UPDATE 29 juni 2020

Apple hyllar åtta utvecklare vid årets Apple Design Awards

Vinnarna belönas för enastående design, innovation, påhittighet och tekniska bedrifter

En bild av Apple Design Award-trofén.
Apple Design Award-trofén har skapats av Apples designteam och är en symbol för exceptionella prestationer och skicklighet.
Apple presenterade idag åtta app- och spelutvecklare som får motta varsin Apple Design Award, var och en av dem speciellt utvald för sin briljans och kreativitet. Vinnarna av Apple Design Award har förverkligat helt nya idéer och visat prov på stor skicklighet i att använda Apples teknik. Apparna kommer från små och stora utvecklare i olika delar av världen och ger användarna nya sätt att arbeta, skapa och spela.
”Varje år visar app- och spelutvecklarna prov på en enorm skicklighet och vi vill lyfta fram de allra bästa bland dem”, säger Ron Okamoto, Apples vice vd för Worldwide Developer Relations. ”Att tilldelas en Apple Design Award är en mycket speciell prestation som är värd att uppmärksamma. Tidigare pristagare ligger bakom några av de mest anmärkningsvärda apparna och spelen genom tiderna. Med sitt visionära tänkande, sin beslutsamhet och sina rigorösa kvalitetskrav är de här utvecklarna inte bara en inspirationskälla för andra Apple-utvecklare, utan för oss alla på Apple.”

Vinnare av Apple Design Award: appar

Darkroom från Bergen Co. är en kraftfull app för bild- och videoredigering med ett elegant och användarvänligt gränssnitt. Den har suverän prestanda, intuitiva reglage och en layout som känns avslappnad samtidigt som den uppskattas genuint av proffsfotografer. Med Apple-teknik som bild- och kamera-API:er, snabbåtgärder på hemskärmen, kontextberoende menyer och haptiska signaler är Darkroom ett lysande exempel på ett professionellt mobilt redigeringsverktyg.
Darkroom-appen på iPhone 11 Pro.
Darkroom från Bergen Co., baserade i Los Angeles.
Looom, som har utvecklats av iorama.studio, är en animationsverkstad som har hämtat inspiration från appar för musikskapande. Både proffs och amatörer kan loopa handritade stop-motion-animationer i den här lekfulla och kreativa appen. Appens djupa funktionalitet och intuitiva gränssnitt kompletteras av verktyg med en egen och nyskapande utformning. Looom har skapats för iPadOS och utnyttjar Apple-teknik som Apple Pencil och Mörkt läge till fullo.
Looom-appen på iPad Pro.
Looom har utvecklats av iorama.studio, med kontor i Tel Aviv och Stockholm.
Shapr 3D från Shapr 3D ZRT är en kraftfull CAD-app för iPad som har potential att omvandla arbetsflödet för arkitektritningar och andra tekniska ritningar. Det behövs inget ritbord, så inspirationen kan flöda fritt när som helst, var som helst. Med bara en iPad och en Apple Pencil får industridesigners tillgång till en robust och lättanvänd verktygsuppsättning för att skapa komplexa 3D-modeller. Shapr 3D har skapats speciellt för iPad och drar nytta av ARKit samt dra och släpp. Senare i år kommer appen att använda LiDAR-teknik för att automatiskt generera korrekta 2D-planritningar och 3D-modeller av rum. Resultatet kan användas som grund för att göra ombyggnationer eller lägga till fler rum. Den nya designen kan sedan förhandsvisas i verklig skala med förstärkt verklighet, direkt i det ursprungliga rummet.
Shapr 3D-appen på iPad Pro.
Shapr 3D från Shapr 3D ZRT med bas i Budapest.
StaffPad, från StaffPad Ltd., konverterar handskrivna noter till digitala partitur med suveränt resultat. Appen riktar sig till tonsättare som vill ha en enkel lösning för att skriva och komponera musik digitalt. Den använder Apple-teknik som Apple Pencil, dra och släpp samt Core ML för att omvandla handskrivna noter till snygg och prydlig notskrift som kan redigeras med intuitiva gester eller Apple Pencil-verktyg.
StaffPad-appen på iPad Pro.
StaffPad från StaffPad Ltd., baserade i London.

Vinnare av Apple Design Award: spel

”Sayonara Wild Hearts” från utvecklaren Simogo och utgivaren Annapurna Interactive har lovordats för sin fantastiska design sedan det lanserades. ”Sayonara Wild Hearts” är ett videospel i form av ett popalbum som är både hoppingivande, snyggt och unikt, får adrenalinet att pumpa och höjer humöret. Spelet är fullt av färgstarka och surrealistiska landskap, fascinerande grafik och animationer och fängslande, rörligt spel. Det utnyttjar verkligen Apple-teknik som Metal, Game Center, spatiellt ljud och spelkontroller.
Scener från ”Sayonara Wild Hearts”.
”Sayonara Wild Hearts” från utvecklaren Simogo, baserad i Malmö och utgivaren Annapurna Interactive, baserad i Los Angeles.
I ”Sky: Children of the Light” från thatgamecompany flyger spelaren över böljande landskap i ett magiskt rike och hjälper himmelska väsen att hitta tillbaka till sin plats i himlen. Med sin smarta integrering för flera spelare och sin experimentella grafik är ”Sky: Children of the Light” ett banbrytande spel. Teamet använde Apple-teknik som en egenutvecklad Metal-motor, haptiska signaler, Game Center och spatiellt ljud.
Spelet ”Sky: Children of the Light” på iPad Pro.
”Sky: Children of the Light” från thatgamecompany, baserat i Los Angeles.
”Song of Bloom” från den oberoende utvecklaren Philipp Stollenmayer är ett unikt spel med en icke-linjär berättelse, fullt av smarta pussel. Spelaren upptäcker en historia som berättas i snabbt växlande konststilar under spelets gång. ”Song of Bloom” är innovativt och konstnärligt designat med en handgjord känsla.
Spelet ”Song of Bloom” på iPad Pro.
”Song of Bloom” från den oberoende utvecklaren Philipp Stollenmayer, baserad i Riedstadt i Tyskland.
”Where Cards Fall” från utvecklaren The Game Band och utgivaren Snowman är ett äventyrsspel med inspiration från verkliga livet, där spelaren ska bygga korthus som iscensätter minnet av avgörande upplevelser. Med hjälp av Apple-teknik som Metal, haptiska signaler, Game Center och iCloud blåser spelet liv i de drömlika pusslen med fängslande ljudupplevelser och en unik miniatyrstil.
Scener från ”Where Cards Fall”.
”Where Cards Fall” från utvecklaren The Game Band, baserad i Los Angeles och utgivaren Snowman, baserad i Toronto.
Fler än 250 utvecklare har belönats med en Apple Design Award under de senaste 20 åren. Det här erkännandet har visat sig fungera som ett bränsle för innovativa utvecklare som är pionjärer inom sina områden och sätter sin prägel på hela kategorier av appar. Tidigare vinnare som Pixelmator, djay, Complete Anatomy, HomeCourt, ”Florence” och ”Crossy Road” har satt nya standarder inom områden som historieberättande, gränssnittsdesign och användning av Apples verktyg och tekniker. 
Mer information om apparna och spelen finns på App Store.
Dela artikeln

Bilder från Apple Design Awards

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48