PRESSMEDDELANDEN 22 juni 2020

Apple meddelar att Mac övergår till Apple-chip

Utvecklare kan börja bygga appar redan idag och de första systemen börjar levereras vid årsslutet, vilket inleder en två år lång övergångsperiod

Cupertino, Kalifornien – Denna historiska dag för Mac meddelade Apple att man kommer att börja använda Apples egna chip i världsklass på Mac. Detta kommer att ge branschledande prestanda och ny kraftfull teknik. Utvecklare kan nu komma igång med att uppdatera sina appar för att dra nytta av de avancerade funktionerna i Apples chip i Mac. Den här övergången innebär även att alla Apple-produkter får en gemensam arkitektur, vilket gör det mycket enklare för utvecklare att skriva och optimera sina appar för hela ekosystemet. 
Apple presenterade idag även macOS Big Sur som är nästa stora version av macOS. Det är den största uppdateringen på över tio år och den har funktioner för en smidig övergång till Apples chip. Utvecklare kan enkelt omvandla befintliga appar så att de kan köras på Apples chip och dra nytta av dess kraftfulla teknik och prestanda. Och för första gången kan utvecklare göra sina iOS- och iPadOS-appar tillgängliga även på Mac utan att ändra något. 
För att hjälpa utvecklare att komma igång med Apples chip lanserar Apple även Universal App Quick Start Program, som ger åtkomst till dokumentation, forumsupport, betaversioner av macOS Big Sur och Xcode 12 samt begränsad användning av Developer Transition Kit (DTK) – ett Mac-utvecklingssystem som bygger på Apples A12Z Bionic System on a Chip (SoC).
Apple planerar att leverera de första Mac-datorerna med Apple-chip vid årsslutet och att övergången ska vara klar om ungefär två år. Apple fortsätter att släppa och erbjuda support för nya versioner av macOS för Intel-baserade Mac-datorer i flera år framöver, och har nya spännande Intel-baserade Mac-datorer under utveckling. Övergången till Apples chip är det största klivet framåt någonsin för Mac. 
”Ända sedan start har Mac varit en plattform för stora förändringar och har legat i framkant vad gäller persondatorer. Idag meddelar vi att vi övergår till Apples chip, vilket gör det här till en historisk dag för Mac”, säger Tim Cook, Apples vd. ”Med sina kraftfulla funktioner och branschledande prestanda gör Apples chip Mac starkare och mer kapabel än någonsin. Framtiden för Mac har aldrig tidigare varit så här spännande.” 

Mac SoC-serien erbjuder kraftfulla nya funktioner och prestanda som är bäst i sin klass

I över tio år har Apple-teamet som designar Apples förstklassiga chip byggt och förfinat Apples SoC. Resultatet är en skalbar arkitektur som utformats särskilt för iPhone, iPad och Apple Watch, är branschledande när det gäller unika funktioner och prestanda per watt och gör dem alla till bäst i sin klass. Apple bygger vidare på den här arkitekturen och designar en serie SoC för Mac. Detta ger Mac branschledande prestanda per watt och grafikprocessorer med högre prestanda – vilket gör att apputvecklare kan utveckla ännu kraftfullare proffsappar och spel i toppklass. Och med åtkomst till teknik som Neural Engine blir Mac en suverän plattform för utvecklare som vill använda maskininlärning. Detta ger även alla Apple-produkter en gemensam arkitektur som gör det mycket enklare för utvecklare att skriva och optimera mjukvara för Apples hela ekosystem.

macOS Big Sur möjliggör övergång till Apples chip

I macOS Big Sur erbjuder Apple många olika tekniker för en smidig övergång till Apples chip. Tack vare allt som är inbyggt i Xcode 12, till exempel systemspecifika kompilatorer, redigeringsverktyg och felsökningsverktyg, kan de flesta utvecklare få igång sina appar på några dagar. Med binärfilen Universal 2 kan utvecklare enkelt skapa en och samma app som drar nytta av den inbyggda kraften och prestandan hos nya Mac-datorer med Apples-chip och samtidigt erbjuda stöd för Intel-baserade Mac-datorer. Med översättningstekniken i Rosetta 2 kan användare köra befintliga Mac-appar som ännu inte har uppdaterats – även sådana med insticksfiler. Virtualiseringstekniken gör att användare kan köra Linux. Utvecklare kan även göra sina iOS- och iPad-appar tillgängliga på Mac utan att ändra något.

Utvecklare kan komma igång redan idag tack vare Quick Start Program

Medlemmar i Apple Developer Program kan börja flytta sina appar till Apples chip redan idag genom att ansöka till Universal App Quick Start Program. Programmet erbjuder tillgång till dokumentation, forumsupport, betaversioner av macOS Big Sur och Xcode 12, och inbegriper begränsad användning av en DTK som gör att utvecklare kan bygga och testa sina Universal 2-appar. Denna DTK, som måste lämnas tillbaka till Apple när programmet avslutas, består av en Mac mini med Apples A12Z Bionic SoC och specifikationer för stationära datorer, inklusive 16 GB minne, en ssd på 512 GB samt olika Mac I/O-portar. Utvecklare kan ansöka till programmet på developer.apple.com och den totala kostnaden för programmet är 5695 SEK.
Dela artikeln

Bilder på mjukvara på utvecklare

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48