UPDATE 26 februari 2019

Apple lyfter fram de bästa bilderna tagna med iPhone över hela världen

iPhone-fotografer över hela världen delade med sig av sina bästa bilder under utmaningen Shot on iPhone och fångade fantastiska ögonblick med värdens populäraste kamera. De tio bästa bilderna kommer att visas på reklamskyltar i utvalda städer, i Apple Store-butiker och på nätet. De vinnande bilderna är tagna med flera olika modeller, från iPhone Xs Max till iPhone 7, och visar hur bra kamerorna är.
De tio vinnarna kommer från länder som Singapore, Tyskland, Vitryssland, Israel och USA, vilket visar spridningen på de medverkande iPhone-fotograferna. Bilderna föreställer bland annat färgsprakande stadsmiljöer, nyfikna djur, kreativa speglingar och skönheten i det vardagliga.
Vår internationella domarpanel – Pete Souza, Austin Mann, Annet de Graaf, Luísa Dörr, Chen Man, Phil Schiller, Kaiann Drance, Brooks Kraft, Sebastien Marineau-Mes, Jon McCormack och Arem Duplessis – berättar varför de valde just de här bilderna.

Utmaningen Shot on iPhone – vinnarna

Shot on iPhone Xs Max av Alex Jiang
IG: @justphotons
Alex Jiang (US), iPhone XS Max

Chen Man säger: ”Det här är en bild med vackra färger och en berättande komposition. Om du zoomar in kan du se detaljerna i varje familj och deras unika touch. Basketkorgen är placerad mitt i bilden och tillför ytterligare ett berättande lager.”

Annet de Graaf säger: ”Arkitekturens narrativ. Det finns faktiskt liv bakom fasaden på ett genomsnittligt bostadshus i en okänd stad. Starka färger och en perfekt komposition med basketkorgen mitt i! Bra blick.”
Shot on iPhone Xs Max av Blake Marvin
IG: @blakemarvin
Blake Marvin (USA), iPhone XS Max

Austin Mann säger: ”Den här bilden har krävt stort tålamod och fantastisk timing … tack vare iPhone-kamerans zero shutter lag och smarta hdr kan vi se både tvättbjörnens ögon och de mörka skuggorna i stammen … något som tidigare hade varit nästan omöjligt med naturligt ljus.”

Phil Schiller säger: ”Det snabba ögonkastet som tvättbjörnen/tjuven ger fotografen är ovärderligt, vi kan nästan höra den säga ’backa långsamt så blir ingen skadad’. Snygg användning av svart och vitt med fokus på tvättbjörnen och insidan av den ihåliga trädstammen skapar ett organiskt ögonblick fruset i tiden.”
Shot on iPhone Xs Max av Darren Soh
IG: @darrensohphoto
Darren Soh (Singapore), iPhone XS Max

Phil Schiller säger: ”En spegling som ser ut som en tavla, två världar som har kolliderat. Du tvingas fundera över var och hur bilden togs, fågeln som flyger i hörnet är det enda tecknet på liv i en i övrigt surrealistisk komposition.”

Chen Man säger: ”Förvrängning och spegling ur ett märkligt perspektiv – den här bilden skapar en fantastisk känsla.”
Shot on iPhone 7 av Nikita Yarosh
IG: @yarosh.nikita_
Nikita Yarosh (Vitryssland), iPhone 7

Austin Mann säger: ”Jag älskar att den här bilden är så lättillgänglig – du behöver inte åka till Island för att fotografera något vackert, det finns rakt framför näsan på dig. Linjernas dragning, den starka färgen, känslan av gammalt och nytt ... det här är helt enkelt en suverän bild.”

Luísa Dörr säger: ”Jag gillar bildens enkelhet – kompositionen, ljuset, detaljerna, allt ser bra ut. Sen ser du en liten linje som ser fel ut och tvingar dig att fundera över vad som hände, var bilden är tagen, vem som var där. För mig är en bra bild inte bara en bild som är kraftfull eller vacker, utan en som får dig att tänka – och fortsätta tänka.”
Shot on iPhone X av Dina Alfasi
IG: @dinalf
Dina Alfasi (Israel), iPhone X

Sebastien Marineau-Mes säger: ”Jag älskar hur den hjärtformade pölen ramar in subjektet och ger en glimt av världen medan subjektet hastar förbi.”

Brooks Kraft säger: ”Ett unikt perspektiv och ett nytt sätt att fotografera de populära speglingarna. Jag gillar att subjektet är tydligt, men att man inte är riktigt säker på hur bilden är tagen. Pölen är hjärtformad, med en fin symmetri runt subjektet. Den här bilden är möjlig tack vare iPhone-kamerans skärpedjup i normalt läge. Det hade varit svårt att hålla allt i fokus med en dslr-kamera.”
Shot on iPhone 8 Plus av Elizabeth Scarrott
IG: @liz.scarrott
Elizabeth Scarrott (USA), iPhone 8 Plus

Brooks Kraft säger: ”Ett porträtt som fångar barndomens förundran i en vacker inramning. Suverän komposition som både visar barnets personlighet och omgivningen.

Pete Souza säger: ”Snygg porträttbild och användning av bakgrunden för att skapa kontext. Barnets ansikte är optimalt placerat – bakgrunden direkt bakom henne är ren och distraherar inte. Inramningen är bekant – jag har förmodligen stått på exakt samma ställe. Men bilden liknar inte någon annan som jag har sett från samma plats.”
Shot on iPhone Xs av Andrew Griswold
IG: @andrewgriswold
Andrew Griswold (USA), iPhone XS

Jon McCormack säger: ”Bilden är väldigt väl genomtänkt och genomförd. Bakgrundsmönstret håller samman bilden och de upprepade mindre versionerna av mönstret i vattendropparna skapar visuellt intresse. Den kreativa användningen av skärpedjup är utmärkt.”  st. The creative use of depth of field here is excellent.” 

Sebastien Marineau-Mes säger: ”Väldigt unik komposition och färgpalett som utnyttjar styrkorna hos iPhone Xs. Det jag tycker är mest intressant är bakgrundsmönstret, som förstärks och förvrängs på ett unikt sätt i varje vattendroppe. Jag lockas att studera mönstret för att lista ut vad det är.”
Shot on iPhone Xs Max av Bernard Antolin
IG: @bernardantolin
Bernard Antolin (USA), iPhone XS Max

Kaiann Drance säger: ”Det ser ut som en enkel scen, men det var ett bra val att använda svartvitt för att skapa en annan stämning. Det bidrar till att ta fram den dramatiska kontrasten i molnen och landskapet runtomkring.”
Shot on iPhone Xs av Lie Adi Darmawan
IG: @adidarmawan
Lie Adi Darmawan (USA), iPhone XS

Luísa Dörr säger: ”Landskapet känns som ett gammalt porträtt. Bergens struktur påminner om ett gammalt rynkigt ansikte. Porträtt och landskapsbilder är de äldsta formerna av mänsklig kreativ återgivning. Det är något med dem som hör till det undermedvetna, och det är framför allt det som tilltalar mig med den här bilden: det som jag inte kan förklara.”
Shot on iPhone 7 av Robert Glaser
IG: @yungbrioche
Robert Glaser (Tyskland), iPhone 7

Kaiann Drance säger: ”Läckert dynamiskt omfång. Det finns detaljer i hela bilden, i ängen, träden och molnen. En vackert djup himmel och allmänt behagliga färger.”
iPhone innehåller verktyg som hjälper vem som helst att ta bilder med avancerade kameror som erbjuder avancerade fototekniker. Innovationer som Smart hdr ger bilder med större detaljskärpa i ljusa och mörka bildområden, användarna kan justera skärpedjupet i förhandsgranskningen i realtid och i efterhand1 och avancerad djupsegmentering i porträttläge gör det möjligt att ta mer sofistikerade porträtt med proffsig bokeh med A12 Bionic-chippet och nästa generation Neural Engine.

    1 Smart hdr och skärpedjupsjustering finns på iPhone Xs, iPhone Xs Max och iPhone XR.

Media

Bilder på vinnarna i Shot on iPhone utmaningen

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48