UPDATE 14 december 2020

Nu kan man få notiser om sin kondition på Apple Watch

Apple Watch kan registrera och klassificera hur god kondition man har, vilket i sin tur är en tydlig värdemätare på ens allmänna hälsa

Klassificeringen Dålig kondition visas då i appen Hälsa på iPhone 12 och själva notisen visas på Apple Watch Series 6.
I appen Hälsa på iPhone kan Apple Watch-användare nu se sin konditionsnivå i förhållande till andra i samma ålder och av samma kön, och få en notis om de befinner sig i det nedre intervallet.
Med iOS 14.3 och watchOS 7.2 kan Apple Watch-användare få information om sin konditionsnivå i appen Hälsa på iPhone samt få en notis på Apple Watch om de befinner sig i det nedre intervallet. Med hjälp av revolutionerande teknik som lanserades i samband med watchOS 7 kan Apple Watch enkelt mäta konditionen, och de nya konditionsnotiserna motiverar användarna att vara mer aktiva och på köpet förbättra sin hälsa dramatiskt på sikt.
Den kardiorespiratoriska konditionen mäts i form av VO2 max, den maximala mängd syre som kroppen kan använda i samband med träning. Värdet kan ökas genom fysisk aktivitet. Apple Watch beräknar sedan tidigare VO2 max-nivåer runt medel eller högre under snabba promenader, löprundor och vandringsturer, en funktion som många löpare och andra idrottare använder för att hålla koll på och förbättra sina resultat.
Med watchOS 7 använder Apple Watch flera olika sensorer, bland annat optisk hjärtsensor, gps och accelerometer, för att även kunna uppskatta lägre nivåer av kondition. Detta är viktigt eftersom man vanligtvis mäter VO2 max genom utförliga tester med specialutrustning som de flesta inte har tillgång till. Med watchOS 7 kan Apple Watch även mäta konditionen när man promenerar under dagen, oavsett om man registrerar ett träningspass eller inte. Den här innovationen innebär att Apple Watch nu är ännu bättre på att mäta VO2 max hos användare med dålig kondition som inte vanligtvis ägnar sig åt högintensiv träning.
Funktionen Konditionsnivåer i appen Hälsa på iPhone 12.
Med watchOS 7 använder Apple Watch flera olika sensorer för att uppskatta kondition över ett större intervall när användarna rör på sig under dagen, oavsett om de registrerar ett träningspass eller inte.
I ett vetenskapligt yttrande från 2016 såg American Heart Association en koppling mellan dålig kondition och ökad risk för allvarliga hälsoproblem såsom hjärtsjukdomar, högt blodtryck och övervikt senare i livet. Forskningen visar till och med att konditionen är en bättre indikator för dödlighet än vanliga riskfaktorer som rökning, diabetes och högt blodtryck.
”Konditionen ses alltmer som en tydlig indikator för den övergripande hälsan”, säger Jeff Williams, Apples Chief Operating Officer. ”Och med dagens uppdatering av watchOS 7 ser vi till att ännu fler människor får tillgång till den informationen. Genom att använda de avancerade sensorerna på Apple Watch behöver man inte längre anlita en klinik för att ta reda på om man har dålig kondition, eftersom man får informationen direkt på handleden. På så sätt får man mer kunskap om hur man kan förbättra sin hälsa långvarigt genom daglig aktivitet.”
”American Heart Associations forskning kopplar ihop dålig kondition med ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och dödlighet av alla orsaker”, säger Nancy Brown, vd för American Heart Association. ”Vi arbetar med att hjälpa alla att leva längre och hälsosammare, och vi tror att nya tekniska lösningar kan motivera människor att engagera sig i sin egen hälsa.”
Med iOS 14.3 och watchOS 7.2 kan Apple Watch-användare nu besöka kategorin Kondition i appen Hälsa på iPhone och ta reda på om deras konditionsnivå klassificeras som hög, över genomsnittet, under genomsnittet eller låg, jämfört med andra i samma åldersgrupp och av samma kön, enligt data från databasen FRIEND (Fitness Registry and Importance of Exercise National Database). De kan även se hur konditionen har förändrats senaste veckan, månaden eller året. Om en användares kondition är i det nedre intervallet kan hen få en notis på Apple Watch, tips om hur konditionen kan förbättras på längre sikt samt en uppmaning om att prata med sin läkare.
I appen Hälsa på iPhone kan Apple Watch-användare ställa in funktionen Kondition och aktivera notiser.
Dela artikeln

Bilder på notiser om konditionsnivå i appen Hälsa

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48