UTTALANDE FRÅN APPLE 14 mars 2020

Apples åtgärder i samband med COVID-19

Till Apple-familjen över hela världen
Den globala spridningen av COVID-19 påverkar oss alla. Hos Apple sätter vi människorna i främsta rummet. Vår övertygelse om att tekniken kan förändra liv och vår förhoppning om att det kan vara ett värdefullt verktyg i stunder som denna ligger till grund för allt vi gör. Lärare arbetar innovativt med att få distanslektioner att kännas givande och intressanta. Företag experimenterar med nya sätt att fortsätta vara produktiva. Och experter på det medicinska området kan diagnostisera sjukdomar och nå ut till miljontals människor med viktiga uppdateringar på ett ögonblick. Vi alla anpassar oss och reagerar på olika sätt och Apple vill spela en fortsatt roll i att hjälpa och stärka människor och samhällen.
Men det globala arbetet med att skydda de mest sårbara, studera viruset och ta hand om de sjuka kräver all vår omsorg – och vi måste alla hjälpas åt. Jag vill berätta om hur vi bidrar på olika sätt.
Ge tillbaka
Apples bidrag till insatser mot COVID-19 – både för att behandla de som är sjuka och för att bidra till att minska pandemins påverkan på ekonomin och samhället – har nu nått upp till 15 miljoner US-dollar världen över. 
Vi matchar även våra medarbetargåvor två-till-en för att stödja COVID-19-insatser lokalt, nationellt och internationellt. 
På våra kontor och i våra butiker
Till att börja med vill jag uppmärksamma Apples familj i Kina. Även om infektionstakten har minskat dramatiskt vet vi att effekterna av COVID-19 fortfarande är högst påtagliga. Jag vill uttrycka min stora tacksamhet till vårt team i Kina för deras beslutsamhet och anda. Från och med idag öppnar alla våra butiker i Kina igen. Jag vill också tacka våra driftteam och partner för deras otroliga insatser i att återställa vår leveranskedja. Det vi har lärt oss tillsammans har hjälpt oss att utveckla goda arbetssätt som hjälper oss oerhört i vår reaktion världen över. 
En av dessa lärdomar är att det effektivaste sättet att minska riskerna för att viruset sprids är att öka avståndet mellan människor. I och med att infektionstakten fortsätter att växa på andra platser kommer vi att vidta fler åtgärder för att skydda våra medarbetare och kunder.
Vi kommer att stänga alla våra Apple Store-butiker utanför Kina fram till den 27 mars. Vi strävar efter att ge våra kunder utmärkt service. Våra onlinebutik är öppen på www.apple.com. Du kan även ladda ner Apple Store-appen i App Store. Kunderna kan besöka support.apple.com/sv-se för att få service och support. Jag vill tacka våra otroliga Retail-team för deras engagemang i att berika våra kunders liv. Vi är alla så tacksamma för er.
På alla våra kontor rör vi oss mot flexibel bemanning i hela världen utanför Kina. Detta innebär att våra medarbetare ska jobba på distans om det är möjligt och de som behöver vara på plats ska följa särskilda riktlinjer för att se till att det finns så gott om utrymme mellan varje person som möjligt. Vi kommer att fortsätta med omfattande djuprengöring på alla våra kontor och vi lanserar nya hälso- och temperaturkontroller. 
Alla våra timanställda kommer fortsätta att få betalt enligt våra vanliga rutiner. Vi har utökat våra riktlinjer för ledighet för att kunna tillgodose olika behov som har uppstått i samband med COVID-19 för egen del eller av familjeskäl. Det kan till exempel röra sig om att bli frisk från en sjukdom, ta hand om en närstående som är sjuk, obligatorisk karantän eller problem med barnomsorg när skolor är stängda.
För våra användare och partner
Vi vet att våra användare alltid behöver sina Apple-produkter, och framför allt i tider som dessa. Vi uppvisar därför samma kreativitet och engagemang när vi möter den här utmaningen som i allt annat vi gör.  
Apple News har lanserat en ny sektion om COVID-19 där användarna kan vara säkra på att hitta de senaste kontrollerade rapporterna från pålitliga nyhetskällor. 
Som du kanske har sett kommer vår årliga Worldwide Developers Conference vara i ett helt nytt onlineformat i år. Vi ser det här som en möjlighet att samla utvecklare världen över på ett innovativt sätt.
Förväntningar för framtiden
Vi står utan tvivel inför stora utmaningar. Hela Apple-familjen är djupt tacksamma för de modiga räddningsarbetare, läkare, sjukskötare, forskare, folkhälsoexperter och tjänstemän som har lagt ner sin själ i att hjälpa världen att klara den här situationen. Vi kan inte vara säkra på när den största risken ligger bakom oss. 
Och samtidigt har jag känt mig inspirerad av den medmänsklighet och beslutsamhet som jag har sett bland oss runt om i världen. Som president Lincoln sa i en tid med motgångar: ”Vi står inför stora svårigheter och vi måste ta vårt ansvar. Eftersom situationen är ny måste vi tänka på nya sätt och agera på nya sätt.” 
Apple har alltid valt att möta stora utmaningar på det här sättet. Så kommer vi även att möta den här utmaningen. 
Tim

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48