PRESSMEDDELANDEN 22 juni 2020

Apple lanserar macOS Big Sur med ny, elegant design

macOS Big Sur kommer med den största Safari-uppdateringen någonsin samt kraftfulla förbättringar av Meddelanden, Kartor och integritetsskydd

Meddelanden i macOS Big Sur visas på MacBook Pro.
macOS Big Sur, som presenterades vid WWDC20, kommer med en ny, elegant design och nya funktioner i Safari, Meddelanden och Kartor.
Cupertino, Kalifornien – Apple förhandsvisade idag macOS Big Sur, den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för datorer. macOS Big Sur har fått en elegant design som är helt ny men samtidigt välbekant. I Safari finns massor av nya funktioner, såsom en anpassningsbar startsida, elegant formgivna och mer användbara flikar, snabb och enkel översättning och en ny integritetsrapport. Med den uppdaterade Meddelanden-appen kan Mac-användare skicka och ta emot mer personliga och uttrycksfulla meddelanden och enkelt hålla koll på och interagera med gruppmeddelanden. Kartor erbjuder också en helt ny upplevelse, med fängslande funktioner för att navigera i och utforska världen.
”macOS Big Sur är en omfattande uppdatering som innebär ett stort kliv för vår beprövade kombination av kraften hos UNIX och användbarheten hos Mac, och representerar samtidigt vår största designrelaterade uppdatering på över tio år”, säger Craig Federighi, Apples vice vd för Software Engineering. ”Tack vare det moderna och stilrena utseendet, stora förbättringar av viktiga appar såsom Safari, Meddelanden och Kartor och nya integritetsfunktioner, är vi övertygade om att alla kommer att älska upplevelsen av banbrytande macOS Big Sur.
Den rymliga designen i macOS Big Sur visas på Mac och MacBook Pro.
macOS Big Sur har en ny, rymlig design som förenklar navigeringen samtidigt som den ger användaren fler lättillgängliga reglage.

Största designlyftet sedan lanseringen av Mac OS X

macOS Big Sur har en ny, rymlig design som förenklar navigeringen samtidigt som den ger användaren fler lättillgängliga reglage. Allt från fönsterhörnens rundning till färg- och verktygspalett har finslipats och de nya funktionerna ger tillgång till ännu mer information och kraft. Ikonerna i Dock har utformats för att påminna om ikonerna i Apples appekosystem och samtidigt behålla den distinkta Mac-känslan. Knappar och reglage finns i bakgrunden och lyfts bara fram när de behövs. Totalupplevelsen känns mer fokuserad, modern och välbekant, med få onödiga element och med användarens innehåll i blickfånget.
På den anpassningsbara menyraden finns ett helt nytt Kontrollcenter som ger snabb åtkomst till reglage från skrivbordet. Notiscenter har uppdaterats med mer interaktiva notiser och widgetar i ny design och olika storlekar som förser användaren med mer relevant information via ett snabbt ögonkast. Den nya utformningen av viktiga appar förenklar hanteringen av flera öppna fönster och gör det ännu enklare att interagera med appar.

En snabbare, mer personlig Safari-upplevelse med integriteten i centrum

I och med den största uppdateringen av Safari sedan dess ursprungliga lansering 2003 har världens snabbaste webbläsare blivit ännu snabbare, så att Safari nu är branschledande när det gäller snabbhet1 och batteritid.2 Den snabba JavaScript-motorn bidrar till att ge Safari högre prestanda än andra webbläsare på Mac och pc, och dessutom läser Safari in ofta besökta sajter i genomsnitt 50 procent snabbare än Chrome.1 Flikarna har gjorts om, vilket gör Safari-navigeringen snabbare och kraftfullare då fler flikar visas på skärmen, favikoner visas som standard så att öppna flikar är lättare att identifiera och användaren kan få en snabb förhandsvisning av en sida genom att bara hålla pekaren över fliken.
Safari innehåller nya funktioner med fler anpassningsmöjligheter vid webbsurfning. Användaren kan anpassa den nya startsidan med en bakgrundsbild och med avsnitt såsom läslista och iCloud-flikar. Tack vare inbyggd översättning kan Safari detektera och översätta hela webbsidor från sju olika språk med ett enda klick.3 Användaren kan anpassa sin upplevelse ytterligare med förbättrat tilläggsstöd, och i Mac App Store är det enkelt att hitta och ladda ner användbara Safari-tillägg i en ny kategori med utvalda tillägg, topplistor och mer.
Safari har alltid haft integritetsskydd inbyggt, och den nya integritetsrapporten ger ökad insyn i hur Safari skyddar olika surfaktiviteter på webben. Användaren kan välja när och på vilka webbsajter ett Safari-tillägg ska vara aktiverat, och verktyg såsom övervakning av dataintrång och lösenordshackning avslöjar aldrig dina lösenord, inte ens för Apple.
Nya integritetsrapporten i Safari på macOS Big Sur
Det finns en ny integritetsrapport i Safari som ger ökad insyn i hur Safari skyddar olika surfaktiviteter på webben.

Kraftfulla och uttrycksfulla meddelanden

I Meddelanden på Mac finns nya verktyg som gör det enklare att hantera viktiga konversationer och att skicka uttrycksfulla meddelanden. Användaren kan nåla fast sina favoritkonversationer överst i meddelandelistan för snabb åtkomst, och sökfunktionen har fått en helt ny utformning där resultaten ordnas som länkar, bilder och matchande termer, så att man lätt kan hitta det man letar efter. 
Med meddelandeeffekter kan användaren göra sina meddelanden mer personliga genom att lägga till ballonger, konfetti och mycket annat. Användare kan nu skapa och anpassa Memoji på Mac och uttrycka sig genom Memoji-märken som matchar deras sinnesstämning och personlighet. Och med en ny bildväljare och #bilder går det snabbt och enkelt dela bilder, gif-filer och videor. 
Nya funktioner för gruppmeddelanden bäddar för smidiga interaktioner med familj, vänner och kollegor. Med inbäddade svar kan användaren svara direkt på ett meddelande och även adressera ett meddelande direkt till en person i en gruppkonversation genom att bara skriva personens namn. Användaren kan även ställa in ett foto eller en Emoji för gruppkonversationer, som delas med alla gruppmedlemmarna.

Helt nya planeringsverktyg i Kartor

Kartor har fått en helt ny design i macOS Big Sur och innehåller nu nya funktioner för att utforska världen. Upptäck platser att besöka och saker att göra med guider från pålitliga källor. Eller skapa anpassade guider med egna favoriter bland restauranger, parker och semestermål som kan delas med vänner och familj. Få en 360-gradersvy av en destination med Se dig omkring, och studera detaljerade inomhuskartor av större flygplatser och köpcenter. Rutter för cykel och elfordon kan nu skapas på en Mac och skickas direkt till iPhone, så att de finns till hands när de behövs.
Nya funktionen Guider i Kartor visas på MacBook Pro.
Kartor har fått en helt ny design i macOS Big Sur, med nya funktioner såsom Guider från pålitliga experter som hjälper användare att upptäcka nya platser och saker att göra.

Branschledande integritetsskydd

Integriteten är helt central för Mac-upplevelsen, och med macOS Big Sur kan användare få ökad insyn och större kontroll över sin information. Den nya integritetsinformationen i Mac App Store har inspirerats av de praktiska och tydligt utmärkta näringsdeklarationerna på livsmedel och hjälper användare att förstå sig på hur integriteten i appar fungerar innan de laddar ner dem. Det gäller vilken slags information apparna kan samla in, såsom användning, kontaktinformation och plats, samt huruvida informationen delas med tredje part för spårningsändamål.

Utvecklarverktyg i världsklass

Över 20 miljoner Apple-utvecklare använder Mac för att skapa fantastiska upplevelser för iOS, iPadOS, macOS, watchOS och tvOS. Tack vare Xcode 12 är det enklare än någonsin att utveckla suveräna macOS-appar. SwiftUI har fått en större uppdatering som gör att utvecklare kan skriva hela appar i delad kod på alla Apple-plattformar och även enkelt lägga till anpassade Mac-funktioner, såsom fönster för inställningar. SwiftUI kan dessutom användas till ännu fler saker, såsom att köra de nya widgetarna för Mac, iPhone och iPad med delad Swift-kod.
Mac Catalyst, som lanserades förra året tillsammans med macOS Catalina, har gjort det enkelt för utvecklare att anpassa sina iPad-appar till Mac. Och i macOS Big Sur får Mac Catalyst-appar automatiskt det nya utseendet, samtidigt som utvecklare har tillgång till nya kraftfulla API:er och full kontroll över sina appars utseende och beteende.
Utvecklare kan nu även erbjuda Familjedelning för köp och abonnemang i appar, och tack vare stödet för WebExtension-API:t kan utvecklare enkelt anpassa tillägg som de skapat för andra webbläsare och använda dem i Safari.
Tillgänglighet
Betaversionen för utvecklare av macOS Big Sur är tillgänglig för medlemmar i Apple Developer Program på developer.apple.com från och med idag. En offentlig betaversion blir tillgänglig för Mac-användare i nästa månad på beta.apple.com. Till hösten släpps macOS Big Sur som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering. Mer information, exempelvis om kompatibla Mac-modeller, hittar du på apple.com/macos/bigsur-preview. Funktionerna kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla områden eller på alla språk.
Dela artikeln

Bilder på macOS Big Sur

    1. Prestandatesterna utfördes av Apple i juni 2020 med JetStream 2, MotionMark 1.1 och Speedometer 2.0. Testerna utfördes med leveransklara 1,4 GHz fyrkärniga Inte Core i5-baserade 13-tums MacBook Pro-enheter med 8 GB ram-minne, 256 GB ssd och en förhandsversion av macOS Big Sur samt Windows 10 Home, version 2004, i Boot Camp-läge. Poängsummorna avser de webbläsare som fullföljde testet. Testerna utfördes med en förhandsversion av Safari 14, Chrome 83.0.4103.97 och Firefox 77.0.1 i macOS samt med Chrome 83.0.4103.97, Microsoft Edge 83.0.478.45 och Firefox 77.0.1 i Windows Home, med wifi-nätverksanslutning med wpa2. Inläsning av sidor utfördes på 10 populära webbsajter med en förhandsversion av Safari 14 och Chrome 83.0.4013.61 i en förhandsversion av macOS Big Sur och simulerade nätverksförhållanden. Prestanda varierar beroende på systemkonfiguration, nätverksanslutning och andra faktorer.
    2. Testerna utfördes av Apple i juni 2020 med leveransklara 1,4 GHz Intel Core i5-baserade 13-tums MacBook Pro-enheter med 8 GB ram-minne och 256 GB ssd och en förhandsversion av macOS Big Sur. Enheterna testades med en wifi-nätverksanslutning med wpa2 med batteridrift och med bildskärmens ljusstyrka inställd på 12 steg från den lägsta nivån eller 75 procent. Förhandsversionen av Safari 14 testades med innehåll i 1080p hd och Chrome 83.0.4103.97 och Firefox 77.0.1 testades med innehåll i 720p hd. Alla funktioner finns inte på alla enheter. Prestanda varierar beroende på systemkonfiguration, apparnas arbetsbelastning och andra faktorer.
    3. Översättning finns i betaversionen med stöd för engelska, spanska, kinesiska, franska, tyska, ryska och portugisiska (Brasilien).

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48