UPDATE 9 juli 2020

Apple uppdaterar program och resurser för kodning för lärare och elever

Nytt kursmaterial till Utveckla i Swift och Alla kan koda samt en ny onlinekurs för lärare

En bild som ser ut som distansundervisning med en lärare framför en dator som har en skärm med flera paneler med elever och deras datorer.
Nya verktyg för lärare hjälper elever från grundskola till högskola att lära sig koda var som helst.
Apple presenterade idag en ny uppsättning verktyg som hjälper lärare att lära ut kodning till elever från grundskola till högskola. Utöver större förbättringar av metoderna Utveckla i Swift och Alla kan koda startar Apple även en ny fortbildningskurs för Utveckla i Swift som finns tillgänglig för lärare utan kostnad. Kursen är utformad för att tillgodose behoven för lärare i datorkunskap i USA och hjälpa lärare på alla kompetensnivåer att bygga upp grundläggande kunskaper för att lära ut apputveckling med Swift. I och med att många institutioner bedriver sin verksamhet på distans lägger Apple dessutom till resurser för lärare och föräldrar så att de har verktygen de behöver för att hjälpa elever att lära sig och utvecklas var som helst.
”Apple har samarbetat med lärare i 40 år och vi är särskilt stolta att se hur Utveckla i Swift och Alla kan koda har bidragit till att hjälpa lärare och elever göra skillnad i sina närområden”, säger Apples vice vid för Markets, Apps, and Services Susan Prescott. ”Vi har sett hur högskolestudenter har byggt appar för livsmedelssäkerhet till sina campus och hur högstadielärare har anordnat virtuella kodningsklubbar under sommarlovet. Som en del i vårt engagemang för att bidra till att utöka tillgången till utbildningen i datorkunskap är vi glada att kunna lägga till en ny fortbildningskurs som kommer att hjälpa fler lärare, oavsett erfarenhet, att få chansen att lära ut kodning och undervisa nästa generation utvecklare och designer.” 
Apple utökar kodningsmetoderna Utveckla i Swift och Alla kan koda. Utveckla i Swift riktar sig mot elever i gymnasie- och högskola och lär ut både Swift, ett kraftfullt och intuitivt programmeringsspråk med öppen källkod som har utformats av Apple, samt Xcode på Mac för nya och erfarna kodare. Alla kan koda är en introduktion till kodning för elever i årskurs 4 till 8. Man använder pussel och spel för att lära ut byggstenarna i Swift med appen Swift Playgrounds.
”Det nya materialet till Utveckla i Swift hjälper våra elever att utveckla den tekniska och mjuka kompetens som arbetsgivare eftersöker”, säger Bill Skrzypczak som undervisar i ett tvåårigt högskoleprogram inom design och utveckling av mobilappar vid McHenry County College i Illinois. ”Jag är stolt över att 100 procent av våra utexaminerade studenter har fått en anställning med en genomsnittlig lön på mellan 70 000 och 100 000 US-dollar, och det gäller både vuxna som har återvänt till högskolan och traditionella studenter. 
Metoden Utveckla i Swift har gjorts om helt för att passa studenternas inlärningsstilar utifrån feedback från lärare som Apple kontinuerligt har inskaffat. Det finns fyra nya böcker i serien: Develop in Swift Explorations, Develop in Swift AP CS Principles och Develop in Swift Fundamentals som finns ute idag samt Develop in Swift Data Collections som kommer i höst. Materialet finns gratis i Apple Books.
Xcode på en MacBook Pro.
Xcode på Mac är kärnan av Apple-utvecklingsupplevelsen och Swift är Apples kraftfulla, intuitiva programmeringsspråk med öppen källkod som alla kan använda till att bygga otroliga appar.
Apple släpper även nästa uppsättning böcker inom Alla kan koda-metoden idag. Everyone Can Code Adventures har skapats för elever som redan har gjort Everyone Can Code Puzzles och erbjuder ännu mer avancerade möjligheter för att bygga med Swift-kod. Eleverna får lära sig om viktiga programmeringskoncept som används inom apputveckling medan de jobbar igenom mer utmanande lektioner i Swift Playgrounds. 
”Kodning ger mina högstadieelever chansen att utveckla färdigheter inom datalogiskt tänkande och de kan utveckla kreativa lösningar för de frågor som betyder mest för dem”, säger Jessica Bibbs-Fox som lär ut naturvetenskap och matematik i åttonde klass vid Kelly Elementary School i Compton Unified School District i Kalifornien. ”Många av dem arbetar sig igenom trauma i sina närområden och de här färdigheterna är otroligt viktiga för att hjälpa dem att bli bra på att lösa problem, både i och utanför skolan.” 
Bibbs-Fox har använt metoden Alla kan koda med sina elever i tre år och har lär sig att koda tillsammans med dem, vilket har fått verkliga resultat. Hon tror att den nya äventyrsserien gör att skolor kan planera kodningsprogram som sträcker sig över flera årskurser. 
”Äventyrsinnehållet har skapats för att hjälpa elever att förstå mer avancerade kodningskoncept”, säger Bibbs-Fox. ”Eleverna kan gå vidare i Swift Playgrounds och bygga upp mer erfarenhet med Swift-kodning, vilket verkligen underlättar för dem att gå över till Xcode och metoden Utveckla i Swift.”
Elev- och lärarhandledningarna till Everyone Can Code Adventures finns nu gratis i Apple Books.
The Computer Science Teachers Association har anmärkt att färre än hälften av alla gymnasieskolor i USA erbjuder kurser i datorkunskap, och många högskolestudenter kan inte få plats på de kurser i datorkunskap som de behöver för att ta examen, bland annat på grund av att det finns för få lärare som kan undervisa i dem. Apple vill hjälpa till och kommer därför att börja erbjuda en gratis fortbildningskurs för lärare. Den här kursen hålls av Apple-experter och kommer att hjälpa lärare på alla färdighetsnivåer att ta till sig de kunskaper de behöver för att lära ut Swift och Xcode, vilket gör det här till en perfekt introduktionskurs för att undervisa i metoden Utveckla i Swift. Intresserade lärare kan anmäla sig idag för att delta i kursen som kommer den 13 juli via Canvas Learning Management System. 
För att underlätta för föräldrar med barn som hemundervisas har Apple lagt till en ny handledning till sina resurser för distansundervisning. A Quick Start to Code finns nu ute och innehåller tio kodningsutmaningar som har utformats för elever från tio års ålder och som kan utföras på iPad eller Mac. Fler resurser finns på Apples nya webbplats för hemundervisning som lanserades i våras där lärare och föräldrar kan hitta on-demand-videor och virtuella konferenser om distansundervisning samt boka in enskilda virtuella coachningspass, vilka alla anordnas av lärare på Apple. Nya videor läggs till hela tiden som en del i Apple Education Learning Series, bland annat videor om hur man använder Apples branschledande hjälpmedelsfunktioner. 
År 2016 lanserade Apple Alla kan koda. Det är ett omfattande program och en mångsidig metod för att lära elever med alla slags förmågor, från förskola till högskola, att koda för att lösa problem och för att förbereda dem inför arbetslivet. Utveckla i Swift lanserades under 2019 och idag använder fler än 9 000 elever inom grund- och gymnasieskola samt institutioner för högre utbildning metoderna Alla kan koda och Utveckla i Swift från Apple.
Dela artikeln

Bilder på Utveckla i Swift och Alla kan koda

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48