En sjukvårdsarbetare i Zambia med munskydd och visir.
En sjukvårdsarbetare i Zambia med ett visir tillverkat av Apple.
Vid en enorm lagerlokal i Lusaka fylls en skåpbil med lådor innehållande livräddande antiretroviral medicin innan den påbörjar den två timmar långa turen västerut från Zambias huvudstad. Destinationen är en avlägset belägen klinik i Mwembeshi och just idag finns det några nya saker i lasten, nämligen lådor med munskydd och visir från Apple som ska användas i kampen mot coronaviruset. 
Sjukvårdens förutsättningar har förändrats dramatiskt i år på grund av corona. Och Globala fonden, som samordnar de här försändelserna för att bekämpa aids, tuberkulos och malaria, tvingades att snabbt ställa om på grund av den nya pandemin. Man etablerade COVID-19 Response Mechanism för att anpassa Globala fondens redan befintliga program så att de som får livräddande medicin, bland annat genom livslång antiretroviral behandling, kan fortsätta att få det utan risk. 
Apple började arbeta med (RED) 2006 och har lanserat massor av produkter och tillbehör inom ramen för kampanjen, bland annat de nya (PRODUCT)RED-modellerna av iPhone 12 och iPhone SE. Genom denna försäljning har Apple och dess kunder samlat in nära 250 miljoner dollar till Globala fondens insatser i de afrikanska länderna söder om Sahara. När coronaviruset började sprida sig över världen omdirigerade Apple intäkterna från (PRODUCT)RED så att de istället gick till Response Mechanism, och det kommer de att fortsätta att göra fram till den 30 juni 2021. Apple skänkte dessutom stora mängder skyddsutrustning till Zambias hälsomyndighet. Det rör sig om miljontals enheter av munskydd som Apple köpte av sina leverantörer och visir som Apple formgett och tillverkat. 
 Arbetare lastar en skåpbil i Zambia.
En skåpbil lastas full med livräddande antiretroviral medicin och Apples skyddsutrustning utanför en lagerlokal i Zambias huvudstad Lusaka.
Prosperina Mwanza från kliniken Mwembeshi Rural Health Centre i Zambia.
Prosperina Mwanza driver kliniken Mwembeshi Rural Health Centre och har sett hur covid-19 påverkar hennes patienter och hela samhället.
Väl framme vid Mwembeshi Rural Health Centre möter personalen upp skåpbilen som är fullastad med medicin och skyddsutrustning. En av dem är Prosperina Mwanza som driver kliniken. 
”Den här skyddsutrustningen gör stor skillnad vad gäller att minska smittspridningen”, berättar Mwanza, som har sett vilken förödande effekt covid-19 har haft för hennes klinik, i synnerhet för de hiv-patienter som får antiretroviral behandling. ”Den största utmaningen just nu är att folk har slutat att komma tillbaka för uppföljning eftersom de är oroliga över att behöva beblanda sig med coronasjuka människor.”
Det är en utmaning som sjukvårdsarbetare står inför i hela Zambia och länderna söder om Sahara. Yoram Siame är chef över avdelningen Advocacy, Planning, and Development inom Churches Health Association of Zambia (CHAZ), som är den största icke-statliga vårdorganisationen i landet.
”Folk är rädda för att ta sig till klinikerna”, säger Siame. ”Det är ett väldigt stort problem för människor som lever med hiv eftersom covid-19 har betydligt större dödlighet bland dem som har underliggande sjukdomar. Hur ska vi bära oss åt för att fortsätta att hjälpa dem som står på livslång behandling? Och hur kan vi samtidigt garantera säkerheten för dem som besöker en klinik? Det är inte så lätt att hitta rätt balans.”
Se när försändelsen med skyddsutrustning från Apple transporteras från en lagerlokal i Lusaka i Zambia till en avlägset belägen klinik.
Globala fonden bemötte problemet genom att anpassa sina tjänster och säkra snabba och högkvalitativa coronatester och diagnostikutrustning, utöka behandlingarna i lokalsamhällena och tillhandahålla verktyg för utbildning om hälsa och säkerhet för lokala sjukvårdsarbetare. 
”Globala fonden har gjort enorm skillnad”, berättar Siame. ”Vi kunde omfördela en del av pengarna till skyddsutrustning för sjukvårdarna, vi utökade testkapaciteten [för covid-19] och vi kunde göra insatser på lokal nivå för att förklara för folk vad covid-19 innebär för dem och deras familjer.” 
Fem mil öster om Mwembeshi ligger sjukhuset Cardinal Adam Memorial Hospital som fick sin första leverans med skyddsutrustning från Apple för några veckor sedan. Samson Tembo är en pensionerad officer som de senaste två åren har arbetat som samordnare för sjukhusets hiv-program.
”Skyddsutrustningen är oerhört viktig eftersom den rent fysiskt skyddar oss som arbetar här och dessutom får oss att känna oss trygga att göra vårt jobb”, säger Tembo.
Sjukhuset Cardinal Adam Memorial Hospital i Lusaka i Zambia.
Cardinal Adam Memorial Hospital i utkanten av Lusaka i Zambia mottog sin första leverans med skyddsutrustning från Apple för några veckor sedan.
Allteftersom coronapandemin stärkte sitt grepp blev han tvungen att anpassa sina behandlingsplaner eftersom många av hans patienter höll sig hemma. 
”Vi var tvungna att ge patienterna medicin som skulle räcka längre än vanligt så att de inte behövde komma till sjukhuset lika ofta”, berättar Tembo. ”Det innebär att vi inte vet om de tar sina mediciner som de ska. Som läkare måste jag veta hur det går för dem och det blir problematiskt om jag inte träffar dem regelbundet.”
Wilson Kalunga testade positivt för hiv för fem år sedan och är nu en av den miljon zambier som varje dag får antiretroviral medicin från Globala fonden för att hålla viruset i schack och förhindra att det utvecklas till aids. Han är en av Tembos patienter och har inte låtit corona hindra honom från att komma till sjukhuset.
”Jag skulle bli orolig om jag slutade ta medicinen”, säger Kalunga. ”Det är anledningen till att jag kommer hit. Jag vet att jag måste ta medicinen för alltid eftersom jag kan dra på mig andra sjukdomar om jag skulle sluta.”
De senaste tjugo åren har Zambia gjort stora framsteg i kampen mot hiv och aids. År 2003 dog varje år 61 000 zambier i aids-relaterade sjukdomar. Tack vare Globala fondens arbete tillsammans med Zambias regering och hälsoorganisationer har den aids-relaterade dödligheten sjunkit med mer än 70 procent, och antalet nya fall har halverats sedan det var som värst. Globala fonden stöttar även ett större mål som drivs av FN: Att få ett slut på aids-epidemin senast 2030. 
”Jag är helt övertygad om att aids är ett problem som tas upp i historieböckerna om tio år, så länge vi lyckas bekämpa desinformationen”, säger Siame från CHAZ. ”Med störningsmoment som corona inser vi att det fortfarande är mycket kvar att göra för att se till att vi kommer dithän. Men jag tycker att corona är beviset för [Globala fondens] förmåga att anpassa sig efter förändrade omständigheter.” 
Tembo vid Cardinal Adam Memorial Hospital tror att de åtgärder som Globala fonden har samordnat, bland annat försändelserna med skyddsutrustning från Apple, kommer att få hans patienter att känna sig så pass trygga att de vågar sig tillbaka för regelbunden behandling. 
”Det gynnar våra patienter eftersom de vet att de också är skyddade när de kommer till sjukhuset”, säger han. 
Tembos patient Kalunga håller med och har ett råd till dem som kanske inte vågar komma till sina behandlingar.
”Jag går till kliniken och jag har inte fått covid-19. Så se till att de gör som jag.”
Dela artikeln

Bilder på Apples skyddsutrustning i Zambia

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48