UPDATE 8 oktober 2019

macOS Catalina ute nu

Med Apple Arcade på Mac, helt nya underhållningsappar och Sidecar som gör arbetsytan på Mac större med iPad

MacBook Pro med macOS Catalina.
Nu finns macOS Catalina, med Apple Arcade på Mac, helt nya underhållningsappar och de nya suveräna funktionerna Sidecar, Röststyrning och Skärmtid.
macOS Catalina, den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för datorer, finns nu som kostnadsfri mjukvaruuppdatering. Med macOS Catalina kan användarna uppleva Apple Arcade, en banbrytande spelabonnemangstjänst med nya exklusiva spel från några av världens mest kreativa utvecklare. Ett nytt tillskott till den suveräna underhållningen på Mac är helt nya Mac-versioner av apparna Apple Music, Apple Podcaster och Apple TV i Catalina. Med den nya funktionen Sidecar kan du göra arbetsytan större med iPad som extra skärm eller inmatningsenhet och använda Apple Pencil med Mac-appar. Med Röststyrning, den banbrytande hjälpmedelsfunktionen, kan användaren styra Mac helt med rösten. Mac Catalyst är en ny teknik i Catalina som gör det enkelt för externa utvecklare att införa iPad-appar på Mac. Det innebär att användarna nu kommer att kunna börja använda Mac-versioner av sina favoriter bland iPad-apparna, till exempel Twitter, TripIt, Post-It, GoodNotes och Jira och snart ännu fler. Och för första gången kommer Skärmtid till Mac, en funktion som ger användarna insyn i hur mycket tid de ägnar åt appar och webbplatser så att de bättre kan bestämma hur de vill använda sin tid.

Apple Arcade: Nu på Mac App Store

Ett abonnemang på Apple Arcade kostar 59 kr per månad och då får användarna obegränsad tillgång till en oöverträffad katalog med spel på Mac. Alla går dessutom att spela på iPhone, iPad, iPod touch och Apple TV. Det går till och med att spela på flera enheter, så användare kan fortsätta på det senast sparade spelet oavsett om de är hemma eller ute på vift. På Mac går det att spela med tangentbord och styrplatta eller mus och många spel har dessutom stöd för spelkontroller som trådlösa Xbox-kontroller med Bluetooth och PlayStation DualShock 4. 
Apple Arcade-abonnenter får fullversionen av alla spel, inklusive uppdateringar och tillägg, utan reklam eller krav på extra köp. Istället för att betala för varje spel kan användaren ladda ner valfritt Apple Arcade-spel direkt från den nya Arcade-fliken i Mac App Store. Apple Arcade innehåller spel för alla åldrar så att alla kan hitta något de gillar, från action- och äventyrsspel till party- och pusselspel. Den här tjänsten lanseras med en kostnadsfri provperiod på 30 dagar och i varje abonnemang ingår åtkomst för upp till sex familjemedlemmar med Familjedelning. Hela katalogen med hundra spel blir tillgänglig under de kommande veckorna och fler spel kommer varje månad, bland annat spännande nya actionspel, äventyrsspel, rollspel, racingspel och strategispel.

Nya underhållningsappar: Apple Music, Apple Podcaster och Apple TV

Tre helt nya appar – Apple Music, Apple Podcaster och Apple TV – ersätter iTunes och gör det enkelt och roligt att upptäcka och uppleva musik, tv-program, filmer och poddar på Mac. Den nya appen Musik är snabb och innehåller över 50 miljoner låtar, spellistor och musikvideor. Användarna har tillgång till hela sitt musikbibliotek och det går fortfarande att köpa ny musik från iTunes Store. 
Apple Podcaster har över 700 000 program i sin katalog och det finns möjlighet att automatiskt få notis om nya avsnitt direkt när de blir tillgängliga. Appen har även nya programkategorier, utvalda samlingar och avancerade sökalternativ så att användarna kan söka efter avsnitt utifrån aktuella händelser, personer och till och med fraser.
Apple TV-appen samlar olika sätt att hitta och titta på filmer och tv-program i en och samma app samt innehåller Apple TV-kanaler, anpassade rekommendationer och över 100 000 filmer och tv-program att bläddra bland, köpa eller hyra i iTunes. Och Apple TV+, Apples abonnemangstjänst med originalvideo, finns även i Apple TV-appen på Mac från den 1 november.

Sidecar: Gör arbetsytan på Mac större och kreativare med iPad 

Med nya funktionen Sidecar kan användaren göra arbetsytan på Mac större genom att använda iPad som en extra skärm och på så sätt få mer plats för arbetet. Tack vare Sidecar kan du använda en iPad-skärm till att rita, skissa eller skriva med Apple Pencil i en Mac-app från Apple eller andra utvecklare med stöd för inmatning med penna. Sidecar körs som en trådbunden anslutning så användarna kan ladda iPad medan de jobbar eller trådlös anslutning för bättre rörlighet när de använder appar för allt från illustration och videoredigering till 3D-appar som Photoshop, Illustrator och Zbrush.
Kvinna som använder MacBook och iPad med Sidecar.
Med Sidecar kan användarna göra arbetsytan på Mac större med iPad som en extra skärm eller dra nytta av kraften hos iPad och Apple Pencil för att rita, skissa eller skriva i Mac-appar.

Hjälpmedel: Nu kan alla göra ännu mer med Mac

macOS Catalina innehåller banbrytande hjälpmedelsfunktioner så att användare med funktionsvariationer kan göra mer med sina enheter. Röststyrning är ett helt nytt sätt för användare att styra Mac- och iOS-enheter helt med rösten. Funktionen använder den senaste versionen av Siris röstigenkänningsmotor för att transkribera talad text och göra det möjligt att redigera text med rösten. Nya siffror och rutnät ger dig verktyg för att interagera med nästan vilken app som helst och ljudbehandlingen sker enbart på enheten. För användare med nedsatt syn visar Hovra över text högupplöst text i ett särskilt fönster när man hovrar över text och gränssnitt och Zooma skärmen ser till att en skärm är inzoomad medan den andra är i standardupplösning. 

Mac Catalyst: Ännu fler suveräna appar på Mac

I macOS Catalina finns även Mac Catalyst, en ny teknik som innebär att apputvecklare enkelt kan bygga Mac-versioner av sina färdiga iPad-appar. iPad-ekosystemet omfattar över en miljon iPad-appar och nu kommer användarna att se fler av sina favoritappar på Mac än någonsin tidigare, till exempel Twitter, GoodNotes, TripIt från SAP, Post-it, Morpholio Board, Rosetta Stone, Jira, Proloquo2Go med flera. De här apparna och många andra finns från och med idag i Mac App Store där användarna kan ladda ner och uppleva dem, och andra spännande Mac Catalyst-utvecklade appar kommer att släppas under de kommande veckorna. 

Skärmtid: Övervaka familjens Mac-användning

Med macOS Catalina kommer Skärmtid till Mac för första gången. Funktionen ger användare insyn i hur mycket tid de ägnar åt appar och webbplatser. Med Skärmfri tid kan användarna schemalägga tid då de inte använder Mac och med Appbegränsningar kan de styra över hur mycket tid de ägnar åt specifika appar, webbplatser och appkategorier. Tack vare iCloud kombinerar Skärmtid all användning och synkar inställningar för Skärmfri tid och Appbegränsningar mellan enheterna. Och med Familjedelning kan föräldrar använda Skärmtid till att skaffa insyn i barnens aktivitet på olika Apple-enheter.
MacBook Pro med Skärmtid.
Skärmtid finns nu för Mac, så att användarna får information och verktyg för att bättre hantera den tid som de ägnar åt appar och webbplatser.

Säkerhet och integritet: Större användarkontroll än någonsin

Säkerhetsuppdateringar i Catalina skyddar på ett bättre sätt macOS från manipulering, hjälper till att skydda appar och ger användarna ökad kontroll över sina data. macOS Catalina körs nu i en egen skrivskyddad volym, vilket innebär att det är helt separat från alla andra data, så systemfilerna kan aldrig skrivas över av misstag. Gatekeeper, Apples teknik för att se till att endast betrodd mjukvara körs på Mac, kontrollerar nu så att appar inte innehåller kända säkerhetsproblem medan nya dataskydd kräver att alla appar får tillstånd innan de får åtkomst till användarens dokument. Varje Mac med det Apple-designade T2 Security-chippet har nu stöd för aktiveringslåset, precis som på iPhone och iPad. Så om användaren någon gång tappar bort sin Mac eller om den blir stulen är det bara ägaren själv som kan radera och återaktivera den. Med Godkänn med Apple Watch kan användare godkänna specifika uppmaningar genom att bara trycka på sidoknappen på Apple Watch. 

Fler funktioner i macOS Catalina 

  • Nya appen Hitta kombinerar Hitta min iPhone och Hitta mina vänner i en smidig app på Mac, iPad och iPhone. Hitta kan hjälpa användarna hitta en borttappad Mac, även om den är offline och i viloläge genom att skicka ut Bluetooth-signaler som kan uppfattas av Apple-enheter i närheten och sedan skicka vidare platsen för Mac-enheten till iCloud så att användaren kan hitta den med appen Hitta.
  • Bilder har ett nytt stilrent sätt att bläddra bland bilderna och visar på ett smart sätt användarens bästa bilder.
  • Safari har en uppdaterad startsida som använder förslag från Siri för att lyfta fram sidor som används ofta, bokmärken, iCloud-flikar, markeringar från läslistan och länkar som skickas i Meddelanden.
  • I Mail i macOS Catalina finns möjlighet att blockera mejl från specifika avsändare, stänga av notiser från alltför aktiva trådar och sluta prenumerera på reklammejllistor.
  • Anteckningar har en helt ny gallerivy, kraftfullare sökverktyg och fler samarbetsalternativ.
  • Påminnelser har gjorts om med ett helt nytt användargränssnitt som gör det enklare att skapa, ordna och spåra påminnelser.
Appen Hitta på iPhone kan användas till att hitta en borttappad Mac.
Nya appen Hitta kan hjälpa dig att hitta en borttappad Mac, även om den är offline och i viloläge.
Tillgänglighet
macOS Catalina släpps idag som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering till Mac-datorer som började säljas i mitten av 2012 eller senare. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla områden eller på alla språk. Mer information finns på apple.com/se/macos/catalina.

Medier

Bilder på macOS Catalina

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48