PRESSMEDDELANDEN 22 juni 2020

iPadOS 14 har nya funktioner som är särskilt utvecklade för iPad

Appar som är gjorda för iPad, smidiga systeminteraktioner med kompakt gränssnitt för Siri, sökfunktion, samtalsfunktion, kraftfulla nya handskriftsfunktioner med Apple Pencil och annat

Nya hemskärmen på iPadOS 14 visas på iPad Pro.
iPadOS 14 har nya funktioner och ny design som gör upplevelsen på iPad ännu bättre.
Cupertino, Kalifornien – Idag förhandsvisade Apple iPadOS 14 med nya funktioner och en ny design som drar nytta av de unika möjligheterna man har med iPad och den stora Multi-Touch-skärmen. iPadOS 14 har en helt ny, kompakt design för inkommande FaceTime- och telefonsamtal, interaktioner med Siri och sökningar som gör att användare kan hålla fokus på uppgiften. Apparna har fått nya sido- och verktygsfält där alla reglagen är samlade, så att de är smidigare och bättre än någonsin. Tack vare nya funktioner för Apple Pencil, som Handskrift för iPad, kan man använda handskrivna anteckningar på ett helt nytt sätt. ARKit 4 har dessutom fått ett helt nytt djup-API som låter utvecklare skapa ännu kraftfullare funktioner i sina appar.
”Med iPadOS 14 bygger vi vidare på den speciella iPad-upplevelsen och ger kunderna funktioner som hjälper dem att jobba effektivare, vara mer kreativa och ha ännu roligare”, säger Craig Federighi, Apples vd för Software Engineering. ”Ny kompakt design för systeminteraktioner, nydesignade appar som är särskilt gjorda för iPad, ännu bättre anteckningsmöjligheter med Apple Pencil och ännu kraftfullare AR-upplevelser. Med iPadOS 14 får man en suverän upplevelse som är i en klass för sig.”
En GIF av handskrivna anteckningar konverteras automatiskt till skriven text på iPad.
Med iPadOS 14 kan handskrivna anteckningar konverteras automatiskt till skriven text på iPad.

Bättre appupplevelse med ny, kompakt design, universalsökning och omgjorda sidofält.

Den helt nya kompakta designen för inkommande FaceTime- och telefonsamtal, interaktioner med Siri och sökningar är extra användbar på iPad eftersom den gör det enklare för användare att hålla fokus och få mer gjort. När någon ringer på FaceTime eller via telefonen visas nu en liten banderoll som inte fyller hela skärmen. Det gör det enkelt att svara med ett tryck eller bara dra för att neka och jobba vidare. Siri visas nu längst ner när funktionen är aktiverad, så man kan enkelt och lätt titta på informationen på skärmen samtidigt som man ber om något. Och den försvinner snabbt när man öppnar andra appar eller styr musik.
Sökfunktionen på iPad har gjorts om helt och hållet i iPadOS 14 och är nu den plats där man snabbt kan hitta i princip allt. Leta upp och öppna appar, kom åt kontakter, filer och snabb information och få svar på vanliga frågor om personer eller platser – på ett och samma ställe. Den nya kompakta designen gör att man kan söka var som helst utan att stänga appen man har uppe. Webbsökningar är bättre och mer finslipade, så att förslagen på sökningar som visas för användarna när de skriver är mer relevanta. Det går också att komma till sökträffarna med bara ett tryck.
Nya fönstret för sök i iPadOS 14 visas på iPad Pro.
Tack vare den nya kompakta designen kan man börja söka var man än är, utan att stänga appen man använder.
Sidofälten i Bilder, Filer, Anteckningar, Kalender, Apple Music och många andra appar har gjorts om. Nu finns allt på samma ställe, så det är enklare än någonsin att navigera i en app och samtidigt ha innehållet mitt i fokus. Dessutom kan man komma åt appreglage på ett enda ställe via smidiga verktygsfält och nya rullgardinsmenyer.

Få mer gjort med Apple Pencil och handskrivna anteckningar    

I och med iPadOS 14 kommer Handskrift till iPad med Apple Pencil. Det gör att texten man skriver i ett textfält automatiskt görs om till maskinskriven text, vilket gör det enklare och snabbare att svara på ett iMessage eller söka i Safari. All handskrift och konvertering till text görs på enheten så allt är skyddat och säkert. När man antecknar använder den smarta markeringsfunktionen inbyggd maskininlärning till att urskilja handskriven text från teckningar. På så sätt kan man enkelt markera handskriven text, klippa ut den och klippa in den som maskinskriven text i ett annat dokument. Det finns en formigenkänningsfunktion som gör att former man ritar görs om till geometriskt perfekta former, som hoppar på plats när man lägger till diagram och bilder i Anteckningar.
Nu fungerar datavkännare på handskriven text, så nu känns telefonnummer, datum och adresser igen. Det gör att man till exempel kan trycka på ett skrivet nummer och ringa upp det, lägga till en händelse direkt i Kalender eller visa en plats i Kartor. 
Handskrift har inledningsvis stöd för engelska, traditionell och förenklad kinesiska och ett blandläge för engelska och kinesiska, så att man kan skriva engelska och kinesiska ord utan att byta språk.
En handskriven sökning visas på iPad Pro.
Nu fungerar dataavkännare på handskriven text, så nu känns telefonnummer, datum och adresser igen.

Ännu verkligare förstärkt verklighet

AR har visat sig vara en väldigt kraftfull teknik som gör det möjligt att lösa uppgifter på helt nya sätt. ARKit 4 har ett helt nytt djup-API som utvecklare kan använda för att se ännu exaktare djupinformation som den nya LiDAR-tekniken samlar in på iPad Pro. Utvecklare kan använda djup-API för att ta fram kraftfulla nya funktioner till sina appar. Man kan till exempel mäta kroppen för att få bättre resultat när man provar kläder virtuellt eller testa hur en färg ser ut innan man målar ett rum. Med ARKit 4 kan man också fästa platser i iOS- och iPadOS-appar, så att man kan dra nytta av ännu mer högupplösta data i den nya kartan i Kartor, där det är möjligt, för att fästa AR-upplevelser på en specifik plats i världen.1
Helt nytt djup-API i ARKit 4.
ARKit 4 introducerar funktionen Location Anchors som låter utvecklare fästa platser till deras AR upplevelser med en specifik geografisk koordinat, såsom på denna KAWS skulptur som kan ses i Acute Art App.

Mer transparens och kontroll med förbättrade integritetsfunktioner

För alla appar krävs nu att användaren godkänner spårning.2 Senare i år kommer det att finnas enkla, lättbegripliga sammanfattningar av hur utvecklaren hanterar personuppgifter på produktsidorna i App Store. Man kan dessutom uppgradera sitt befintliga konto till Logga in med Apple, välja att dela sin ungefärliga plats i stället för sin exakta med apputvecklare när man godkänner platsåtkomst för en app och få ännu mer insyn i hur en app använder mikrofonen och kameran.
Integritetsinformation i App Store visas på iPad Pro.
Ny integritetsinformation i App Store hjälper användare att förstå hur personuppgifter hanteras i en app innan man laddar ner den.

Fler funktioner i iPadOS 14

 • Se aktuell information snabbt och enkelt på helt nya, snyggt omgjorda widgetar. Det går även att välja en smart trave med widgetar som använder enhetens inbyggda smarta funktioner för att visa en widget som passar tidsmässigt, för platsen eller för aktiviteten.
 • Meddelanden är ett viktigt verktyg för att hålla kontakten med vänner och familj, och nu är det ännu enklare att göra det och komma åt viktiga meddelanden. Man kan fästa konversationer högst upp i meddelandelistan, enkelt hänga med i livliga grupptrådar med omnämnanden och inbäddade svar och anpassa konversationer ännu mer genom att sätta in en bild eller emoji som gruppbild. De nya Memoji-alternativen i Meddelanden är ännu mer inkluderande och mångsidiga, med bland annat nya frisyrer, huvudbonader och ansiktsskydd.
 • Siri vet nu mer, kan hitta svar på frågor på internet och kan dessutom skicka ljudmeddelanden. Diktering via tangentbordet körs på enheten när man dikterar meddelanden, anteckningar, mejl och annat.3
 • Kartor har nya färdbeskrivningar för cykel och utvalda stadsguider som gör det enklare än någonsin att navigera och utforska världen. I färdbeskrivningarna för cykel visas stigningar, hur kraftigt trafikerad vägen är och om det finns trappor någonstans. Guider visar en noga utvald lista över intressanta platser värda att besöka i en stad. Platserna har valts ut från pålitliga källor. Guiderna är perfekta för att upptäcka nya spännande restauranger, hitta populära besöksmål och utforska nya rekommendationer från kända varumärken, såsom AllTrails, Complex, The Infatuation, TimeOut Group och The Washington Post bland andra.
 • Hem-appen gör det ännu enklare att styra hemmet på ett smart sätt. Den innehåller nya förslag på automatiseringar och fler reglage i Kontrollcenter, så att det är enklare att komma åt tillbehör och scenarier. Den adaptiva belysningsfunktionen fungerar med HomeKit-kompatibla lampor. Den ställer automatiskt in färgnyansen under dagen. Den inbyggda ansiktsigenkänningsfunktionen kan känna igen vänner och familj när den används med kompatibla dörrklockor med video.4 Hem-appen och HomeKit är privata och säkra, så all information om en användares tillbehör hemma är helt krypterad.
 • Safari erbjuder nu integritetsrapporter, så att användare enkelt kan se vilka spårare från andra webbplatser som har blockerats, en funktion för att hålla koll på säkra lösenord, så att användare kan upptäcka sparade lösenord som kan ha lämnats ut vid ett dataintrång och inbyggd översättning av hela webbsidor.5
 • Bland hjälpmedelsfunktionerna finns ett hörlurshjälpmedel som förstärker eller tonar ner vissa ljud, så att musik, filmer, telefonsamtal och poddar låter klarare och tydligare. Det finns också en teckenspråksavkänningsfunktion i FaceTime-gruppsamtal som gör att personen som tecknar visas mer under ett videosamtal.6 Den populära skärmläsaren VoiceOver för blinda och synskadade känner nu automatiskt igen vad som visas på skärmen. På så sätt kan fler personer få tillgång till fler appar och webbupplevelser.
Tillgänglighet
En förhandsversion av iPadOS 14 för medlemmar i Apple Developer Program finns på developer.apple.com från och med idag, och en offentlig betaversion för iPadOS-användare kommer att finnas nästa månad på beta.apple.com. Nya mjukvarufunktioner kommer i höst som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering på iPad Air 2 och senare, alla iPad Pro-modeller, iPad (femte generationen och senare) samt iPad mini 4 och senare. Mer information hittar du på apple.com/ipados/ipad-os-preview. iPadOS 14 har alla suveräna funktioner som ingår i iOS 14. För ytterligare information, besök apple.com/newsroom/2020/06/apple-reimagines-the-iphone-experience-with-ios-14. Funktionerna kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln

Bilder på iPadOS 14

  1. Stöds på iPhone XS och senare, på iPad mini (femte generationen). Tillgänglig i utvalda städer.
  2. Detta inkluderar information som samlas in om en användare på en app eller webbplats som ägs av ett företag där information samlas in separat av andra företag för riktade annonser, reklammätning eller via datamäklare.
  3. Tillgänglig på iPad Pro (andra generationen och senare), iPad Air (tredje generationen och senare) och iPad mini (femte generationen och senare) med iPadOS 14 och kan användas med engelska (USA, Storbritannien, Indien, Kanada, Australien), franska (Frankrike), japanska (Japan), mandarin (Fastlandskina, Hongkong), spanska (USA, Spanien, Mexiko) och tyska (Tyskland).
  4. Adaptive Lightning och Ansiktsigenkänning i appen Hem förutsätter att en Apple TV, HomePod eller iPad är inställda som en hub.
  5. Översättning i Safari kommer att finnas i en betaversion med stöd för engelska, franska, kinesiska, portugisiska (Brasilien), ryska, spanska och tyska.
  6. Hörlurshjälpmedlet kan användas med Apple- och Beats-hörlurar med H1-chip för hörlurar samt EarPods

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48