PRESSMEDDELANDEN 15 juni 2020

Apples App Store-ekosystem genererade handel för en halv biljon dollar under 2019

Graphic illustration of different kinds of apps in App Store ecosystem.
Grafisk illustration av olika typer av appar i Apples eko-system.
Cupertino, California - Apple meddelade idag att App Store-ekosystemet bidrog till 519 miljarder USD i fakturering och försäljning i hela världen under 2019. Den nya studien, som genomfördes av oberoende analytiker vid Analysis Group, visade att de kategorier som omsatte mest var appar för mobil handel (m-handel), appar för digitala varor och tjänster samt annonsering i appar. Resultatet avspeglar omfattningen av den dynamiska, konkurrensutsatta och blomstrande appekonomin som har orsakat en formlig innovationsexplosion i 175 länder och revolutionerat hur människor lär sig, jobbar och kommunicerar. 
Studien visar att direktbetalningarna från Apple till utvecklare endast motsvarar en bråkdel av totalsumman när försäljning från andra källor, såsom fysiska varor och tjänster, beräknas. Eftersom Apple endast får en provision på fakturor knutna till digitala tjänster och medier så går mer än 85 procent av den totala vinsten på 519 miljarder USD till externa utvecklare och företag av alla storlekar.
”App Store är en plats där innovatörer och drömmare kan väcka liv i sina idéer och där användare kan hitta säkra och tillförlitliga verktyg som förbättrar deras vardag,” säger Tim Cook, Apples CEO. ”I dessa svåra och turbulenta tider tillhandahåller App Store oändliga möjligheter för entreprenörskap, hälsa och välbefinnande, utbildning och jobbskapande, som hjälper människor att snabbt anpassa sig till en värld i förändring. Vi anstränger oss att göra ännu mer för att stödja och främja den globala App Store-gemenskapen – från ensamma utvecklare i nästan alla länder till företag med flera tusen anställda – så att den kan fortsätta att främja innovation, skapa jobb och driva på den ekonomiska tillväxten.”
Diagram som visar 2019 års försäljning i App Stores ekosystem.
Av de 519 miljarder USD som genererades i App Store-ekosystemet 2019 kom den största delen, 413 miljarder USD,  från fysiska varor och tjänster enligt studien. Inom denna kategori kom merparten av försäljningen från m-handelsappar, varav detaljhandeln stod för den största biten, 268 miljarder USD. Detaljhandelsappar omfattar appar som är digitala representationer av fysiska butiker, såsom IKEA och H&M, samt virtuella marknadsplatser som säljer fysiska varor, såsom Boozt.com, men omfattar inte matvaruleveranser, som är en egen kategori. [Apps in paragraph will be localized for geos.]
Andra typer av m-handelsappar tillhörde största källorna till försäljning av fysiska varor och tjänster. Reseappar såsom SAS Airlines och United, svarade för 57 miljarder USD. Appbaserade taxibolag, däribland Über och VOI Scooters, stod för 40 miljarder USD i försäljning, och matleveransappar, såsom Foodora Sverige, stod för 31 miljarder USD. [Apps in paragraph will be localized for geos.]
Grafisk illustration av app-baserade taxibolag.
Fakturering och försäljning av digitala varor och tjänster utgjorde 61 miljarder, och i den kategorin ingick bland annat appar för musik- och videostreaming, träning, utbildning, e-böcker och ljudböcker, nyheter och tidskrifter samt dejtingtjänster. Spel, den vanligaste typen av app som laddades ner 2019, genererade flest faktureringar och försäljningar i denna kategori. Viktiga spel under 2019 var till exempel Mario Kart Tour, som var det mest nedladdade spelet 2019, och Sky: Children of the Light från indieutvecklaren thatgamecompany, som vann Apples utmärkelse Årets iPhone-spel 2019.
Försäljningen av annonser i appar svarade för 45 miljarder USD varav 44 procent kom från spel. Appar som inte är spel och som genererar betydande annonsintäkter i apparna kostar ofta inget att ladda ner och använda, såsom Twitter och Pinterest, även om andra också erbjuder köp i appar för att få tillgång till innehåll, såsom Aftonbladet och DN. [Apps in paragraph will be localized for geos.]
Grafisk illustration av leveransappar för mat.
I studien tittade man på data från 2019 för att få en rättvisande bild av hela App Store-ekosystemet, inklusive alla typer av handel. Som ett resultat av den sociala distanseringen till följd av COVID-19 har många människor ändrat sina vanor och tillbringar nu mer tid på sina mobila enheter. Sociala appar hjälper vänner och familj att hålla kontakten och samarbetsappar för utbildning och företag hjälper skolelever, studenter och anställda att anpassa sig till studier och arbete på distans. Leveransappar för mat och livsmedel har vunnit på ökad konsumentefterfrågan, samtidigt som appar relaterade till verksamheter som omfattas av begränsningar eller som kräver fysiska kundinteraktioner har sett en kraftig nedgång. Många fysiska verksamheter har börjat att använda mobil handel, däribland verksamheter som kunde ha tvingats att stänga om de inte haft en alternativ digital plattform.
App Store, som lanserades 2008, är världens säkraste och mest levande marknadsplats för appar, innehåller för närvarande nästan två miljoner appar och har varje vecka en halv miljard besökare från 175 länder. Den hjälper utvecklare, drömmare och vetgiriga i alla åldrar och från alla bakgrunder att hitta verktyg och information som de behöver för att skapa en ljusare framtid och en bättre värld.
Dela artikeln

2019 App Store Report and Infographic

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48