UPDATE 25 augusti 2020

Final Cut Pro X har uppdaterats med stora arbetsflödesförbättringar

Final Cut Pro X på Mac Pro.
Den nya uppdateringen av Final Cut Pro X gör arbetsflöden på distans smidigare och gör det enklare än någonsin att redigera för sociala medier.
Idag uppdateras Apple Final Cut Pro X med kraftfulla nya funktioner som har konstruerats för att förbättra arbetsflöden på distans och göra det snabbare för innehållskreatörer att redigera. Förbättrade funktioner för att skapa och hantera proxymedia ger redigerare bärbarhet och prestanda när de jobbar med högupplösta format eller samarbetar på distans. Nya verktyg för sociala medier automatiserar videobeskärningen i kvadratiska, vertikala och andra anpassade format för populära sociala medieplattformar och nya, förbättrade arbetsflöden ökar flexibilitet och prestanda i Final Cut Pro så att Mac är starkare än någonsin för alla som redigerar video eller sysslar med rörlig grafik.

Förbättrade proxyarbetsflöden

Nu görs mer redigering än någonsin tidigare på distans på en mängd olika platser. Dagens uppdatering av Final Cut Pro omfattar förbättrade proxyarbetsflöden som gör bibliotek mer bärbara och distansarbete smidigare med stora, högupplösta filer. För första gången i Final Cut Pro kan videoredigerare skapa proxyer i antingen ProRes Proxy eller H.264 i storlekar ner till 12,5 procent av originalstorleken. Det går även att konsolidera proxymedia, bilder och ljud till en extern eller nätverksansluten enhet. Ett Final Cut Pro-bibliotek kan till och med länkas om till proxyer som redan har skapats för ökad flexibilitet. Redigerare kan nu länka proxymedia som har genererats i appar från andra utvecklare via XML, till exempel Frame.io, en molnbaserad kreativ samarbetsplattform för granskning och godkännande, samt verktyg för tillgångshantering som Keyflow Pro och PostLab. Om det inte finns proxymedia för vissa klipp kan användarna anpassa arbetsflödena så att de visar antingen originalfilen eller en optimerad version. 
Ett proxyarbetsflöde visas på iMac och MacBook Pro 16 tum.
Förbättrade arbetsflöden med proxymedia ger bärbarhet och prestanda när man jobbar med stora, högupplösta format eller samarbetar på distans.

Automatiserade verktyg för beskärning för sociala medier

Dagens uppdatering av Final Cut Pro gör det enklare än någonsin att skapa innehåll till sociala medier. Tack vare maskininlärningen kan klipp i ett projekt nu automatiskt analyseras för dominanta rörelser och beskäras på ett intelligent sätt med Smart Conform till kvadratiska, vertikala eller andra videoformat – perfekt för populära plattformar som Instagram, Snapchat och Twitter. Transform Overscan lyfter fram media utanför beskärningen när du justerar skala, rotering och position, vilket gör att du enkelt kan flytta beskärningen. Videoredigerare kan även lägga på ett anpassat överlägg som vägledning för att placera text och grafik i ramar som inte är i liggande format.
Beskärningsverktyget för sociala medier i Final Cut Pro.
Verktygen för sociala medier gör det otroligt enkelt att beskära video i kvadratiskt och vertikalt format när du producerar innehåll för plattformar som Instagram och Snapchat.

Förbättrat arbetsflöde vid redigering 

Videoproffs kan nu jobba ännu smidigare med en serie förbättrade funktioner i Final Cut Pro-arbetsflödet. ProRes RAW-kamerainställningar, till exempel ISO, färgtemperatur och exponeringskompensation, visas för första gången i granskningsfönstret. Redigerare kan även lägga på tonade övergångar till nästa klipp i ett smidigt steg, använda en ny kontextmeny för att stänga ett projekt eller rensa tidslinjehistoriken och sortera klipp och projekt i listvyn efter när filerna ändrades senaste. 
Den här versionen innehåller även stora prestandaförbättringar med nya Metal-kompatibla tilläggsprogram för RED RAW och Canon Cinema RAW Light. Det går upp till dubbelt så snabbt att transkoda 8K RED RAW-video till ProRes 422 på Mac Pro och upp till tre gånger så snabbt på MacBook Pro.1 Och för första gången kan man spela upp och redigera 8K Canon Cinema RAW Light i Final Cut Pro.
Redigerare som jobbar med 360-gradersvideo kan snabbt stabilisera stereoskopisk 3D-video och visa inspelningar i 360-gradersvisaren med separata strömmar för varje öga. De kan också börja jobba direkt med innehåll på distans samtidigt som det laddas ner i bakgrunden från webbaserade appar för tillgångshantering, till exempel arbetsflödestillägg i Frame.io.
Nytt arbetsflöde för redigering i Final Cut Pro.
Tonade övergångar kan läggas på till nästa klipp i ett enda smidigt steg.

Motion och Compressor uppdateras

Motion erbjuder nu proffsen en rad nya möjligheter att skapa imponerande effekter och grafik. Kreatörer kan importera 3D-modeller från andra program eller välja från ett bibliotek med 3D-modeller i usdz-format som kan användas till titlar, generatorer, effekter och övergångar. De kan till och med använda beteenden eller nyckelbilder för att manipulera en bilds position, rotering och skala samt dra nytta av en replikator, emitter, belysning och kamera som redan finns för ännu större kreativitet. 
I dagens uppdatering av Motion finns även nya Stroke Filter, ett verktyg som automatiskt skapar konturer till ett föremål eller textelement med alfakanalen. Redigerare kan anpassa konturerna genom att animera offset, lägga på flera Stroke Filter på samma föremål eller använda graderingsverktygen för att skapa flera streck i olika färger. På så sätt kan de som jobbar med rörlig grafik skapa otroliga animationer och effekter och samtidigt slippa det tidsödande arbetet med att rita konturer till element för hand. 
Compressor har också uppdaterats idag med stöd för anpassade LUT-effekter, möjligheten att använda Camera LUT-effekter för att konvertera loggkodade inspelningar till sdr eller hdr och andra arbetsflödesförbättringar.
Priser och tillgänglighet
Final Cut Pro 10.4.9 finns från och med idag som en gratis uppdatering för befintliga användare. För nya användare kostar det 3 695 SEK på Mac App Store. Även Motion 5.4.6 och Compressor 4.4.7 finns från och med idag som gratis uppdateringar för befintliga användare, och kostar 595 SEK vardera för nya användare på Mac App Store. Utbildningsinstitutioner kan köpa paketet med proffsappar för utbildning för 2395 SEK. Alla användare kan ladda ner en gratis provversion av Final Cut Pro X. Mer information finns på apple.com/final-cut-pro.
Dela artikeln

Bilder på Final Cut Pro 10.4.9

    1. Testerna utfördes av Apple i augusti 2020 med 2,5 GHz 28-kärniga Intel Xeon W-baserade Mac Pro-enheter med 384 GB ram-minne och dubbla AMD Radeon Pro Vega II-grafikprocessorer med Infinity Fabric Link och 32 GB hbm2-minne var, konfigurerade med 4 TB ssd-lagring, samt med 2,4 GHz 8-kärniga Intel Core i9-baserade 16-tums MacBook Pro-enheter med 64 GB ram-minne och Radeon Pro 5600M-grafikprocessorer med 8 GB hbm2-minne, konfigurerade med 8 TB ssd-lagring. Mac Pro-systemen testades med en ansluten Pro Display XDR. Förhandsversionen av Final Cut Pro 10.4.9 med förhandsversioner av tilläggsprogram från RED Apple Workflow Installer 16, samt Final Cut Pro 10.4.8 med tilläggsprogram från RED Apple Workflow Installer 15 testades på macOS Catalina, med ett 11-sekundersprojekt med REDCODE® RAW 4:1-video i upplösningen 8192 × 4320 och med 23,98 bilder per sekund, transkodat till Apple ProRes 422. Prestanda varierar beroende på systemkonfiguration, typ av medier och andra faktorer.
    2. Testerna utfördes av Apple i augusti 2020 med 2,5 GHz 28-kärniga Intel Xeon W-baserade Mac Pro-enheter med 384 GB ram-minne och dubbla AMD Radeon Pro Vega II-grafikprocessorer med Infinity Fabric Link och 32 GB hbm2-minne var, konfigurerade med 4 TB ssd-lagring, samt med 2,4 GHz 8-kärniga Intel Core i9-baserade 16-tums MacBook Pro-enheter med 64 GB ram-minne och Radeon Pro 5600M-grafikprocessorer med 8 GB hbm2-minne, konfigurerade med 8 TB ssd-lagring. Mac Pro-systemen testades med en ansluten Pro Display XDR. Förhandsversionen av Final Cut Pro 10.4.9 med förhandsversionen av Canon RAW Plugin 2.0 testades på macOS Catalina, med ett 33-sekundersprojekt med Canon Cinema RAW Light video i upplösningen 8192 × 4320 och med 29,97 bilder per sekund (som en del av ett transkodningstest). Prestanda varierar beroende på systemkonfiguration, typ av medier och andra faktorer.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48