PRESSMEDDELANDEN 18 november 2020

Apple presenterar App Store Small Business Program

Nytt program med lägre App Store-provision på 15 procent för småföretag med årliga intäkter på upp till en miljon US-dollar

Image Alt Text (For Reader Mode)
Illustration som visar App Store-ekosystemet.
Cupertino, Kalifornien – Idag presenterade Apple ett nytt branschledande program för utvecklare. Syftet är att sätta fart på innovationen och hjälpa småföretag och oberoende utvecklare att driva sin verksamhet framåt med en ny generation banbrytande appar på App Store. Det nya programmet, App Store Small Business Program, tar ut en lägre provision för betalappar och köp i appar för de flesta utvecklare som säljer digitala produkter och tjänster på App Store. Utvecklare med intäkter på upp till en miljon US-dollar under föregående räkenskapsår kan gå med i programmet och därmed få betala en lägre provision på 15 procent. 
App Store Small Business Program lanseras den 1 januari 2021 och kommer lägligt för alla småföretag och oberoende utvecklare som oförtrutet arbetar vidare med innovation och verksamhetsutveckling under en period med enorma ekonomiska utmaningar världen över. Apparnas betydelse ökar när företag behöver anpassa sig till en mer virtuell miljö under pandemin, och många småföretag har gått över till digitalt, alternativt kraftigt utökat sin digitala närvaro, för att fortsatt kunna nå ut till sina kunder. Tack vare den lägre provisionen som det här programmet tar ut, får mindre utvecklare och spirande entreprenörer större möjligheter att investera i och utveckla sin verksamhet i App Stores ekosystem.
Illustration av en kvinna som använder en iPad.
”Småföretag utgör den globala ekonomins ryggrad och är den viktigaste drivkraften till innovation och möjligheter i samhällen världen över. Vi lanserar det här programmet för att hjälpa småföretagare att utveckla sin kreativitet och framgång på App Store och att skapa kvalitetsappar som våra kunder gillar”, säger Apples CEO Tim Cook. ”App Store ligger bakom en enastående ekonomisk tillväxt och har samtidigt skapat miljontals nya jobb och öppnat upp vägar till entreprenörskap för alla som sitter med goda idéer. Vårt nya program tar dessa framsteg ännu längre och hjälper utvecklare att finansiera sina företag, satsa på nya riskabla idéer, utöka sina team och fortsätta att skapa appar som berikar människors liv.”
Mer detaljer släpps först i början av december, men de grundläggande kriterierna för deltagande i programmet är enkla och tydliga: 
  • Befintliga utvecklare med intäkter på upp till en miljon US-dollar från alla sina appar under 2020 samt nya utvecklare på App Store kan gå med i programmet och dra fördel av den lägre provisionen. 
  • Om en deltagande utvecklare överstiger intäktsgränsen på en miljon dollar tillämpas den ordinarie provisionen under resten av året. 
  • Utvecklare som under ett kalenderår redovisar intäkter på mindre än en miljon dollar kan på nytt kvalificera sig för den 15-procentiga provisionen på 15 procent för det nästkommande året. 
App Stores reguljära provision på 30 procent tillämpas fortsatt för utvecklare vars appar säljer digitala produkter och tjänster och som genererar intäkter överstigande en miljon dollar efter avdragen provision. En oberoende studie utförd av Analysis Group tidigare i år fann att Apples provisionsstruktur är ganska typisk vad gäller plattformar för appdistribution och spel.
Småföretagare kan fortsatt dra nytta av Apples unika uppsättning av verktyg för utvecklare, däribland appar för utveckling, programmeringsspråk, ett gränssnitt för säker betalning och fler än 250 000 så kallade API:er som utgör viktiga byggstenar i mjukvara.  Apple strävar efter att förse utvecklare med verktyg som hjälper dem att omvandla sina bästa idéer till appar som förändrar världen. Via verktyg såsom HealthKit får tekniker säker åtkomst till användares hälsodata, ARKit ger utvecklare möjligheter att utforska nya funktioner inom förstärkt verklighet och Core ML gör det möjligt att dra nytta av maskininlärningens snabbhet och intelligens för att skapa kraftfulla funktioner med bara några få kodrader. 
Illustration av en kvinna som använder en MacBook.
Ett viktigt mål med App Store ända från start har varit att förtjäna användarnas och utvecklarnas tillit. Det är därför som var och en av de 1,8 miljoner apparna på App Store måste genomgå en noggrann granskningsprocess som utvecklarna och användarna kan lita på – en process som ser till att varje enskild app är tillförlitlig, fungerar tillfredsställande, inte har något stötande innehåll samt upprätthåller högsta möjliga standard vad gäller att skydda användarens integritet och säkerhet. 
Såväl små som stora utvecklare har byggt framgångsrika företag som genom App Stores globala utbredning har kunnat nå ut till användare av fler än 1,5 miljarder Apple-enheter i 175 länder och på över 40 språk, med fler än 180 lokala betalningsmetoder och 45 godkända valutor.  Bara under 2019 bidrog App Store-ekosystemet till en omsättning på 519 miljarder US-dollar globalt – varav över 85 procent tillföll tredjepartsutvecklare och företag av varierande storlek. Apples nya App Store Small Business Program bygger vidare på den framgången för att generera ännu mer möjligheter för digital handel och appinnovationer, bidra till nya jobb och hjälpa småföretagare och oberoende utvecklare att även fortsättningsvis kunna erbjuda Apple-användarna suverän mjukvara. 
App Store, som lanserades 2008, är världens säkraste och mest livfulla marknadsplats för appar, innehåller för närvarande 1,8 miljoner appar och har varje vecka en halv miljard besökare. Den hjälper utvecklare, drömmare och vetgiriga i alla åldrar och från alla bakgrunder att hitta verktyg och information som de behöver för att skapa en ljusare framtid och en bättre värld.
Dela artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48