Artikel 18 maj 2020

Apple Watch Pride Edition bidrar till att stärka samhörighet och aktivism över hela världen nu när Pride blir virtuellt

En animerad illustration av Pride-deltagare
Som nästan alla andra sistaårselever på gymnasiet, så har Elle Smith inte haft den sista termin som hon hade tänkt sig. Skolbalen blev inställd. Det är inte säkert att hon får fira studenten som vanligt. Men det finns en sak som Elle inte har kompromissat om – veckans virtuella möte med skolans LGBTQ-klubb Genders and Sexualities Alliance, där LGBTQ-elever och allierade kan träffas och finna samhörighet i gymnasiet i Austin, Texas. Elle startade om klubben under sitt första år på gymnasiet och har lett den sedan dess. 
”Det är inte alla som har en trygg och stöttande familjesituation”, förklarar Elle. ”Vi går alla miste om en massa olika livshändelser. Det handlar om att uppmärksamma förändringar i människors liv och fira de milstolpar som vi tycker är viktiga, samtidigt som vi kan känna oss trygga. Dessutom försöker vi att se till att eleverna kan ha roligt och koppla av också.” 
Elle Smith håller upp sin GLSEN-trofé.
I höstas fick Elle Smith utmärkelsen GLSENs Student Advocate of the Year.
Det är Elles aktivism och arbete med att skapa gemenskap som har lett till att hen fick utmärkelsen Student Advocate of the Year från GLSEN, en LGBTQ-organisation med rötter i USA som har inspirerat till och hjälper till med att leda en global rörelse som verkar för att få ett slut på diskriminering, trakasserier och mobbning i skolor. GLSEN ger stöd till elevaktivister som Elle och tillhandahåller resurser som hjälper dem att förändra sina samhällen, ett samtal i taget. 

”Pride-säsongen är en tid då det känns säkrare att vara sig själv. Det är en perfekt värld där du kan känna dig trygg, vara dig själv och göra din röst hörd.”

Det här arbetet är extra viktigt under Pride-månaden i juni varje år. I vanliga fall är det en tid av parader och protester, organisering och aktivism, festivaler och gemenskap. I år har Pride-sammankomsterna ställts in på många platser på grund av den pågående COVID-19-pandemin.  Men arbetet som utförs av aktivister såsom Elle har inte försvunnit – det har anpassats till det akuta behovet. 
”Pride-säsongen är en tid då det känns säkrare att vara sig själv. Det är en perfekt värld där du kan känna dig trygg, vara dig själv och göra din röst hörd”, säger Elle ”Jag tycker att alla som ingår i LGBTQ-organisationer har gjort ett fantastiskt jobb med att anpassa program och uppsökande till ett virtuellt format. Vi vill hålla bollen i rullning och se till att alla har tillgång till de resurser de hade haft tillgång till före COVID.”
GLSEN är bara en av LGBTQ-organisationerna som Apple ger direkt stöd till med sin årliga Apple Watch Pride Edition-kollektion med armband och urtavlor. Apple har inte bara som mål att hjälpa användarna att fira Pride i sina egna liv, utan även att ge direkt stöd till organisationer såsom GLSEN och aktivister såsom Elle att genomföra sitt arbete. 
Årets snygga och unika Pride Edition-sportband får för första gången sällskap av nya Apple Watch Nike Pride Edition-sportband. Båda finns nu från apple.com, Apple Store-appen och Apple-butiker och passar perfekt ihop med de nya matchande Pride-urtavlorna som kommer snart som en del av watchOS 6.2.5.
Tack vare sitt samarbete kan Apple och Nike ge stöd till LGBTQ-organisationer som gör viktigt påverkansarbete och skapar gemenskaper över hela världen, bland annat GLSEN, PFLAG, The Trevor Project, Gender Spectrum, The National Center for Transgender Equality och ILGA World, med mer än 1 500 medlemsorganisationer i över 150 länder och regioner. 

Bilder på Apple Watch Pride Edition

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48