PRESSMEDDELANDEN 27 juni 2019

Jony Ive ska grunda oberoende designföretag med Apple som kund

Jony Ive och Tim Cook på Apple Park.
Jony Ive och Tim Cook vid lanseringen av iPhone XR september 2018.
Cupertino, Kalifornien – Apple tillkännagav i dag att Sir Jony Ive, Apples chefsdesigner, slutar på företaget senare i år för att grunda ett oberoende designföretag som kommer att ha Apple som en av sina viktigaste kunder. Samtidigt som Ive ägnar sig åt personliga projekt kommer han att samarbeta med Apple i en mängd olika projekt via sitt nya företag. 
”Jony är en unik person i designvärlden. Hans roll i Apples pånyttfödelse kan inte överskattas: från 1998 års banbrytande iMac till iPhone och det makalöst ambitiösa Apple Park som han på senare tid har ägnat så mycket energi och omsorg”, säger Apples CEO Tim Cook. ”Apple kommer även fortsättningsvis att dra nytta av Jonys talanger genom direkt samarbete med honom på unika projekt, och genom det fortlöpande arbetet i det briljanta och passionerade designteam han har byggt upp. Vi har haft ett nära samarbete under många år, och jag är glad över att vår relation fortsätter att utvecklas och ser fram emot att arbeta med Jony många år framöver.”
Designteamets ledare Evans Hankey, vice president för Industrial Design, och Alan Dye, vice president för Human Interface Design, kommer att rapportera till Jeff Williams, Apples chief operating officer. Både Hankey och Dye har haft ledande roller i Apples designteam under många år. Williams har lett utvecklingen av Apple Watch från första början och kommer att ägna mer av sin tid till att arbeta med designteamet i deras studio.
”Efter nästan 30 år och oräkneliga projekt är jag mest stolt över det arbete vi har lagt ner på Apple för att skapa ett designteam med arbetsmetoder och en kultur som saknar motstycke. Teamet är i dag starkare, mer livfullt och mer talangfullt än någonsin i Apples historia”, konstaterar Ive. ”Teamet kommer säkerligen att blomstra under skicklig ledning av Evans, Alan och Jeff, som alla har varit bland mina närmaste medarbetare. Jag har stort förtroende för mina designkollegor på Apple, som förblir mina nära vänner, och jag ser fram emot att arbeta tillsammans med dem under många år framöver.”  
Apples designteam, som har tilldelats otaliga designpriser, för samman kreatörer från hela världen och många olika kunskapsområden, exempelvis användargränssnitt, industriell design, grafisk design, teckensnittsdesign, haptisk design och ljuddesign.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48