UPDATE 23 oktober 2019

Första året med Apple Entrepreneur Camp – en ovärderlig erfarenhet för 100 innovatörer

Apple Entrepreneur Camp.
Wysas grundare och vd Jo Aggarwal arbetade tillsammans med produktteknikern Anurita Srivastava (sittande) kring vilka funktioner som ska ingå i appens färdplan på Apple Entrepreneur Camp. Företaget är baserat i Indien och teamet, som helt består av kvinnor, använder AI till att förbättra tillgången till psykiatrisk vård.
Idag har Apple slutfört premiäråret för Apple Entrepreneur Camp i och med att fjärde omgången för 2019 är avslutad. Apple Entrepreneur Camp har skapats särskilt för organisationer som grundats av och leds av kvinnor, och hjälper entreprenörer att ta fram nästa generation banbrytande appar. Man anordnar tekniklabb, enskild rådgivning från Apples experter och tekniker samt mentorskap, inspiration och insikter från Apples högre ledning. Efter avslutat labbmoment får deltagarna löpande stöd och blir del i en växande skara av särskilt duktiga f.d. deltagare som kan hjälpa till att skapa och utveckla företag.
Kvinnliga ledare och deras team från 42 företag har deltagit i de olika omgångarna, som äger rum en gång i kvartalet. Apples tekniker och experter jobbar då tillsammans med deltagarna kring ämnen såsom apputveckling, design, de senaste framstegen inom maskininlärning och förstärkt verklighet samt, om deltagarna önskar det, tips om pr och marknadsföring. Företagen blir även inbjudna att delta i WWDC, så att de kan utveckla sina appar på Apples mest avancerade plattformar och fortsätta att bygga relationer med branschledande aktörer. 
”Jag är imponerad av hur drivna första årets Entrepreneur Camp-innovatörer är och hur mycket de brinner för detta. De använder appar till att förändra människors liv och lösa problem, från att bygga kontakter för underrepresenterade grupper inom teknik till att göra solenergi billigare och ge människor verktyg för att kunna förbättra sin psykiska hälsa”, säger Esther Hare som är Senior Director för Worldwide Developer Marketing på Apple och även arbetar med initiativet Women@Apple. ”Det är så fint att höra dessa fantastiska kvinnliga ledare berätta att Entrepeneur Camp har hjälpt dem att göra sina appar ännu bättre och gett dem självförtroende och verktyg för att bygga nya kontakter, bilda stödnätverk och skaffa riskkapital. Och det här är bara början.”
Jhanvi och Ketaki Shriram.
Systrarna Jhanvi och Ketaki Shriram deltog i andra omgången av Apple Entrepreneur Camp på Krikeys kontor i San Francisco. Krikey-appen drar nytta av tekniker såsom ARKit för att skapa spel som gör att människor åter lär sig att samverka med naturen.
Det här är systrarna Jhanvi och Ketaki Shriram som deltog i andra omgången av Apple Entrepreneur Camp. De har grundat och skapat Krikey, en mobilapp med förstärkt verklighet som bygger broar mellan den naturliga och digitala världen i hopp om att kunna inspirera människor till att komma närmare naturen. När Jhanvi och Ketaki hörde talas om Apple Entrepreneur Camp undrade de först om de var tillräckligt erfarna för att kunna ansöka. De fick snart reda på att omgången var riktad till utvecklare på flera olika nivåer och företagsledare i olika stadier i verksamhetsutvecklingen. Det här var en chans att erhålla stöd såväl från Apples experter som från andra entreprenörer i samma sits. 
”Det handlar om potential kontra bevis”, säger Krikeys vd Jhanvi Shriram”. Vi kvinnor får ofta höra att vi måste visa vad vi går för och försvara våra framgångar, till och med om vi har doktorerat eller tagit en MBA. Apple Entrepreneur Camp var en plats där vi verkligen kände att vi fick stöd och där vår potential uppmärksammades.”
Under Apple Entrepreneur Camp utvecklade Jhanvi och Ketaki Gorillas!, ett AR-spel där flera spelare får uppleva Rwandas djungel med en familj bergsgorillor. Gorillas! skapades i samarbete med The Ellen Fund och har som huvudmål inte att underhålla utan snarare att frammana empati och få människor att vilja bevara naturen. Krikey utvecklades med de kraftfulla verktygen och funktionerna i ARKit och Metal, med fängslande miljöer och ekosystem som resultat. Under Apple Entrepreneur Camp fick Jhanvi och Ketaki chansen att demonstrera Gorillas! för Apples experter.
”Vi jobbade direkt med Apples team och fick feedback om designmetoder som hjälpte oss att lösa ett problem i vår app. Ett problem som vi visste att vi hade men inte hade någon aning om hur vi skulle lösa.” säger Krikeys tekniska chef Ketaki Shriram. ”Vi gjorde några viktiga förbättringar utifrån vad vi lärde oss, till exempel ett testläge där man kan prova spelet innan man registrerar sig. Det har fungerat väldigt bra.” 
Ketaki och Jhanvi Shriram demonstrerar Gorillas! på iPhone.
Ketaki och Jhanvi Shriram använde tiden på Apple Entrepreneur Camp till att förbättra Gorillas! som de två månader senare lanserade i samarbete med The Ellen Fund.
Hittills har Apple Entrepreneur Camp tagit emot 100 deltagare från 13 olika länder. Nästa omgång äger rum 28 januari till 5 februari 2020 och ansökningar tas emot fram till 15 november på developer.apple.com/entrepreneur-camp.
Här är alla företag som deltagit i Apple Entrepreneur Camp 2019:
Abylight Studios
BetterMe
Boxies
Create2Thrive, Inc.
CUCO Health
Deepr Dating
D’efekt
Dirty Dog Software
eBibelot, Inc.
Estudio Chispa
expeet
Flame Soft AB
Frogg
Gurbani
Hopscotch Technologies Inc.
Iceclip
imagiLabs AB
Krikey, Inc.
LactApp Women Health
Lake Coloring
Literacy Matters Foundation
Ohhh, Inc.
Peekaboo Studios
Peppy Pals
Quin
SALT for my Squid
Seneca Women
Shine
StoryUP Studios
Struct Club Inc.
The Dots
Train Your Eyes
TRASH INC.
treebetty
Trill Project, Inc.
True Wine
Virtue
warehouse apps LLC
WeParent
WishUpon
Wysa
Zimela

Medier

Bilder från Apple Entrepreneur Camp

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48