PRESSMEDDELANDEN 18 april 2019

Apple utökar sina globala återvinningsprogram

Apples återvinningsrobot Daisy.
Daisy, Apples återvinningsrobot, kommer nu att montera isär använda iPhone-enheter som har lämnats in till Best Buy i USA och KPN i Nederländerna.
Cupertino, Kalifornien – Idag meddelade Apple att man utökar sina återvinningsprogram och fyrdubblar antalet platser i USA dit kunderna kan skicka sin iPhone för att monteras isär av återvinningsroboten Daisy. Daisy monterar isär och återvinner använda iPhone-enheter som har lämnats in till Best Buy-butiker i USA och KPN-butiker i Nederländerna. Kunderna kan även lämna in sina berättigade enheter för återvinning i en Apple Store eller via apple.com som en del av Apple Trade In-programmet.
Apple har tagit emot nästan en miljon enheter genom Apple-programmen och varje Daisy kan montera isär 1,2 miljoner enheter varje år. 2018 renoverade företaget fler än 7,8 miljoner Apple-enheter och hindrade över 48 000 ton elektriskt avfall från att hamna på soptippen.
”Avancerad återvinning måste bli en viktig del av leveranskedjan för elektronik och Apple banar väg för att driva på vår bransch i rätt riktning” sa Lisa Jackson, Apples VP för Environment, Policy and Social Initiatives. ”Vi jobbar hårt för att utveckla produkter som våra kunder kan lita på länge. När det är dags att återvinna dem hoppas vi att våra program ska vara så bekväma och fördelaktiga att alla vill lämna in sina gamla enheter.”
Olika iPhone-modeller på Daisy.
Daisy kan montera isär 200 iPhone-enheter varje timme.
Nu kan Daisy montera isär 15 olika iPhone-modeller i en takt av 200 enheter per timme, så att ännu mer viktiga material kan återanvändas. När material har återvunnits av Daisy återanvänds det i tillverkningsprocessen. Kobolt är ett huvudmaterial i batterier, så Apple skickar batterier som Daisy har återvunnit uppåt i leverantörskedjan. De kombineras sedan med rester från vissa tillverkningsanläggningar, och kobolt som har återvunnits genom denna process används nu för första gången för att göra helt nya Apple-batterier – ett verkligt slutet kretslopp för detta värdefulla material.
Apple använder även 100 procent återvunnet tenn som en huvudkomponent i logikkorten i elva olika produkter. Tack vare att företaget tillverkar en aluminiumlegering av 100 procent återvunnen aluminium har nya MacBook Air och Mac mini nästan hälften så stort koldioxidavtryck som tidigare modeller. I år börjar aluminium som har samlats in genom Apple Trade In-programmet smältas ner till höljen för MacBook Air.
Apple meddelade idag även att man har öppnat ett materialåtervinningslabb för att kunna forska mer kring återvinning och upptäcka framtida återvinningsprocesser. Vid den här nya anläggningen på över 800 kvm i Austin, Texas ska man försöka hitta innovativa lösningar med robotteknik och maskininlärning för att förbättra traditionella metoder som riktad demontering, sortering och strimling. Labbet kommer att samarbeta med såväl Apples ingenjörsteam som forskare för att undersöka och föreslå lösningar på branschens återvinningsutmaningar.
Apple fortsätter att utöka sina program för att se till att alla enheter används så länge som möjligt. Antalet Apple-butiker och auktoriserade servicepartners har ökat till över 5 000 över hela världen. Förra hösten lanserade Apple en ny metod för att optimera reparationer av iPhone-skärmar som gör att tusentals fler fristående butiker kan erbjuda tjänsten. Apple lanserade även ett program för batteribyte och -återvinning för alla sina produkter.
Idag släppte Apple sin miljörapport för 2019, som innehåller ytterligare information om företagets lösningar för klimatförändringar, till exempel att 44 av dess leverantörer har förbundit sig att använda 100 procent  förnybar energi för sin Apple-tillverkning. Läs rapporten på https://www.apple.com/se/environment. Företaget firar Jordens dag den 22 april med Today at Apple-pass med miljötema i alla Apple-butiker. Passen lyfter fram berättelser och appar och spel från App Store som hyllar jorden och får människor att fundera över sin roll i ekosystemet. Apples Jordens dag-utmaning uppmuntrar Apple Watch-användare att träna utomhus i 30 minuter eller mer för att få en speciell Jordens dag-belöning och märken för Meddelanden.1
iPhone med Jordens dag-innehåll i App Store.
App Store firar Jordens dag genom att lyfta fram appar och spel som hjälper människor att hylla jorden och leva hållbart.
Apple stöder även de miljöfokuserade stiftelserna Conservation International, SEE Foundation och The Recycling Partnership och utvidgar därmed sitt arbete inom bevarande och resurseffektivitet från förra året.

Bilder på Daisy och Jordens dag

    1 För att se Aktivitetsutmaningen måste användare ha iOS 12.1.3 och watchOS 5.1.3 eller senare.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48