PRESSMEDDELANDEN 11 april 2019

Apple överträffar sitt mål för ren energi med nya leverantörsåtaganden

Företaget satsar 2,5 miljarder US-dollar på miljöinitiativ

Infografik över initiativet för ren energi.
Förra året köpte Apple och dess leverantörer ren energi motsvarande strömförbrukningen i över 600 000 hem i USA.
Cupertino, Kalifornien – Apple meddelade idag att företaget nästan har dubblerat antalet leverantörer som har åtagit sig att bara använda ren energi i sin produktion för Apple. Det totala antalet är nu 44. Tack vare samarbetet mellan Apple och leverantörerna kommer Apple att överträffa sitt mål om 4 gigawatt förnybar energi i leverantörskedjan till 2020 med mer än en extra gigawatt, beräknat över tidsperioden. Meddelandet kommer ett år efter Apples tillkännagivande om att företagets samtliga globala anläggningar drivs av 100 procent förnybar energi.
”Varje gång en av våra leverantörer ansluter sig till vårt arbete mot klimatförändringar tar vi ett steg närmare en bättre framtid för nästa generation,” säger Lisa Jackson, Apples Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives. ”Vi har gjort det till vår prioritet att se till att våra leverantörer håller samma miljöstandarder som vi håller och hoppas att vårt samarbete visar andra vad som är möjligt. Även om vi är stolta över vårt meddelande idag, så kommer vi inte att sluta sträva efter förändring inom branschen för att bidra till övergången till ren energi över hela världen.”
Apple och leverantörerna har investerat i solenergi.
För att minska utsläppen från tillverkningen av produkter har Apple och leverantörerna investerat i eller upphandlat en blandning av teknik för ren energi, inklusive vind- och solenergi.
2018 minskade Apple sitt totala koldioxidavtryck för tredje året i rad, till stor del tack vare företagets program för ren energi. Tillverkningen står för 74 procent av Apples koldioxidavtryck, så programmet hjälper företagets leverantörer att öka sin energieffektivitet och gå över till förnybara energikällor. Förra året köpte Apple och dess leverantörer ren energi motsvarande strömförbrukningen i över 600 000 hem i USA.
Apple har utökat sin utbildning för leverantörer och sina stödinitiativ, inklusive sin Clean Energy Portal, en onlineplattform som hjälper leverantörerna att hitta förnybara energikällor globalt. Över 100 leverantörer har redan anmält sitt deltagande på webbplatsen. Förra året lanserade företaget även en unik fond tillsammans med tio av sina leverantörer, som bidrar till finansieringen av projekt för förnybar energi i Kina.
Ett av Apples projekt med gröna obligationer var utvecklingen av en ny aluminiumlegering.
Ett av de 28 miljöprojekten som finansierades genom Apples gröna obligationer var utvecklingen av en ny aluminiumlegering som består av 100 procent återvunna material.
Företaget presenterade även stora framsteg inom miljöarbetet genom att avsätta hela den utlovade summan på 2,5 miljarder US-dollar till gröna obligationer, den största summan från ett amerikanskt företag. Tack vare den nu slutförda tilldelningen på 2,5 miljarder till gröna obligationer har företaget bidragit till 40 miljöinitiativ runt om i världen. I dessa ingår projekt som Apple har skapat för att täcka sin totala strömförbrukning – från och med januari 2019 kommer omkring 66 procent av all förnybar energi som Apple använder från sådana initiativ. 
Apples gröna obligationer stödjer även ett påfallande antal områden inom miljöforskning och miljöinnovation. Projekten omfattar soltak i Japan, en akvifer för att lagra vatten i Oregon, USA och utvecklandet av en speciell legering tillverkad av 100 procent återvunnet aluminium, som nu finns i de senaste MacBook Air- och Mac mini-modellerna.
Läs mer om Apples miljöengagemang på apple.com/se/environment.
Listan över nya leverantörer som åtagit sig att följa målet: Advanced International Multitech, Arkema, AT&S, Bemis Associates, Biel Crystal (HK) Manufactory Ltd., BOE, Catcher Technology, Compal Electronics, Corning Incorporated, COSMO, DSM Engineering Plastics, ECCO Leather, Fastway Creation, Finisar, Goertek, Golden Arrow, H.B. Fuller, Hon Hai Precision Industry, Ibiden, Jabil, LEALEA Enterprise, Lens Technology, Lishen, Luxshare-ICT, Mega Precision, Nidec, Pegatron, Primax Group, Qorvo, Quadrant, Quanta Computer, RRD, RyPax, SanHuan, SDK, Solvay, STMicroelectronics, Sunway Communication, Sunwoda Electronics, Taiyo Ink Mfg. Co., tesa SE, TSMC, Wistron och Yuto.

Medier

Bilder på förnybar energi i Apples leverantörskedja

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48