PRESSMEDDELANDEN 22 juni 2020

Apple presenterar nya utvecklartekniker för nästa generation appar

Med kraftfulla API:er kan utvecklare skapa helt nya appupplevelser

Projektmiljön i Xcode på MacBook Pro.
Xcode 12 är centrum för all utveckling på Apples plattformar och får nu ett nytt utseende.
Cupertino, Kalifornien — Idag presenterade Apple en kraftfull uppsättning nya tekniker som deras 23 miljoner utvecklare kan använda för att utforma och bygga morgondagens appar. Med de här nya verktygen kan utvecklare skapa kraftfullare appupplevelser till Apples branschledande plattformar och dessutom enklare driva och utöka sina verksamheter. Utöver Apples årliga utvecklarenkät kommer WWDC20 även att ha ett större App Store-labb så att utvecklare från hela världen kan dela med sig av feedback och bidra till framtida förbättringar av App Store. Apple skapar även nya forum för utvecklare där man kan ta upp förslag under det kommande året och längre fram.
”Apples alla utvecklare inspirerar oss med appar som underlättar för fler än en miljard användare, stöper om hela branscher och förändrar världen. Under årets WWDC har vi presenterat innovativa nya API:er, ramverk och verktyg för att underlätta för utvecklare att ta sina appupplevelser till nya nivåer och nå ännu fler användare”, säger Phil Schiller, Apples Senior Vice President för Worldwide Marketing. ”App Stores ekosystem är mer varierat, dynamiskt och framgångsrikt än någonsin, men vi vet att det finns mer vi kan göra tillsammans för att det ska bli ännu bättre för alla. Under årets WWDC har vi bland annat lagt till App Store-labb online och utökat den årliga utvecklarenkäten om App Store för att vi vill höra direkt från de hundratusentals utvecklarna hur de vill att vi förbättrar App Store för dem och för användarna.”

Nya sätt att nå användare med App Clips och widgetar

Med App Clips kan användarna snabbt och enkelt upptäcka appar med nya visuella indikatorer som kallas App Clip-koder samt NFC, delade länkar och annat. App Clips startas inom några sekunder och visar användaren ett smakprov av den kompletta appupplevelsen. Det är även ett nytt och roligt sätt för utvecklare att nå användare precis när de kan ha mest användning av appen. Från ett App Clip kan användaren enkelt installera hela appen med bara ett tryck.
Widgetar har också fått ett nytt utseende för att vara mer användbara och ge användarna en överblick av information precis när de behöver den. Med widgetar på hemskärmen kan användarna uppleva utvecklarens widget varje gång de tittar på enheten. Dessutom kan utvecklarna med ett nytt SwiftUI API använda samma kod för att skapa en widget för iOS, iPadOS och macOS.

Större tillgång till Apples plattformar

I år erbjuder Apple utvecklarna ännu fler sätt att verkligen integrera sina appar i viktiga plattformsfunktioner så att de fungerar perfekt och samtidigt värnar användarnas integritet och säkerhet. Med det nya Hitta min-nätverket för tillbehör kan tillverkare av andra enheter dra nytta av ett nätverk med hundratusentals enheter, samtidigt som man fortsätter att erbjuda punkt-till-punkt-kryptering så att det bara är användaren som kan se var enheten är. HomePod har också ett nytt program för att integrera externa musiktjänster. Utvecklare av mejl- och webbläsarappar kan erbjuda sina appar som förhandsval om användarna vill. Safari för Mac får även stöd för de vanligaste webbtillägg-API:erna som används av Chrome, Firefox och Edge, så att det är enkelt för tilläggsutvecklare att jobba med Safari och distribuera via Mac App Store.
Hitta min på MacBook Pro, iPad Pro och iPhone 11 Pro.
Hitta min-nätverket öppnas nu för tillverkare av andra enheter med inbyggd punkt-till-punkt-kryptering.

Driva och utöka utvecklarverksamhet

Med ett nytt StoreKit-verktyg i Xcode kan utvecklare simulera inställningen av abonnemang och prenumerationer, köp i appen och till och med återbetalningar lokalt på Mac. Det finns även ett nytt StoreKit-ramverk för test som gör det enklare för utvecklare att automatiskt testa köpflöden. Utvecklarna kan enklare hantera kundupplevelsen i apparna med nya App Store-servermeddelanden om förnyande av abonnemang och återbetalningar. Dessutom har App Store nu stöd för familjedelning av abonnemang och köp inuti appar, utöver delade appköp. Det är perfekt för utvecklare som erbjuder innehåll för hela familjen.
Det är enklare än någonsin för utvecklare att få spelen att sticka ut på Apples plattformar med de senaste uppdateringarna av Game Center med snygg ny utformning. Bland uppdateringarna ser vi återkommande ledartavlor, en ny panel inuti spel och förbättrade rekommendationer där användarna kan se vad andra spelar, så att de kan upptäcka vilka spel som är populärast bland deras Game Center-vänner.

Ny utformning av Xcode

Xcode är centrum för all utveckling på Apples plattformar och det får nu ett nytt utseende med Xcode 12 för att matcha macOS Big Sur. Med nya dokumentflikar går det snabbt och enkelt att öppna flera filer för att jobba med gränssnittsfiler. Loggar och projektfiler öppnas dessutom i separata flikar. Navigerarens teckensnitt anpassas nu efter systemets storlek och kan ställas in på litet, mellanstort eller stort. Xcode 12 bygger automatiskt macOS Universal-appar så att de har stöd för nya Mac-datorer med Apple Silicon.
Kodmiljön i Xcode på MacBook Pro.
SwiftUI har nya suveräna funktioner så att det blir ännu enklare att dela koder på Apples plattformar.

Nya SwiftUI-funktioner

SwiftUI gav utvecklarna ett nytt ramverk för användargränssnitt som gjorde det ännu mer innovativt att skapa sofistikerade användargränssnitt för appar. I år kan utvecklare med nya API-livscykler skriva en hel app i SwiftUI och dela den koden på alla Apples plattformar. Utvecklare som redan har börjat med SwiftUI kan enkelt lägga till nya funktioner i den befintliga koden och ett nytt Lazy API garanterar att enorma datamängder bearbetas perfekt.

Mer anpassningsbara appar med Mac Catalyst

Mac Catalyst lanserades tillsammans med macOS Catalina på WWDC 2019 och gjorde det enklare för utvecklare att ta sina iPad-appar till Mac. Med macOS Big Sur får Mac Catalyst-appar automatiskt det nya, luftiga utseendet samtidigt som utvecklarna får tillgång till nya kraftfulla API:er och mer kontroll över hur apparna fungerar. Nu kan utvecklarna välja att behålla Mac-appen i en upplösning som matchar iPad-appen eller ta full kontroll över Mac-gränssnittet och skapa en helt anpassad Mac-upplevelse. Utvecklarna kan distribuera sina Mac Catalyst-appar till kunder i 175 länder via Mac App Store. Dessutom kan kunderna med ett enda köp använda appar och köp inuti i appar på Mac, iPhone och iPad.
Nya API:er i Mac Catalyst erbjuder utvecklarna kontroll på helt nya nivåer när de tar en iPad-app till Mac.

Ett utökat App Store-labb och nya rutiner för App Store-granskningar

Under WWDC20 lanserar Apple även en utökad version av App Store-labbet för att ge ytterligare stöd till Apples alla utvecklare på alla plattformar. Tidigare har App Store-labbet på plats handlat om nya App Store-funktioner och hur de ska prioriteras samt om uppdateringar av riktlinjerna för App Store. I år uppmuntras utvecklarna att dela med sig av feedback under ett virtuellt labb eller genom en annan enkät som tar emot svar till och med den 26 juni. Enkäten, som nu görs för fjärde året, når en halv miljon utvecklare och är en viktig del av den feedback som har lett till offentliga TestFlight-länkar, möjligheten att svara på kundrecensioner och andra förbättringar av App Store-utvecklartjänster.
Apple skapar även ytterligare kanaler för utvecklare att dela med sig av feedback under nya forum för utvecklare som kommer att ordnas under året. Under dessa forum uppmuntras utvecklarna att ge förslag, både stora och små, så att Apple kan fortsätta att förändra och förbättra App Store-upplevelsen för alla utvecklare.
Dessutom görs två förändringar i rutinen för granskning av appar. De kommer att implementeras nu i sommar. För det första kommer utvecklare inte bara att kunna överklaga beslut om att en app bryter mot en viss riktlinje för App Store-granskning. De kommer även att ha verktyg för att ifrågasätta själva riktlinjen. För det andra kommer buggfixar av appar som redan finns på App Store inte längre att försenas på grund av överträdelser av riktlinjerna. Undantaget är om det gäller juridiska problem. Utvecklarna kommer istället att kunna lösa frågan i nästa uppdatering.

Mer öppenhet kring integritet

En öppen översikt av integritetsrutinerna för en app är avgörande för att skapa tillit hos potentiella användare. Utvecklare har nu möjligheten att beskriva integritetsrutinerna direkt i App Store så att användarna kan läsa dem. Man kan bland annat informera om vilka data som appen kan samla in, huruvida data delas med externa företag och möjligheten för användarna att neka.
Ny information om integritet i App Store på iPhone 11 Pro.
Utvecklare kan nu enklare informera användarna om en apps integritetspolicy direkt i App Store.

Andra funktioner för utvecklare 

  • ARKit 4 erbjuder nya sätt att samla information om vår omgivning med ett nytt Depth API som är utformat för att fungera med LiDAR-sensorn i iPad Pro. Det innebär helt nya typer av appar för till exempel arkitektur, design, landskapsarkitektur och tillverkning på plats.
  • Utveckling av maskininlärning är enklare och mer omfattande med ytterligare verktyg i Core ML för driftsättning av modeller och kryptering, nya mallar och utbildningsmöjligheter i Create ML och fler API:er för visuellt och naturligt språk.
  • PencilKit har nu Scribble som gör det enkelt att skapa appar med textfält som användarna kan skriva i med Apple Pencil. Utvecklare har även tillgång till streckdata med PencilKit, alltmedan man smidigt hanterar både Apple Pencil-inmatning och systempekgester.
  • Swift Package Manager har stöd för enkel delning av paket och lokalisering av tillgångskatalogen mellan resurser. Med nya öppna källpaket för Numerics, ArgumentParser och System är Swift ett utmärkt språk för fler användningsområden.
  • TestFlight har nu stöd för upp till hundra teammedlemmar för snabb distribution.
  • AirPods Motion API erbjuder utvecklare tillgång till rörelsedata i realtid.
  • Utvecklare kan nu låta användarna uppgradera befintliga appkonton från andra utvecklare till Logga in med Apple-konton.
Dela artikeln

Bilder på verktyg och tekniker för utvecklare

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48