allt. Jag har sett den öppna möjligheter och frigöra potentialen hos tusentals personer. Det som ligger mig närmast om hjärtat är dock hur jag har sett den göra det här för min son: en smart och självständig 20-åring med cerebral pares. Min son tar sig runt i en rullstol, med den är bara ett verktyg för honom. Hans röst kommer från hans iPad, han gör sina läxor på iPad, hans sociala liv är knutet till appar på iPad, han hittar underhållning på iPad och har uppträtt med en imponerande enmansshow på sin iPad. Jag kan inte föreställa mig min sons liv utan den här tekniska magin och jag känner många andra som det är likadant för. Det är ingen överdrift att säga att App Store har varit det största framsteget för hjälpmedel någonsin.”
David Niemeijer, grundare och CEO, AssistiveWare, som har skapat hjälpmedelsappar: ”App Store har gjort världen mycket mer tillgänglig och har gjort det enklare för AssistiveWare att förverkliga sin vision om att skapa en värld utan kommunikationshinder. Utan den hade AssistiveWare förmodligen fortfarande varit ett enmansföretag inom Mac-utveckling. Nu tillhandahåller vi kommunikationsappar på iOS till över 200 000 personer i hela världen. Många av dem skulle inte ha kunnat kommunicera på ett effektivt sätt utan dem.”
Sedan 2009 har miljontals kunder använt appar såsom Lyft, Twitter, Starbucks och TED som drar nytta av de mångsidiga inbyggda hjälpmedelsfunktionerna i iOS, däribland VoiceOver, medan andra appar såsom Voice Dream Reader och CP Channel har inneburit ett viktigt stöd till grupper med hjälpmedelsbehov. Tack vare de smidigt integrerade hjälpmedelsfunktionerna hjälper de här apparna fler kunder och ger en mer inkluderande och engagerande användarupplevelse.

IX. Kodning inspirerar framtida generationer

Fyra utvecklingsstudenter på WWDC18.
Utvecklingsstudenter på WWDC strävar efter att förbättra sina kunskaper om mjukvaruutveckling och reser från hela världen för att bilda en unik och stödjande gemenskap under och efter konferensen.
Amanda Southworth, vd på Astra Labs som skapade anxietyhelper och Verena: ”Apple har utan tvivel revolutionerat hur utvecklare och användare samspelar. Än idag fortsätter App Store att förnyas och är i en klass för sig. Jag arbetar inom den ideella sektorn, och det är viktigt att arbetet som vi gör enkelt går att hitta och distribuera. Och det är precis det som App Store har gjort. Den har skapat möjligheter som jag är evigt tacksam för, och jag är verkligen glad över att ingå i den gemenskap som finns på App Store.”
Masako Wakamiya, utvecklare av hinadan som bygger på den traditionella japanska helgdagen som kallas dockfestivalen: ”När jag hade fyllt 82 började jag fundera på att skapa spel som äldre också skulle kunna tycka om. Vänner lärde mig att programmera och jag skapade en app till iPhone. Andra frågar ofta ”Vad fick dig att göra det?”. Eftersom äldre människor ofta brukar blicka tillbaka tycker jag att det är bättre att ta ett steg framåt, hoppa på nya saker och göra våra liv rikare. Min app stöder japanska, engelska och kinesiska och jag kan därmed få kontakt med människor världen över tack vare den här appen. Bara tanken på detta gör mig glad och det är verkligen tack vare App Store.”
Varje år är Apple värd för tusentals mjukvaruutvecklare från jordens alla hörn som pratar om de senaste utvecklingarna inom appar under Worldwide Developers Conference (WWDC). Sedan 2013 har Apple delat ut stipendier till omkring 150 studenter som får delta, och sedan 2018 har detta antal utökats till över 350 duktiga studenter och medlemmar inom STEM-organisationer (vetenskap, teknik, konstruktion och matematik) från 42 olika länder. Stipendiaterna får en gratisbiljett till konferensen, logi och ett ettårigt medlemskap i Apple Developer Program. Tidigare års vinnare har startat egna ideella STEM-organisationer för att uppmuntra andra studenter att lära sig att koda och har skapat appar som tar itu med frågor såsom psykisk hälsa, säkerhet och klimatförändringar.
Apple introducerade programmet Alla kan koda 2016 för att uppmuntra människor att lära sig, skriva och undervisa i kod. Idag är programmet tillgängligt för miljontals elever världen över som kan lära sig att koda, lösa problem och skapa appar som förändrar framtiden. 2016 lanserade Apple även Swift Playgrounds, en innovativ iPad-app som levandegör verkliga kodningskoncept med ett interaktivt gränssnitt. Appen är till för elever i alla åldrar och nybörjare som får utforska hur man arbetar med Apples kodningsspråk Swift.

X. Nya App Store-funktioner uppmuntrar till upptäckter

iPhone X där Idag-fliken är vald i App Store.
Den nya Idag-fliken fokuserar på spännande appberättelser medan separata flikar för appar och spel gör det enklare för kunder att upptäcka nya appar att ladda ner.
Dan Gray, studiochef för ustwo Games som skapade Monument Valley: ”Vi byggde hela vårt team kring App Store och vi har kunnat låta miljontals människor världen över spela våra spel – människor som aldrig har sett sig själva som spelare. Uppdateringen av App Store har visat spelare skaparna bakom appar som de använder varje dag. Appar med en mänsklig sida är något väldigt positivt och genom att visa hur de görs kan vi inspirera nästa generations skapare från jordens alla hörn.”
2017 presenterade Apple en helt ny App Store och skapade därmed en plats som kunderna kan använda varje dag, med särskilda flikar för spel och appar där de kan hitta vad de letar efter eller inspireras att prova något nytt. De kan dessutom lära sig om skaparna bakom appar som de gillar att använda. App Store har nu 500 miljoner besökare varje vecka som ägnar mer tid åt att upptäcka nya appar än någonsin tidigare, och hundratals av berättelserna på Idag-fliken har lästs av mer än en miljon människor.

XI. AR-revolutionen väntar

Pojke sitter framför en LEGO-byggnad i ett rum och håller i en iPad med LEGO AR City på skärmen.
Med iOS 11 blev förstärkt verklighet tillgängligt för hundratals miljoner iPhone- och iPad-användare i ett slag, och iOS blev därmed världens största AR-plattform.
John Hanke, CEO, Niantic: “When we founded Niantic, we set out to develop technology that would inspire people to explore their communities, exercise and have fun with friends and family out in the real world. In addition to making Pokémon GO and Ingress easily accessible to hundreds of millions around the world, the App Store has done a fantastic job of shining a spotlight on our player communities, thoughtfully crafting stories to inform and educate our players, and making the ongoing feature rollout easy for our development team
Förstärkt verklighet är en omvälvande teknik som tar virtuella upplevelser till den verkliga världen och förändrar hur kunderna både arbetar och spelar. 2017 introducerade Apple ARKit 1.0 och med ett slag blev iOS världens största AR-plattform som är tillgänglig för hundratals miljoner iPhone- och iPad-användare. Idag skapar över 3 000 AR-appar på App Store, till exempel Kings of Pools, Alice in Wonderland AR Quest och Houzz, ett ännu mer engagerande sätt för kunderna att handla, lära sig saker och spela spel. Apple levererade den tredje ARKit-uppdateringen till utvecklare under WWDC i juni 2018 och gjorde det möjligt för AR-appar som LEGO att använda delade upplevelser där flera användare kan spela ett spel eller samarbeta kring projekt samt permanenta AR-upplevelser som gör det möjligt att påbörja ett pussel på ett bord och komma tillbaka till det senare.
Med Core ML blir appar smartare genom att snabbt och intelligent förstå bilder, video och text och erbjuda nya och spännande upplevelser. När Core ML används kan man använda snygga filter på bilder med BeCasso, lägga på roliga effekter med SnapChat och personer med nedsatt syn kan enkelt förstå världen omkring dem med Seeing AI. Allt medan data skyddas.

Media

Bilder på App Stores jubileum

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48