PRESSMEDDELANDEN 18 mars 2020

Apple presenterar nya iPad Pro med banbrytande LiDAR-teknik och stöd för styrplatta i iPadOS

Nya Magic Keyboard som utformats för iPad Pro har en svävande design, ett bakbelyst tangentbord och en styrplatta, vilket ger den bästa skrivupplevelsen någonsin på en iPad

Nya iPad Pro.
Vi presenterar den mest avancerade iPad Pro-modellen någonsin och ett nytt Magic Keyboard.
Cupertino, Kalifornien – Apple presenterade idag sin mest avancerade iPad Pro. iPad Pro har nu A12Z Bionic-chip och är snabbare och kraftfullare än de flesta bärbara Windows-datorer. Nya iPad Pro får en kamera med ultravidvinkel och mikrofoner i studiokvalitet samt banbrytande LiDAR-teknik som ger toppmoderna funktioner för att läsa av djup. Detta möjliggör fler proffsarbetsflöden och man kan använda professionella foto- och videoappar. LiDAR-tekniken i kombination med proffskameror, rörelsesensorer, proffsprestanda, proffsljud, Liquid Retina-skärm och kraftfulla appar gör att iPad Pro ökar sitt försprång som världens bästa enhet för förstärkt verklighet (AR). Nya iPad Pro går att beställa från och med idag på apple.com
Med iPadOS 13.4 ger Apple iPad stöd för styrplatta så att kunderna kan interagera med iPad på ett helt nytt sätt. Istället för att kopiera macOS har man skapat en helt ny upplevelse för styrplattan på iPad. När användaren flyttar fingret över styrplattan förändras pekaren på ett elegant sätt och lyfter fram olika delar i användargränssnittet. Med Multi-Touch-gesterna på styrplattan kan användaren snabbt och enkelt navigera i hela systemet utan att lyfta handen.
Nya iPad Pro och Magic Keyboard.
Magic Keyboard till iPad Pro med styrplatta ger den bästa skrivupplevelsen någonsin på iPad.
Apple presenterade idag även nya Magic Keyboard till iPad Pro. Magic Keyboard ger den bästa skrivupplevelsen någonsin på en iPad, med en svävande design med smidig vinkeljustering, bakbelyst tangentbord och styrplatta. Magic Keyboard kommer att finnas att köpa i maj.
”Nya iPad Pro har avancerad teknik som tidigare aldrig funnits på mobila enheter”, säger Apples vice vd för Worldwide Marketing Phil Schiller. ”Den kombinerar den mest avancerade mobila skärmen med kraftfulla prestanda, proffskameror, proffsljud, banbrytande LiDAR-teknik och nya Magic Keyboard med styrplatta. Det här är ytterligare ett enormt steg framåt för iPad. Det finns ingen annan enhet i världen som liknar nya iPad Pro och vi tror att våra kunder kommer att älska den.” 
”Vi gör iPad ännu mer kapabel och mångsidig genom att införa stöd för styrplatta i iPadOS”, säger Apples vice vd för Software Engineering Craig Federighi. ”Vi har noga övervägt hur man bäst integrerar användningen av styrplatta i en miljö som främst styrs med fingret samtidigt som vi behåller allt som kunderna redan kan och gillar med iPad. Vi är oerhört glada över att ge alla de miljontals människor som använder iPadOS idag det här nya sättet att interagera med iPad.” 

Pro Performance with A12Z Bionic Chip

iPad Pro är byggd för de mest krävande uppgifterna, till exempel att redigera video i 4K eller designa 3D-modeller, och får ytterligare en prestandaökning med det nya A12Z Bionic-chippet. Den åttakärniga grafikprocessorn i A12Z Bionic-chippet, förbättrad kylarkitektur och finjusterade prestandareglage ger iPad Pro högre prestanda än någon annan iPad. När detta kombineras med den åttakärniga processorn och kraftfulla Neural Engine, som möjliggör nästa generation appar, finns det inget annat chip som kan erbjuda de otroliga prestanda som finns i tunna och lätta iPad Pro. Kunderna kan vara produktiva och kreativa hela dagen, med ett suveränt batteri som räcker i upp till tio timmar1, snabbare wifi-anslutning2 och LTE i gigabit-klass som är 60 procent snabbare3 med stöd för fler LTE-band än någon annan surfplatta.
Videoredigering på nya iPad Pro
A12Z Bionic-chippet med kraftfulla Neural Engine erbjuder otroliga prestanda och möjliggör nästa generation appar.

Proffsskärm

Den heltäckande Liquid Retina-skärmen på 11 tum respektive 12,9 tum är världens mest avancerade mobila skärm. Tack vare stödet för stort färgomfång (P3) kan kunderna glädjas åt bilder, videor, appar och spel med otroligt klara och verklighetstrogna detaljer. ProMotion-tekniken justerar automatiskt skärmens uppdateringsfrekvens upp till 120 Hz för otroligt mjuk rullning och respons. Och oavsett var kunderna tar med sig iPad Pro eller hur de interagerar med den bidrar True Tone-tekniken, den höga ljusstyrkan och antireflexbehandlingen till bästa möjliga visningsupplevelse på en mobil enhet.
ProCreate på nya iPad Pro.
Den eleganta Liquid Retina-skärmen med True Tone, den höga ljusstyrkan och antireflexbehandlingen ger en fantastisk visningsupplevelse.

Proffskameror

Proffskamerasystemet på iPad Pro har en 12 MP-kamera med vidvinkel för otroliga bilder och 4K-video och har nu en 10 MP-kamera med ultravidvinkel som zoomar ut två gånger för att få med innehåll med ett mycket bredare synfält. Tack vare den andra kameran finns det dubbelt så många bild- och videomöjligheter så att man kan använda olika perspektiv och flera kameror, vilket helt ändrar spelreglerna för proffsen.
Kamerorna på iPad Pro.
iPad Pro skapar otroliga bilder och 4K-video och har nu en 10 MP-kamera med ultravidvinkel.

Proffsljud med mikrofoner i studiokvalitet

iPad Pro har nu fem mikrofoner i studiokvalitet som spelar in otroligt rent ljud och de tystaste detaljerna. Den ger en fängslande ljudupplevelse med fyra högtalare som automatiskt justeras i vilken riktning som helst, oavsett hur du håller den. Kombinationen av proffskameror, proffsljud och den stora skärmen gör iPad Pro till en mångsidig mobil studioenhet för filmskapare, videoproffs, poddskapare och andra kreativa proffs.
Livsstilsbild på iPad Pro i en studio.
Appar som DoubleTake från FiLMiC Pro, som kommer nästa månad, drar nytta av proffskamerorna och mikrofonerna i studiokvalitet för att förvandla iPad Pro till en mobil studio för videoproduktion.6

Banbrytande LiDAR-teknik

Den banbrytande LiDAR-tekniken öppnar möjligheter som inte tidigare har funnits på en mobil enhet. LiDAR-tekniken mäter avståndet till föremål i omgivningen som är upp till fem meter bort. Detta fungerar både inomhus och utomhus och i nanosekundhastigheter på fotonivå. De nya ramverken för djup i iPadOS kombinerar djuphetspunkter som mäts med LiDAR-tekniken, data från båda kamerorna och rörelsesensorerna, och förstärks av algoritmer för datorseende i A12Z Bionic-chippet som ger en mer detaljerad förståelse av situationen. Den täta integreringen av dessa möjliggör AR-upplevelser i en helt ny klass på iPad Pro. 
Alla befintliga ARKit-appar får direkt AR-placering, förbättrad rörelseregistrering och People Occlusion. Med den senaste uppdateringen av ARKit med Scene Geometry API kan utvecklare dra nytta av kraften hos den nya LiDAR-tekniken för att möjliggöra scenarier som tidigare aldrig varit möjliga.
LiDAR-tekniken förbättrar appen Mätverktyg, vilket gör att det går snabbare och enklare att automatiskt beräkna någons längd, medan praktiska vertikala linjer och kantlinjer automatiskt visas så att kunderna snabbare kan mäta föremål med större precision. Appen Mätverktyg har nu även en linjalvy som ger mer detaljerade mätningar och gör att användarna kan spara en lista med alla mätningar tillsammans med skärmavbilder för framtida bruk.

Stöd för styrplatta kommer till iPadOS

iPadOS 13.4 ger iPad stöd för styrplatta för första gången. Detta ger en mer naturlig skrivupplevelse och större precision vid uppgifter som att skriva och markera text, arbeta med kalkylblad och använda proffsarbetsflöden. Pekaren har utformats för en iPad-upplevelse som främst är baserad på pekfunktioner. Den visas som en cirkel som markerar appar på hemskärmen och i Dock, användargränssnitt och textfält så att användarna tydligt kan se vad de kan klicka på. Flytande gester på styrplattan gör det enkelt att växla mellan appar, öppna appväxlaren och aktivera Dock, Kontrollcenter och appar i Slide Over. 
Stödet för styrplattan i iPadOS har utformats så att den fungerar suveränt med apparna som kunderna använder varje dag. Det är lekande lätt att använda en styrplatta med iPad, från att smidigt skrolla genom webbsidor i Safari och bildbibliotek i Bilder till att redigera text med precision i Anteckningar och snabbt läsa och ordna mejlen i Mail. De flesta tredjepartsappar fungerar utan några ändringar och utvecklarna kan göra ännu mer med nya API:er som låter dem leverera unika appupplevelser. 
Uppdateringar av Apples iWork med apparna Pages, Numbers och Keynote drar nytta av styrplattan fullt ut och öppnar upp ett helt nytt sätt att jobba med dokument på iPad. Det går lätt och smidigt att skriva och redigera text i Pages, det är enklare än någonsin att jobba med flera objekt i Keynote och de nya precisionsnivåerna gör det lekande lätt att jobba även med riktigt stora kalkylblad. Ytterligare funktioner inkluderar nya snygga nya mallar i Pages och Keynote samt gör det enkelt för användare att skapa nya fina dokument, och för första gången i iWork kan användare lägga till en anfang för att få ett stycke att sticka ut med en stor, dekorativ första bokstav. Det kommer också att bli enklare än någonsin att Samarbeta med support för fildelning i iCloud och möjlighet att redigera dokument även offline. 
En rörlig bild som visar stödet för styrplatta på nya iPad Pro.
iPadOS 13.4 ger iPad stöd för styrplatta för en naturligare skrivupplevelse.

Proffstillbehör med Magic Keyboard

Utöver andra generationen Apple Pencil4 och en uppdaterad Smart Keyboard Folio5 finns nu nya Magic Keyboard. Magic Keyboard fästs automatiskt vid iPad Pro och visar upp den eleganta Multi-Touch-skärmen med sin svävande design. Det fungerar lika bra i knät som på skrivbordet. Den unika gångjärnsmekanismen möjliggör steglös justering av visningsvinkeln i upp till 130 grader. Magic Keyboard har en bärbar och skyddande design och är ett tangentbord i full storlek med bakbelysta tangenter. Saxmekanismen med en millimeters slaghöjd bidrar till den bästa skrivupplevelsen någonsin på en iPad. 
Magic Keyboard har genomströmsladdning via usb-c så att usb-c-porten på iPad Pro hålls fri för externa hårddiskar, skärmar och andra tillbehör. Styrplattan på Magic Keyboard där du kan klicka var du vill kompletterar pekdesignen på iPad så att du enkelt kan navigera och justera med precision, vilket gör iPad Pro-upplevelsen ännu mer mångsidig och produktiv.
Nya iPad Pro med Magic Keyboard och Apple Pencil.
Magic Keyboard till iPad Pro visar upp den eleganta Multi-Touch-skärmen med sin svävande design.
Priser och tillgänglighet
 • Nya iPad Pro går att beställa från och med idag på apple.com och i Apple Store-appen i trettio länder och regioner (bland annat USA). iPad Pro finns i butiker från nästa vecka.
 • Nya iPad Pro 11 tum och 12,9 tum kommer att finnas i silver och rymdgrått. En startkonfiguration på 128 GB ger proffskunder mer utrymme för appar och innehåll. Övriga konfigurationer är 256 GB, 512 GB och 1 TB.
 • iPad Pro 11 tum kostar från 9 995 SEK för Wi-Fi-modellen och 11 795 SEK för Wi-Fi + Cellular-modellen. iPad Pro 12,9 tum kostar från 12 495 SEK för Wi-Fi-modellen och 14 295 SEK för Wi-Fi + Cellular-modellen på apple.com
 • Utbildningsrabatt kan utnyttjas av nuvarande och nyantagna högskolestudenter och deras föräldrar samt lärare, personal och hemundervisningslärare i alla årskurser. Mer information hittar du på apple.com/se-edu/shop.
 • iPadOS 13.4 med stöd för styrplatta kommer den 24 mars som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering till alla iPad Pro-modeller, iPad Air 2 och senare, iPad femte generationen och senare och iPad mini 4 och senare. 
 • Stöd för styrplatta kommer att finnas för alla iPad-enheter som kör iPadOS 13.4 och fungerar med Apples Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 och Magic Keyboard till iPad Pro. Det finns även stöd för Bluetooth- och usb-möss från tredje part. 
 • Magic Keyboard till iPad Pro kommer att finnas att köpa i maj för 3 695 SEK till iPad Pro 11 tum och 4 295 SEK till iPad Pro 12,9 tum med layouter för fler än trettio språk, däribland franska, förenklad kinesiska, japanska, spanska och tyska. 
 • Apple Pencil (andra generationen) till iPad Pro kostar 1 595 SEK. Nya Smart Keyboard Folio till nya iPad Pro finns i rymdgrått för 2 195 SEK till iPad Pro 11 tum och 2 495 SEK till iPad Pro 12,9 tum med layouter för fler än trettio språk, däribland franska, förenklad kinesiska, japanska, spanska och tyska. 
 • Kunder kan byta in godkända enheter mot ett presentkort på Apple Store eller tillgodohavande för sitt köp. Apple återvinner enheter som inte är berättigade till tillgodohavande kostnadsfritt.
 • Kunder som handlar online från Apple kan göra iPad och Apple Pencil (2:a generationen) mer personlig med gratis gravyr. 
 • Med AppleCare+ kan kunderna utöka sin begränsade garanti och få förtur till teknisk support dygnet runt.
 • Alla kunder som köper en iPad från Apple får tillgång till kostnadsfri Personal Setup, i butik eller online, där de kan få tips på hur man anpassar sin iPad, ställer in mejl, hittar nya appar på App Store och mycket annat. 

Bilder på iPad Pro

  1 Batteritiden beror på enhetens inställningar, användning och andra faktorer. De faktiska resultaten kan variera.
  2 Jämfört med föregående iPad Pro-modell.
  3 Nätverkshastigheten beror på operatörens nätverk.
  4 Apple Pencil (andra generationen) säljs separat.
  5 Smart Keyboard säljs separat.
  6 Applar finns tillgängliga på App Store. Tillgänglighet och appar kan komma att ändras. Appfunktionerna visas bara i illustrationssyfte och kanske inte är tillgängliga för tillfället för varje app. Kontakta med enskild app-utvecklare för tillgängliga funktioner. Apple Arcade kräver en prenumeration.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48