öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 22 juni 2020

Apple skapar helt ny iPhone-upplevelse med iOS 14 

I iOS 14 finns nya sätt att anpassa hemskärmen, att upptäcka och använda appar med App Clips och att hålla kontakten i Meddelanden

Den nya hemskärmen och widgetar i iOS 14 visas på iPhone 11 Pro.
Widgetar har fått ny, snygg design i iOS 14, ger användare informationen de behöver med ett ögonkast och är mer användbara än någonsin direkt på hemskärmen.
Cupertino, Kalifornien – Apple förhandsvisade idag iOS 14 som innehåller den största uppdateringen någonsin av sidor på hemskärmen, med snygga omdesignade widgetar och App Library, ett nytt sätt att använda App Store med App Clips, väsentliga uppdateringar av Meddelanden och mycket mer.
De nya widgetarna tillhandahåller översiktlig information och kan nålas fast i olika storlekar på valfri sida på hemskärmen. Användare kan skapa en Smart Stack med widgetar, som använder inbyggda funktioner för att visa rätt widget utifrån tid, plats och aktivitet.
Sidorna på hemskärmen kan visa widgetar som är anpassade för arbete, resor, sport, underhållning och andra intresseområden. Sist på sidorna på hemskärmen finns App Library, ett nytt utrymme som automatiskt ordnar alla användarens appar i en smidig, lättnavigerad vy och på ett intelligent sätt lyfter fram appar som kan vara användbara i ögonblicket. Användare kan välja hur många sidor de vill visa på hemskärmen, och kan enkelt gömma sidor så att de snabbare kan hitta App Library.
Nya App Library i iOS 14 visas på iPhone 11 Pro.
App Library gör det enklare för användare att hitta alla sina appar med en överskådlig och lättnavigerad vy sist på hemskärmssidorna.
Inkommande FaceTime- och telefonsamtal och Siri-interaktioner har en helt ny, kompakt design som gör att användarna lätt hittar allt de behöver för det de ska göra. Tack vare stödet för bild-i-bild kan iPhone-användare nu titta på en video eller ringa FaceTime-samtal samtidigt som de använder en annan app.
”iOS 14 revolutionerar de mest klassiska delarna av iPhone-upplevelsen, och allt börjar med vår största uppdatering av hemskärmen någonsin”, säger Apples vice vd för Software Engineering Craig Federighi. ”iPhone blir ännu kraftfullare och enklare att använda tack vare omdesignade widgetar på hemskärmen, App Library som automatiskt ordnar alla appar och App Clips som går snabbt och enkelt att utforska.

Ett nytt sätt att hitta och använda appar med App Clips

Ett App Clip är en liten del av appupplevelsen som har utformats för att upptäckas när det behövs. App Clips är knutna till en viss produkt eller verksamhet och startar på bara ett par sekunder för att utföra en specifik uppgift, till exempel att hyra en sparkcykel, köpa en kaffe eller betala för parkeringen. Det går snabbt att hitta och använda dem genom inläsning av en ny Apple-designad App Clip-kod,1 via NFC-taggar eller qr-koder, eller genom att öppna dem i Meddelanden eller Safari, allt med den säkerhet och integritet du förväntar dig av appar.

Väsentliga uppdateringar av konversationer i Meddelanden

Meddelanden är en viktig beståndsdel i kommunikationen med vänner och familj, och nu är det ännu enklare att hålla kontakten och snabbt få tillgång till viktiga meddelanden. Användare kan nåla fast samtal längst upp i meddelandelistan, enkelt hålla koll på livliga grupptrådar genom omnämnanden och svar på samma rad samt har möjlighet att göra fler anpassningar av samtal genom en gruppfotoinställning med en bild eller emoji. Nya Memoji-alternativ i Meddelanden är mer inkluderande med större mångfald i och med ytterligare frisyrer, huvudbonader, ansiktsskydd och mycket mer.

Grönare sätt att utforska och nya guider i Kartor

I Kartor är det nu enklare än någonsin att hitta rätt med nya vägvisningar för cykel, rutter för elfordon och utvalda cityguider. Vägvisningar för cykel tar hänsyn till höjdskillnad, hur trafikerad en gata är och om det finns trappor längs vägen. Rutter för elfordon lägger till laddningsstopp längs en planerad rutt utifrån fordonets aktuella batteristatus och typ av laddare.2 Guiderna innehåller listor, sammanställda av tillförlitliga källor, över intressanta platser att besöka i en stad. Guider är ett bra sätt att upptäcka nya hippa restauranger, hitta populära attraktioner och utforska nya rekommendationer från kända varumärken såsom AllTrails, Complex, The Infatuation, TimeOut Group och The Washington Post bland andra.

Utökade integritetsfunktioner för mer transparens och kontroll

Alla appar måste nu ha användarens medgivande för att få använda spårning.3. Senare i år kommer produktsidorna i App Store att innehålla sammanfattningar av utvecklarnas egenrapporterade integritetsrutiner i ett enkelt och lättförståeligt format. Dessutom kan användare uppgradera befintliga konton till Logga in med Apple, välja att dela ungefärlig plats med apputvecklare istället för exakt plats när de ger en app platsåtkomst, samt få ännu mer insyn i hur en app använder mikrofonen och kameran.
Den nya integritetsrutinen i App Store visas på iPhone 11 Pro.
Produktsidor i App Store visar sammanfattningar av vardera apps integritetsrutiner innan den laddas ned.

Fler funktioner i iOS 14

 • Translate är utformad för att vara den bästa och smidigaste appen för att översätta konversationer, med snabb och naturlig översättning av röst och text mellan 11 olika språk.4 Med ett lokalt läge kan användarna uppleva funktioner i appen offline och erhålla privat översättning av röst och text.
 • Siri har utökade kunskaper och hjälper till att hitta svar på komplexa frågor från internet, och kan nu skicka ljudmeddelanden. Tangentbordsdiktering körs på enheten vid diktering av meddelanden, anteckningar, mejl och mycket mer.5
 • Appen Hem gör det ännu enklare att styra hemmet med nya automatiseringsförslag och utökade reglage i Kontrollcenter för snabbare åtkomst till tillbehör och scenarier. Adaptive Lighting för kompatibel HomeKit-aktiverad belysning anpassar automatiskt färgtemperaturen under dagen, och tack vare ansiktsigenkänning på enheten kan kompatibla video-dörrklockor känna igen vänner och familj.6 Hem-appen och HomeKit är utformade för att vara privata och säkra, och all information om en användares hemtillbehör har heltäckande kryptering.
 • AirPods kan nu smidigt växla mellan Apple-enheter med automatisk enhetsväxling.7 Spatialt ljud med dynamisk följning av huvudet ger en bioliknande upplevelse med  AirPods Pro. Användaren kan lägga på ljudfilter i en viss riktning och finjustera frekvenserna som varje öra tar emot, och ljuden kan placeras i princip var som helst i rummet för en fängslande lyssningsupplevelse.
 • Med digitala bilnycklar har användaren ett säkert sätt att låsa upp och starta bilen med sin iPhone eller Apple Watch. Digitala bilnycklar kan enkelt delas via Meddelanden eller inaktiveras via iCloud om en enhet tappas bort. De blir tillgängliga i år via NFC.8 Apple presenterade även nästa generation digitala bilnycklar som är baserade på Ultra Wideband-teknik för spatial förståelse och som levereras via U1-chippet där användarna kan låsa upp framtida bilmodeller utan att behöva plocka upp iPhone ur  fickan eller väskan. Kommer senare i år.
 • Hitta får nytt stöd för enheter och tillbehör från andra tillverkare med det nya Hitta nätverks -programmet. Detta hjälper användare leta rätt på borttappade saker förutom sina Apple-enheter. Användarintegriteten fortsätter att vara central i nätverk, med inbyggd heltäckande kryptering för att hitta offline. Ett specifikationsutkast finns från och med idag tillgängligt för tillverkare av tillbehör och enheter.
 • Safari erbjuder integritetsrapportering så att användare enkelt kan se vilka funktioner för spårning mellan webbplatser som har blockerats. Dessutom finns säker lösenordsövervakning, som hjälper användare att hitta sparade lösenord som kan ha omfattats av ett personuppgiftsbrott, samt inbyggd översättning för hela webbsidor.9
 • Hälsa har helt nya upplevelser för att hantera sömn, bättre bedöma ljudnivåer som kan påverka hörselhälsan samt en ny hälsochecklista där man på en och samma plats kan hantera funktionerna för hälsa och säkerhet, till exempel Nödsamtal SOS, Medicinskt ID, EKG och Falldetektering och mycket mer.10 Hälsa får även stöd för nya datatyper för rörlighet, Medicinska journaler, symptom och EKG.
 • Appen och widgeten Väder håller användarna uppdaterade om extrema väderhändelser och har nya nederbördsdiagram som visar nederbörden minut för minut när prognosen lovar regn.11
 • Hjälpmedelsfunktioner får hörlursanpassningar som förstärker eller dämpar vissa ljud, så att musik, filmer, telefonsamtal och poddar låter tydligare och klarare, samt igenkänning av teckenspråk i FaceTime-gruppsamtal som gör personen som tecknar mer framträdande i ett videosamtal.12 VoiceOver, vår branschledande skärmläsare för blinda, känner nu automatiskt igen det som visas på skärmen och gör därmed fler appar och webbupplevelser tillgängliga för fler människor.
Tillgänglighet
En förhandsversion av iOS 14 för medlemmar av Apple Developer Program finns på developer.apple.com från och med idag, och en offentlig betaversion för iOS-användare kommer att finnas nästa månad på beta.apple.com. Nya mjukvarufunktioner kommer senare i höst som en gratis mjukvaruuppdatering till iPhone 6s och senare. Mer information finns på apple.com/ios/ios-14-preview. Funktionerna kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln

Bilder på iOS 14

 1. Kommer i en framtida mjukvaruuppdatering.
 2. Rutter för elfordon har stöd för fordon från BMW och Ford. Fler tillverkare tillkommer efter hand.
 3. Detta inkluderar information som samlas in om en användare på en app eller webbplats som ägs av ett företag där information samlas in separat av andra företag för riktade annonser, reklammätning eller via datamäklare.
 4. Översättning finns för engelska, kinesiska (mandarin), japanska, koreanska, spanska, tyska, franska, italienska, ryska, portugisiska (Brasilien) och arabiska.
 5. Enhetskompatibilitet och stöd för lokalt läge i översättningsappen omfattar iPhone XS och senare och finns på engelska (USA, Storbritannien, Indien, Kanada och Australien), Mandarin (Fastlandskina, Hongkong), japanska (Japan), franska (Frankrike), tyska (Tyskland) och spanska (USA, Spanien, Mexiko). Kräver nedladdning av dikterings-modeller.
 6. Anpassad belysning, Ansiktsigenkänning, och Aktivitetszoner i appen Hem förutsätter att en Apple TV, HomePod eller iPad är inställda som en hub.
 7. Fungerar med AirPods Pro, AirPods (andra generationen), Powerbeats, Powerbeats Pro och Beats Solo Pro. Förutsätter ett iCloud konto.
 8. Finns på iPhone XR, iPhone XS och senare, iPhone SE (andra generationen) och Apple Watch Series 5 via medverkande tillverkare.
 9. Översättning i Safari kommer att finnas i beta med stöd för engelska, kinesiska, spanska, tyska, franska, ryska och portugisiska (Brasilien).
 10. För vissa funktioner, till exempel EKG och Falldetektering, krävs vissa Apple Watch-modeller och är kanske inte är tillgängliga i alla regioner. EKG appen är inte avsedd för bruk av människor under 22 år.
 11. Information om extrema väderhändelser finns för platser i USA, Europa, Japan, Kanada och Australien.
 12. Hörlursanpassningar finns på Apple- och Beats-hörlurar med H1-chip samt på EarPods.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48