UPDATE 12 november 2020

macOS Big Sur är här

Uppdateringen är gjord för Apples kraftfulla M1-chip och innebär en ny snygg design och förbättringar för Safari, Meddelanden, Kartor och integritet

Apparna Meddelanden, Safari och Kartor visas på en MacBook Pro.
macOS Big Sur har en ny snygg design och förbättringar för Safari, Meddelanden, Kartor, med mera.
macOS Big Sur, den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för datorer, finns nu som kostnadsfri mjukvaruuppdatering för Mac-användare. Big Sur har en ny snygg design och massor av nya förbättringar för viktiga appar som Safari, Meddelanden och kartor, samt nya funktioner för integritet. Big Sur har i grunden utformats för att utnyttja M1-chippets kraft maximalt för att göra macOS-upplevelsen ännu bättre för nya MacBook Pro 13 tum, MacBook Air och Mac mini. Kombinationen av Big Sur och M1 tar Mac till en helt ny nivå med fantastisk kapacitet, effektivitet och flera appar än tidigare, samtidigt som allt användarna gillade med macOS finns kvar.

Uppdaterad design: Fokuserad och välbekant

Big Sur har en ny, rymlig design som förenklar navigeringen samtidigt som den ger användaren fler lättillgängliga reglage. Den genomtänkta utformningen, från de rundade fönstren till urvalet av färger och material, kommer att tillfredsställa alla, från de som köper en Mac för första gången till de mest krävande proffsen. Dock-ikonerna har kvar sin Mac-personlighet men är också desamma i hela Apples ekosystem för ett mer enhetligt utseende och stil. En ny design för appar gör det enklare för användarna att fokusera på innehållet och interagera med appar. Knappar och reglage dyker upp när de behövs och försvinner när de inte behövs, vilket ger en renare vy som lyfter fram det mest relevanta innehållet.
Det helt nya kontrollcentret ger användarna snabb åtkomst till reglagen för Stör ej, skärmar, tangentbordets ljusstyrka, med mera, direkt från menyraden. I det nya notiscentret kan användare direkt se relevant information som interaktiva notiser och omdesignade widgetar.

Safari: Snabbare, personligare och mer privat

Den största uppdateringen av Safari sedan lanseringen 2003 gör världens snabbaste webbläsare ännu snabbare samtidigt som batteritiden fortsätter att vara bäst i branschen. Safaris JavaScript-motor gör att den presterar bättre än andra webbläsare på Mac och PC. De sajter du besöker ofta laddas 50 procent snabbare än på Chrome. På nya Mac-datorer med M1 är Safari upp till 1,5 gånger snabbare på att köra JavaScript och har dubbelt så snabb surf. Streaming på populära plattformar blir mer levande och klarare med 4K HDR på både YouTube och Netflix. En ny design av flikar gör det snabbare och effektivare att navigera i Safari genom att man kan se fler flikar på skärmen, se förhandsgranskningar när pekaren hålls över flikar och att favikoner visas som standard.1
Safari ger en ännu mer personlig surfupplevelse på webben med en ny anpassningsbar startsida där användare kan lägga till en personlig bakgrundsbild, läslista, iCloud-flikar, mer mera. Med inbyggd översättning kan Safari upptäcka och översätta hela webbsidor från sju språk. Och nya Safari-tillägg kan lätt laddas ner via App Store för Mac från kategorier som topplistor och utvalda av redaktörer.
Safari bygger vidare på sina banbrytande integritetsfunktioner och presenterar en ny innovativ integritetsrapport som ger användarna en ögonblicksbild av de spårare som Safari hindrar från att profilera dem på webben. Nya verktyg som lösenordsövervakning i samband med dataintrång talar om ifall sparade lösenord har läckt, utan att avslöja användarens kontoinformation, inte ens till Apple. För att förhindra att tillägg har åtkomst till de webbplatser som användarna besöker, flikarna de har öppna, och i vissa fall till och med vad de skriver, uppmanar Safari användarna att välja när och vilka webbplatser som ska fungera med ett Safari-tillägg.
Safari ger den bästa surfupplevelsen på Mac, med en otrolig förbättring av prestanda, fantastisk effektivitet, nya anpassningsalternativ och förbättrade integritetsfunktioner.
En integritetsrapport över spårare på en webbplats.
Den nya innovativa integritetsrapporten ger en ögonblicksbild av de spårare som Safari hindrar från att profilera webbanvändarna.

Meddelanden: En ännu mer engagerande och uttrycksfull upplevelse 

Med Meddelanden på Mac får användarna nya verktyg för att hantera sina favoritgruppkonversationer, och roliga, engagerande sätt att uttrycka sig. Användare kan nåla fast konversationer högst upp i meddelandelistan för snabb åtkomst. Sökning har en helt ny design för att användare snabbt ska kunna hitta länkar, foton och matchande ord. Meddelanden för Mac fungerar också med iPhone, iPad och Apple Watch, så konversationerna synkroniseras.
Med roliga effekter kan Mac-användare göra sina meddelanden mer personliga genom att lägga till ballonger, konfetti och mycket annat. Användare kan nu skapa och anpassa Memoji på Mac, och uttrycka sig genom automatiskt genererade Memoji-märken som matchar deras sinnesstämning och personlighet. Och med en ny bildväljare och #bilder är det enkelt att snabbt dela bilder, gif-filer och videor.
Nya funktioner för gruppmeddelanden bäddar för smidiga interaktioner med familj, vänner och kollegor. Med Svara i tråden kan användaren svara direkt på ett meddelande i en tråd. Användare kan också skicka ett meddelande till en person i en gruppkonversation genom att skriva deras namn, och välja att ta emot notiser bara när deras namn nämns. Användare kan tilldela en konversation en bild eller en emoji för att göra gruppmeddelandena ännu mer personliga.

Kartor: Upptäck nästa äventyr

Kartor har fått en helt ny design och spännande nya funktioner för att upptäcka världen från en Mac. Upptäck platser att besöka och saker att göra med guider från betrodda aktörer. Eller skapa anpassade guider med egna favoriter bland restauranger, parker och semestermål som kan delas med vänner och familj. Se dig omkring ger dig en uppslukande 360-gradersvy av ett resmål, och nya detaljerade inomhuskartor hjälper dig att hitta på stora flygplatser och i köpcentrum. Rutter för cykel och elfordon kan nu för första gången skapas på en Mac och skickas direkt till iPhone, så de finns till hands när du är på språng.

Integritet: Mer insyn och användarkontroll

Integritet är det viktigaste i Mac-uplevelsen och Big Sur fortsätter denna branschledande integritet genom nya nivåer av insyn och genom att ge användarna mer kontroll över sin information. Senare i år kommer Mac App Store att publicera ett nytt avsnitt på varje produktsida med en utvecklarrapporterad sammanfattning av hur appen hanterar din integritet. Man har inspirerats av hur bekväma och lättlästa innehållsförteckningar är. Informationen visar vilka typer av data som apparna kan samla in, som kontaktinformation eller plats, och om de delas med någon tredje part för spårning.
Pal-appens sammanfattning av deras integritetspolicy visas på MacBook Pro.
macOS Big Sur bygger på Apples branschledande inställning till integritet och har mer insyn och användarkontroll.

Utvecklare: Fler appar än någonsin för Mac

Med Big Sur har Apples nätverk med över 28 miljoner Apple-utvecklare tillgång till verktygen de behöver för att skapa fantastiska upplevelser för iOS, iPadOS, macOS, watchOS och tvOS. Nu är det enklare än någonsin att utveckla appar eftersom macOS erbjuder en rad otroliga tekniker för att förenkla övergången till Apple-chippet. Xcode 12 gör det enkelt för utvecklare att uppdatera sina befintliga Mac-appar till binärfiler för Universal 2-appar, vilket ger integrerat stöd för både M1- och Intel-baserade Mac-datorer i en enda app. Universal-appar är de snabbaste, mest kraftfulla Mac-apparna som finns, som kan använda M1-chippets fulla kraft. Nu när Neural Engine nu kommer till Mac har utvecklarna nya möjligheter att skapa fantastiska maskininlärningsappar.
Rosetta 2 är ny den nya tekniken i Big Sur som gör att Intel-appar som inte är uppdaterade till Universal än kan köras utan problem på Mac-datorer med Apple-chippet. Med kraften i Metal och M1 kommer även utvecklarnas mest grafiskt krävande appar att prestera ännu bättre med Rosetta 2 än vad de gjorde på tidigare Mac-datorer med integrerad grafik. Utvecklare kan också välja att göra sina iPhone- och iPad-appar tillgängliga för Mac-användare utan extraarbete, så att användare får tillgång till ett större utbud av appar än någonsin tidigare. Big Sur har dessutom optimerats från grunden för att dra maximal nytta av M1, inklusive utvecklartekniker från Metal för grafik till Core ML för maskininlärning.
Designprogrammet Fusion 360 visas på en Mac.
Rosetta 2 gör att Intel-appar som ännu inte är uppdaterade till Universal kan köras utan problem på Mac-datorer med Apple-chippet.
När Mac Catalyst lanserades med macOS Catalina förra året kunde utvecklare lätt ta med sina iPad-appar till Mac. Nu får Mac Catalyst-appar automatiskt Big Surs nya design, och utvecklare får tillgång till kraftfulla nya API:er och större kontroll över hur deras appar ska se ut och bete sig. SwiftUI har fått en större uppdatering som gör att utvecklare kan skriva hela appar och widgetar i delad kod på alla Apple-plattformar och enkelt lägga till anpassade Mac-funktioner.
Tillgänglighet
macOS Big Sur finns nu som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering. Mer information, exempelvis om kompatibla Mac-modeller, hittar du på apple.com/se/macos/big-sur.
Dela artikeln

Bilder på macOS Big Sur

    1. Världens snabbaste webbläsare, branschledande batteritid och laddar ofta besökta sajter i genomsnitt 50 procent snabbare än Chrome: Testerna utfördes av Apple i juni 2020 med leveransklara 1,4 GHz Intel Core i5-baserade 13-tums MacBook Pro-enheter med 8 GB ram-minne och 256 GB ssd och en förhandsversion av macOS Big Sur. Batteritiden testades med skärmens ljusstyrka inställd på 12 steg från den lägsta nivån eller 75 procent. Safari testades med innehåll i 1080p hd och Chrome och Firefox testades med innehåll i 720p hd, alla på macOS. Alla funktioner finns inte på alla enheter. Prestanda jämförd med andra webbläsare på Mac och PC med JetStream 2, MotionMark 1.1, Speedometer 2.0 och Windows 10 Home, version 2004 i Boot Camp-läge. Poängsummorna avser de webbläsare som fullföljde testet. Testerna utfördes med en förhandsversion av Safari 14.0.1, Chrome v86.0.4240.75 och Firefox v81.0.1 i macOS samt med Chrome v86.0.4240.75, Microsoft Edge v86.0.622.38 och Firefox v81.0.1 i Windows Home, med wifi-nätverksanslutning med wpa2. Inläsning av sidor testades med ögonblicksbilder av 10 populära webbplatser under simulerade nätverksförhållanden med en förhandsversion av Safari 14.0.1 och Chrome v85.0.4183.121 i macOS. Prestanda varierar beroende på användning, systemkonfiguration, apparnas arbetsbelastning, nätverksanslutning och andra faktorer. Upp till 1,5 gånger snabbare på att köra JavaScript och nästan dubbelt så snabb surf: Prestandatester utfördes av Apple i september och oktober 2020 med JetStream 2 och Speedometer 2.0. Testerna utfördes på förhandsversioner av MacBook Air och Mac mini med Apples M1-chip och åttakärnig grafikprocessor, samt på 1,2 GHz fyrkärniga Intel Core i7-baserade MacBook Air 13 tum som var i produktion och 3,6 GHz fyrkärniga Intel Core i3-baserade Mac mini. Samtliga enheter var konfigurerade med 16 GB RAM-minne, 2 TB ssd och en förhandsversion av macOS Big Sur. Testades med en förhandsversion av Safari 14.0.1 och wifi-nätverksanslutning med wpa2. Prestanda varierar beroende på systemkonfiguration, nätverkskonfiguration och andra faktorer.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48